Sala mare a primăriei turdene a găzduit miercuri, 29 august 2012, Audierea Publică în legătură cu alocarea fondurilor nerambursabile pentru O.N.G.-uri, în baza Legii 350 / 2005.
Au fost invitate la această dezbatere atât O.N.G.-urile, prin reprezentanții lor, cât și alte categorii de persoane interesate.
Comisia de inițiere formata din juriștii Stelian Mărginean și Gabriela Mocan, de la Asociația Pacienților cu Afecțiuni hepatice din România – filiala Cluj – (A.P.A.H. – RO), Olimpiu Onacă, din partea Asociației Reuniunea Patronilor și Meseriașilor Turda și Dan Grigoriu, de la Sindicatul Liber Potaissa ‘98. În cadrul audierii publice a existat și o comisie de experți independenți, formată din dr. Vasile Grumaz (Laboratoarele Medicale Amedia), Teodora Cristescu (SC Houston SRL), dir. Cristian Matei (SC Dona Credo SRL)
În scopul efectuării unei analize referitoare la opiniile scrise și verbale a celor interesați, APAH-RO Cluj, a lansat în dezbatere publică, în cursul lunii august 2012, cu tema: „Are sau nu nevoie Municipiul Turda de o procedură care să reglementeze atribuirea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru activităţi nonprofit?”
Data limită de depunere a depozițiilor scrise sau a opiniilor a fost 27 august 2012.
Audierea se va desfășura sub directa îndrumare a Academiei de lobby si advocacy Timișoara.
Audierea publică din 29 august a avut tema ”Soluții în alocarea fondurilor nerambursabile pentru ONG-uri în baza legii 350/2005” și a avut și un motto: ”Un pas înainte pentru transparența în administrație”. Evident că intenția organizatorilor a fost aceea de a crea premisele pentru obținerea unor fonduri de la bugetul local al municipiului Turda.
Primul care a susținut o depoziție din partea asociației pe care o reprezintă a fost Liviu Botezan, membru al APAH-RO, care a arătat, printre altele că ”Asociația a făcut numeroase demersuri către Primăria Turda și Consiliul local, în perioada 2010-2011-mai 2012 dar acestea au rămas fără nici un rezultat. Nici nu vrem să comentăm singurul răspuns telefonic primit în toată această perioadă”, a arătat Liviu Botezan care a prezentat în continuare realizările asociației în numele căreia vorbea, cu toată lipsa banilor de la bugetul local turdean.
Nicolae Giurgiu, vicepreședinte al Asociației Cultural Patriotice Avram Iancu s-a plâns de nealocarea de fonduri către asociația pe care o reprezintă, după 2004, în condițiile în care, până atunci, se reușea organizarea unor ample întruniri populare la care participau un număr mare de oameni. ”Anul trecut, pentru cadouri de Crăciun pentru copilași, ni s-a alocat de la primărie, de la Consiliul local, cât credeți? 400 de lei”, s-a plâns Giurgiu participanților la eveniment.
Maria Mesaroș, de la Fundația ”Speranța Diabeticilor” a vorbit de la microfonul dezbaterii: ”Mă aflu pentru prima dată în fața membrilor noului Consiliu local și aș dori să transmit din partea asociațiilor că este necesară, în primul rând, reglementarea spațiilor deținute de acestea. Prelungirea duratei de deținere a acestor spații se face prin acte adiționale care se încheie la începutul fiecărui an iar din această cauză ele nu pot depune proiecte spre finanțare pentru că nimeni nu-ți dă finanțare pe un an de zile ca să faci ceva în beneficiul pacienților din Turda”, susține Maria Mesaroș.
O poziție foarte pertinentă a avut avocatul Robert Cojan, reprezentantul Asociația pentru Protecție Socială și Apărarea Drepturilor Omului (APSADO) care a spus: ”În ceea ce privește finanțarea ONG-urilor, consider că, în general, pentru proiectele mici ele trebuie să reușească să-și asigure singure această finanțare din donații, component de finanțare de la bugetul local, județean sau național, fiind necesară, din punctul meu de vedere pentru proiectele mai mari. Consider că rolul Consiliului local ar fi acela de a încuraja ONG-urile să atragă fonduri europene nerambursabile”, a susținut Robert Cojan.
Au mai vorbit, promițând sprijinul lor senatorul de Turda, Alexandru Cordoș, consilierul local Emil Molnar și Nicolae Roș.
Consilierul local Cristian Matei a precizat că are o mare experiență legată de activitatea ONG-urilor întrucât este membru fondator a două asociații și o fundație. ”Este foarte normal să fie alocate cât mai multe fonduri nerambursabile de la bugetul local unui număr cât mai mare de ONG-uri, reprezentanți ai societății civile, dar, în calitate de președinte al Comisiei de buget-finanțe, nu pot să nu fac o remarcă, anume că bugetul local trebuie bine dimensionat. În scurtul timp de la instalarea noului Consiliu local m-am informat îndeaproape de situația capitolului ”cheltuieli” a bugetului local și am constatat că bugetul local al Turzii nu este unul disponibil pentru foarte multe activități. ceea ce este mai grave este faptul că în ultimii trei ani, bugetul Turzii scade”, a atras atenția liderul grupului USL din Consiliul local.
Concluzia dezbaterii a fost că reprezentanții puterii din Consiliul local Turda vor promova hotărâri de Consiliu care să aibă ca finalitate alocarea de fonduri de la bugetul local ONG-urilor care activează la Turda. Se va forma și o comisie de experți care să stabilească toate criteriile în conformitate cu care se vor împărți aceste sume, aceeași comisie fiind abilitată să asigure o maximă transparență în alocarea respectivelor fonduri.
Așa cum cititorul acestui material a putut observa, unul din minusurile organizării Audienței Publice despre care am relatat aici a fost ușoara politizare a evenimentului, la manifestare nefiind prezent nici un reprezentant al opoziției din Consiliul local. Nu știm dacă nu au fost invitați sau au refuzat să participe însă experiența noastră ne face să înclinăm spre prima variantă.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.