20
Sam, Apr
20 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


inaugurare-hala-agro-4De acum, producătorii agricoli din întreaga zonă au un acoperiș deasupra capului. Și aceasta pentru că luni, 4 noiembrie 2013, la ora 12.00 fix, a fost inaugurată noua Hala Agroalimentară situată în Piaţa Unirii din municipiul Câmpia Turzii. Panglica inaugural a fost tăiată de primarul Câmpiei Turzii, Radu Ioan Hanga, prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, și vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Oleleu.

După sosirea invitaților, printre care președintele Horea Uioreanu, președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, deputatul din Colegiul 9, Elena Uioreanu, consilierul județean Ioan Petran, primarul comunei Viișoara, Ioan Roman, sau Cristian Matei, directorul Companiei de Apă Arieș, dar și viceprimarul Lucian Nemeș, însoțit de Sorin Ovidiu Bălan, vicepreședinte PP DD, a avut loc o slujbă religioasă oficiată de preoţii Daniel Vălean şi Aurelian Cherecheş.

Cel care a condus momentul de cuvântări oficiale a fost administratorul public Petre Pop, cel care s-a implicat foarte mult în ultimii ani, pentru realizarea Halei Agroalimentare inaugurate astăzi. 

inaugurare-hala-agro-3Cuvântul de deschidere i-a aparținut primarului Radu Hanga, urmat de prezentarea investiţiei făcută de administratorul public Petre Pop. Au luat cuvântul apoi viceprimarul Dorin Lojigan, președintele Consiliului Județean, Horia Uioreanu, prefectul județului, Gheorghe Ioan Vușcan, vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, consilierul județean Remus Lăpușan, și, nu în ultimul rând, primarul comunei Viișoara, Ioan Roman.

Primarul Radu Ioan Hanga a spus, referitor la proiectul dus cu bine la capăt al Halei Agroalimentare din Câmpia Turzii: ”În urmă cu câteva luni apăruse în presă un articol despre ce fapte intenţionăm noi să săvârşim în Câmpia Turzii după alegeri. Am prezentat acolo anumite proiecte pe care le aveam şi după ce a apărut articolul a apărut o postare,  un cititor comenta “fapte, nu vorbe”. Ei bine, acum ne-am întâlnit la o faptă, noi am săvârşit câteva fapte bune anul acesta folosind bineînţeles banii care îi colectăm de la populaţie, impozitele şi taxele locale.  După ce am ajuns în primărie discutam cu colegii ce proiecte ar trebui să facem de utilitate publică şi de folos imediat, şi am avut în vedere în discuţiile cu domnul Petre Pop două lucrări. Una era ”haideţi să facem o piaţă civilizată în Câmpia Turzii”, pentru că vedem foarte bine iarna la minus 20 de grade bătrânii stau afară şi vând ceapă degerată, vara pe căldură stau și se chinuie şi am zis haideţi să facem o piaţă aşa cum se găseşte în toate oraşele civilizate din ţară”, a punctat Hanga.

inaugurare-hala-agro-1-Administratorul public Petre Pop, cel care a fost ani întregi administrator al piețelor din Câmpia Turzii și, deci, cunoaște foarte bine domeniul, a afirmat: ”Era nevoie de ceva nou pentru că era deja o piaţă care a suportat ultimele modernizări undeva prin anii 70 când Industria Sârmei a ajutat atunci administraţia locală şi celebrul director Ioan Stanatiev, cu o echipă de proiectanţi din combinat au proiectat o nouă piaţă care corespundea atunci cerinţelor vremii. Am venit şi cu un proiect să facem şi o nouă piaţă, a fost un drum destul de lung pentru că ştiţi cum e orice investiţie are nevoie de finanţare, economia intrând în oarecare declin , dar noi am considerat că este un edificiu important, un punct important pentru că piaţa din Câmpia Turzii este considerată o piaţă bună, ea deserveşte nu numai cetăţenii din Câmpia Turzii ci şi celelalte comune din zonă”, a arătat Pop.

inaugurare-hala-agro-5Viceprimarul Dorin Lojigan, a rostit, la rândul său: ”Îmi aduc aminte că în campania electorală, când noi prevedeam declinul combinatului, am stabilit să investim mai mult în agricultură şi în acel moment foarte multă lume a fost sceptică. Iată că astăzi, prin inaugurarea halei intră şi Câmpia Turzii în lumea civilizată în ceea ce priveşte desfacerea produselor agricole de pe zona Câmpia Turzii. De asemenea cu ajutorul Consiliului Judeţean, și îi mulțumesc domnului președinte Uioreanu care este azi aici, anul viitor cred că vom începe şi construirea depozitului din Obor şi cu toate acestea intrăm în lumea civilizată”, a subliniat Lojigan.

Președintele Consiliului Județean Cluj nu a uitat să precizeze că instituția pe care o conduce a alocat pentru această investiție 660 000 lei, adică o mare parte din costul integral al Halei Agroalimentare: ”Chiar mă bucur că particip la un asemenea eveniment, mai ales că Câmpia Turzii avea nevoie de un asemenea edificiu, un edificiu pentru că până la urmă este o construcţie care va deservi întreaga populaţie a Câmpiei Turzii şi este în ajutorul producătorilor ştiindu-se că în jurul Câmpiei Turzii, în comunele din jur, mulţi dintre cetăţeni se ocupă cu legumicultura şi pomicultura şi prin realizarea acestei investiţii la standarde europene practic vor avea unde să-şi desfacă mărfurile şi sper că administraţia pieţelor va ţine cont cu prioritate de producători”,a cerut Uioreanu.

inaugurare-hala-agro-6Prefectul județului. Ioan Gheorghe Vușcan, a declarat: ”Astăzi se întâmplă un lucru extraordinar in Câmpia Turzii, un pas important către civilizaţie, pas important pentru că atunci când mergem undeva, piaţa reprezintă un semn al civilizaţiei respective. E de apreciat faptul că după un an de zile de când colegii au preluat aici conducerea la Câmpia Turzii, şi-au propus un proiect important din banii dvs., din banii publici. Ani de zile am plătit taxe şi impozite şi prea puţine lucruri concrete am văzut că se întâmplă cu ei. Acum, un milion și jumătate, să fie investiţi în o suprafaţă de aproape 1000 mp pe care o vedeţi, echipată cu grupuri sanitare, spălătorie şi alte anexe se va desfăşura comerţ civilizat, nu este puțin lucru. Toţi avem de câştigat. Vor câştiga cetăţenii din zona limitrofă sau din zonele unde se realiza comercializarea produselor pe marginea bordurilor. Vor avea de câştigat cei care vor desfăşura acest comerţ şi sperăm să fie cât mai mulţi producători şi de aceea producătorii din Viişoara, Triteni sau alte comunităţi, sunt bineveniţi”, a spus Vușcan.

inaugurare-hala-agro-7Nu putem încheia spicuirile din cuvântările politicienilor prezenți fără cuvintele primarului Ioan Roman, a cărui comună, Viișoara, este fruntașă în producție agricolă și de acolo vor veni, cu siguranță, cei mai mulți producători ce vor vinde în Câmpia Turzii: ”Vreau în primul rând să felicit organele locale, pe domnul primar si domnul  Petru Pop, Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii, şi în acelaşi timp să le mulţumesc pentru că, făcând această investiţie, cetăţenii din Viişoara vor fi părtaşi la condiţiile pe care le oferă această sală. De la Viişoara, an de an, vin oamenii cu căruţul, cu maşina, îşi aduc produse şi vând aici la Câmpia Turzii. Vrem în continuare şi vreau în numele Preşedintelui Consiliului Judeţean să vă asigur că producători vor fi din zonă, dar trebuie să fie și cumpărători. La Viişoara de exemplu astăzi se vinde varza cu 30 bani. Nu ştiu dacă acel producător poate să trăiască în aceste condiţii. Dar ceea ce aţi făcut dvs. aici este un lucru extraordinar şi viişoreanul va fi, aşa cum spuneam înainte, unul dintre acei beneficiari pentru că îşi vor aduce marfă proaspătă şi ecologică şi vor duce bani acasă. Această  hală va face ca Viişoara să ducă bani din Câmpia Turzii”, a punctat primarul comunei vecine.

La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai administraţiilor publice judeţene şi centrale, ai instituţiilor publice locale din judeţ şi locale, agenţi şi operatori economici, media şi societatea civilă.

inaugurare-hala-agro-8Noul spațiu comercial va găzdui atât producătorii agricoli din zonă, care vor vinde mai ales produse de producție autohtonă, cât și firme specializate în domenii conexe, care pot închiria spații în interiorul noului edificiu. Un obiectiv care era mai mult decât necesar, pentru a muta vânzătorii din stradă într-un spațiu conform cu normele Uniunii Europene.

La final, rămân vorbele prefectului Ioan Gheorghe Vușcan, ca deziderat și ca ”sarcină” trasată în teritoriu: ”Este foarte important că ce aţi făcut dvs. aici, să încurajaţi preţul corect în această hală, pentru că prea mulţi intermediari s-au interpus între ţăranii noştri şi cumpărător, că ajungeau intermediarii să câştige mai mult decât producătorul.  Şi aţi mai spus un lucru important: interzis speculei”.inaugurare-hala-agro-10inaugurare-hala-agro-9

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh