Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului româno-american DACIAN REAPER-20, eveniment găzduit de Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. El a fost însoțit de Excelența Sa, Adrian Zuckerman, ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Gral Brig. Michael Koscheski - USAF şi Gral Maior dr. Viorel Pană, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene. Au fost prezentate principalele date privind exercițiul și s-a organizat o expoziție statică ce va include tehnică militară din dotarea bazei aeriene, precum și aeronava fără pilot de tip MQ-9 Reaper.
Primul care a luat cuvântul a fost chiar reprezentantul Administrației Trump la București, ambasadorulAdrian Zuckerman, care a avut un mesaj de transmis spre toți românii. „Vreau ca românii șă știe că nu au un prieten mai bun decât Statele Unite ale Americii. Ceea ce vedeți azi aici este un exemplu cheie a puternicului parteneriat strategic dintre Statele Unite și România, un parteneriat care a început acum aproape 20 de ani, când România, scăpată din comunism, a făcut o prioritate din alăturarea la NATO, stând lângă SUA în Irak, în Afganistan, unde am muncit împreună și, da, unde ne-am sacrificat împreună împotriva celor care voiau să ne răpească libertatea”.
Gral. Lt. Daniel Petrescu a subliniat rolul extraordinar de important pe care Statele Unite ale Americii îl au în securitatea Europei și a României. „Subliniez faptul că strategia noastră militară și strategia de securitate se bazează pe cei trei piloni, NATO, Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, evidențiind rolul pe care aceste exerciții, de trei ani, împreună cu Forțele Aeriene ale Statelor Unite în Europa, în cadrul cărora peste 1.700 de militari aviatori au fost în Câmpia Turzii, cu peste 80 de avioane, faptul că, la rândul nostru Forțele Armate Române își fac datoria în ceea ce privește dezvoltarea de noi capabilități, faptul că investim 25% din cei 2% din produsul intern brut, alocat apărării, în dezvoltarea de noi capabilități, toate acestea ne dau încredere că, împreună, putem constitui capabilitățile necesare pentru apărare și pentru descurajare în această parte a lumii”, a spus șeful Statului Major al Forțelor Armate Române.
Un alt militar de carieră prezent la Ziua Distinșilor Vizitatori din cadrul Exercițiului comun româno-american Dacian Reaper 20, cu state vechi de serviciu în Forțele Aeriene ale Statelor Unite, este Gral Brig. Michael Koscheski. Acesta a ocupat, în trecut, funcția de pilot instructor F-15E, ofițer de arme și examinator de zbor. Este pilot de comandă cu peste 2.800 de ore de zbor pe aparate T-37, T-38, AT-38, F-15E și A-10C. Are la activ peste 650 de ore de luptă în teatrele de operații din Siria, Irak și Afganistan.
„E un privilegiu să mă aflu astăzi aici, în această bază aeriană extraordinară, vă mulțumim pentru ospitalitate. Îi mulțumesc domnului ambasador că se află astăzi aici, să ne susțină, în acest important parteneriat despre care am vorbit, vechi de mai bine de 10 ani, cu aeronave F-16, F-15, iar acum cu MQ-9. Cred că posibilitățile și oportunitățile cresc și e foarte plăcut să fim azi aici, să avem aceste întâlniri și discuții. Am vorbit despre parteneriatul dintre România și SUA iar aici, cu drona MQ-9 facem ultimele repetiții pentru a dezvolta facilitățile bazei. Știți despre propunerea de a muta aparate MQ-9 pentru a conduce acțiuni de supraveghere, obținere de informații și recunoaștere pentru armele reunite. Vrem să dezvoltăm și abilitatea de a muta aparatele de la o bază la alta foarte rapid”, a transmis acesta.
Colonelul Omar Rashid a ținut să sublinieze că drona MQ-9 este un aparat incredibil, care poate face multe, dar aici nu este dotată cu armament. „Așa cum a spus și antevorbitorul meu, aici desfășurăm acțiuni de supraveghere și culegere de informații, nu singuri, ci cu partenerii noștri din NATO, cu România lucrăm împreună pentru a deveni mai puternici, mai buni, decât adversarii regionali. În cadrul acestui exercițiu, vrem să dezvoltăm tot felul de relații în timpul misiunilor noastre aici, la Baza 71 Aeriană. Misiunile vor fi destul de variate, de la căutări și salvări în condiții de lupte la operații domestice aproape de mare, de apărare, vom ajuta cu toate acele imagini pe care le putem capta”, a arătat colonelul american.
În perioada ianuarie-martie 2020, Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii este gazda exercițiului româno-american DACIAN REAPER-20, exercițiu organizat și planificat în cursul anului 2019.
Militarii americani fac parte din 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2, unitate care își îndeplinește misiunile de informații, supraveghere și cercetare de pe aeroportul Miroslawiec, Polonia, și aparține 52nd Fighter Wing din cadrul Bazei Aeriene Spangdahlem, cu sediul în Germania.
Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacitățile de apărare colectivă și pentru a spori securitatea regională.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.