18
Lun, Feb
41 New Articles

Eveniment
Typography

Cu adevărat de apreciat acțiunea organizată de turdeanul Daniel Doboș, cunoscut și ca fostul luptător în Legiunea Străină, care a vizat reabilitarea Cimitirului Eroilor din Turda. Pentru că zona a ajuns să arate deplorabil, câțiva oameni inimoși, mai ales patrioți, nu doar din Turda, ci și din Câmpia Turzii și Cluj-Napoca, au purces sâmbătă dimineața, de la ora 11, la o amplă acțiune de curățire a acestui locaș de veci pentru oameni care și-au jertfit viața în cele două războaie mondiale.

Acțiunea civică „Redăm Demnitatea Eroilor Noștri” a fost iniţiată, cum spuneam, de Daniel Doboș, în parteneriat cu Asociația „Comorile Turzii” şi Parohia Romano-Catolică din Turda în administrarea căreia se află întregul cimitir central din Turda, cunoscut sub numele de Cimitirului Central Turda Veche. Aceasta din urmă a asigurat sprijin logistic și unelte necesare ațiunii.

Timp de câteva ore, voluntarii au tăiat vegetația care cuprinsese toate mormintele eroilor, locul a fost curățat, crucile îndreptate, pe cât posibil, sute de kilograme de vegetație și mizerie fiind transportate la locurile special amenajate. Locul are acum o cu totul altă înfățișare, deși mai sunt multe de făcut pentru ca Cimitirul Eroilor să arate ca un... Cimitir al Eroilor.

Toți participanții merită felicitați, mai ales tinerii speciali, elevi de liceu și chiar mai mici, prin al căror aport nu doar că s-a realizat salubrizarea cimitirului, dar suntem asigurați că și generațiile viitoare vor avea grijă de aceste locuri sacre, de simbolurile patriotismului național.

Felicitări tuturor participanților și, să sperăm, că la următoarea mobilizare vor răspunde „prezent”, mai mulți turdeni cărora nu le este indiferent cum arată Cimitirul Eroilor noștri.

Vezi aici mai multe foto de la acțiune: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/13111-actiunea-civica-redam-demnitatea-eroilor-nostri-10-martie-2018

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mi-am permis să preiau, cu citarea sursei, un info despre Cimitirul Eroilor, de pe blogul doamnei Ana Maria Cătălina:

http://ana-maria-catalina.blogspot.ro/…/turda-cimitirul-tur…

In cimitirul Eroilor s-a rezervat spatiu distinct eroilor sovietici inca de la constructia acestuia. Restul spatiului a fost destinat eroilor romani. Cuprinde 5 randuri din care 4 au cruci din metal pe care sunt inscrise numele eroului sau erou necunoscut, un rand de cruci din beton pe care era inscris nmele eroului peste care din dispozitia fostului presedinte a Asociatiei Veteranilor de Razboi au fost vopsite cu var .

Exista un al doilea cimitir organizat in anul 2004 de Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania In acest cimitir sunt 224 ostasi maghiari, 4 nemti, 16 sovietici avand numele inscrise pe cruci si pe placile din spatele obeliscului..." - Info: Eugen Gergely in "Judetul Cluj-Turda intre anii 1940-1944, pag.239,240

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh