20
Sam, Apr
19 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Proiectul derulat de Compania de Apă ”Arieș” pe bani europeni se apropie cu pași repezi de sfârșit. Intitulat „Extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii”, proiectul accesat de turdeni a schimbat, practic, în bine mare parte din rețelele de alimentare cu apă dar și canalizare nu numai din Turda și Câmpia Turzii ci și din comunele partenere, membre ale Asociației Văii Arieșului (A.V.A.).

Chiar în această perioadă se lucrează de către cei de la Compania de Apă ”Arieș” (C.A.A.) la identificarea eventualelor defecțiuni în noile rețele de apă și canalizare, introduse în ultima perioadă, pentru că există o perioadă în care acestea pot și trebuie notificate firmelor care au lucrat acolo pentru a putea fi remediate. Timp de un an de la finalizarea lucrărilor, cei care au lucrat prin contract în cadrul proiectului au obligația să remedieze orice defecțiune din arealul lor de acțiune, pe cheltuiala lor. De altfel, există și o garanție instituită la dispoziția C.A.A. pe care firma turdeană o pot folosi în orice clipă, dacă vreuna dintre acele firme nu ar putea sau ar refuza să execute acele lucrări.

”Noi estimăm să terminăm lucrările de la stația de epurare Thumbnail imageundeva prin lunile octombrie-noiembrie pentru a o putea da în folosință. Este foarte important că am început să lucrăm la pasul doi al proiectului, deci la accesarea altor fonduri europene”, anunță directorul general al C.A.A., Alexandru Sabău.

Pentru că oamenii de la Compania de Apă nu se mulțumesc cu atât și vor să continue o muncă prin care au ajuns printre pionierii României în domeniul implementării cu succes a unui proiect de o asemenea anvergură, specialiștii de acolo au depus o nouă cerere de finanțare, un alt proiect, menit să-l întregească pe cel despre care am vorbit anterior. Este vorba de un proiect care să cuprindă localitățile partenere din A. V. A., dar și care să acopere în întregime arealul municipiilor Turda și Câmpia Turzii, întrucât normativele Uniunii Europene cuprind obligativitatea ca în anul 2015 întreaga populație să fie conectată la rețele de apă iar în ceea ce privește rețelele de canalizare, obligativitatea este pentru anul 2018.

”Pasul doi al proiectului se va extinde pe zona Comunității Urbane Arieș, pe localitățile care nu au beneficiat de finanțare în primă fază. Acestea au aderat în ultimă fază, cum sunt Ciurila și Ploscoș. Bineînțeles că, prin același proiect dorim realizarea în totalitate a extinderilor și reabilitărilor de rețele în Turda, Câmpia Turzii și comunele Viișoara, Luna Săndulești, Triteni”, a mai arătat directorul general, Alexandru Sabău.

Thumbnail imageNoul proiectul Companiei de Apă Arieș a fost declarat eligibil datorită faptului că, susține Alexandru Sabău, ”am reușit implementarea la timp a primului pas, în speță a celor 79,9 milioane de euro și am fost chemați la minister pentru a construi masterplanul pentru accesarea pasului doi al proiectului de la noi”.

Conducerea C.A.A. se declară optimistă în a reuși să obțină această nouă finanțare, mai ales că documentația este deja întocmită, în proporție de 90 %, urmând doar a se parcurge etapele procedurale tipice unor astfel de demersuri.

Suma solicitată prin noul proiect pe care CAA speră să-l deruleze în viitor cu finanțare europeană dar și cu o anumită cotă de la guvern și de la autoritățile locale, este de 65,9 milioane de euro.

”Așa cum știți și dumneavoastră, fondurile care vin dinspre Uniunea Europeană au început să de subțieze simțitor pentru România. Noi intrăm în ceea ce UE numește ”step two” (pasul doi) al fondurilor de coeziune, 2014-2020, deci nu este în programul 2007-2013, cu ce a rămas. Nu știm suma exactă care va fi alocată României pe POS Mediu sau ce program va fi ulterior, însă suma solicitată de noi este de 69,9 milioane euro, având în vedere că nu mai avem stație de epurare de solicitat”, a explicat directorul general, Alexandru Sabău.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh