20
Sam, Apr
20 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sintagma din titlu s-ar traduce prin realitatea că, de acum, locuitorii orașului vor fi amendați cu ajutorul unui aparat cumpărat pe banii lor. Iar locuitorii comunelor învecinate, unde POliția Câmpia Turzii are jurisdicție, vor fi amendați pentru că primarul și consilierii din Câmpia Turzii au cumpărat un aparat de măsurare a vitezei. Banii pe care sătenii îi vor scoate din buzunare vor merge la ... Câmpia Turzii.

 

Au distrus mașina poliției, cu radar cu tot

Poliția Câmpia Turzii rămăsese fără singurul aparat radar din dotare, cel de pe automobilul poliției rutiere, cupă ce mașina respectivă a fost avariată în urma unui accident. Accidentul s-a produs după ce echipajul Poliției Rutiere a pornit în urmărirea autoturismului condus de un șofer care a ignorat semnalele de oprire făcut e de polițiști. Așa că, la inițiativa primarului Dorin Lojigan, cu aprobarea Consiliului local, Primăria Câmpia Turzii a achiziționat un Pistol laser pentru viteză LTI 20/20 TruCAM, care a costat nu mai puțin de 67.446,82 lei, TVA inclus, pe care l-a încredințat apoi, spre folosință, Poliției Câmpia Turzii.

 

Confruntat cu o serie de infracțiuni rutiere, pe raza orașului, primarul s-a decis

Prin Hotărârea nr. 22/2017 adoptată de consilierii locali cu 16 voturi „pentru”, din tot atâția prezenți la ședință, „se aprobă transmiterea dreptului de folosință cu titlu gratuit de către MUNICIPIUL CÂMPIA TURZII asupra unui echipament de monitorizare trafic rutier, în favoarea INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEŢEAN CLUJ. Comodantul nu va percepe niciun fel de sume, taxe sau alte asemenea pentru împrumutul de folosință”, se arată în documentul citat. O cedare cam fără pretenții, cam ușoară pentru un bun cumpărat cu o sumă frumușică din bani publici, întrucât în contractul de comodat se precizează „Comodatarul nu răspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultată numai din folosinţa în scopul căreia bunul i-a fost împrumutat”.

 

Pistol laser cumpărat pentru... ordine publică!

Hotărârea Consiliului Local Câmpia Turzii a fost luată, printre altele,  așa cum se arată în expunerea de motive, în baza „art.36 alin.(6) lit. a) pct.7 din Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare – „În exercitarea atribuțiilor prevăzute la alin.(2) lit. d), Consiliul local: a) asigură, potrivit competențelor sale și în condițiile legii, cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local privind: … 7. ordinea publică.” Din acest punct de vedere pare că cineva a „încurcat borcanele” întrucât faptele sancționate de cei care mânuiesc pistolul radar nu se înscriu la „ordine publică”, ci la „siguranță rutieră”, motiv pentru care ar putea exista probleme chiar și cu Curtea de Conturi. De altfel, suma de 65.000 lei (atenție, nu 67.000 lei cât a costat în final) pentru achiziționarea pistolului laser este prevăzută la capitolul „Ordine publică și siguranță națională”, în atribuțiile primăriei neintrând, nicidecum, „siguranța rutieră”!

Este adevărat că, în ultima perioadă și alte administrații publice locale, cum ar fi cele din Oradea (jud. Bihor), Alba Iulia (jud. Alba) sau Florești (jud. Cluj) au achiziționat astfel de aparate pe care, apoi, le-au cedat spre folosința poliției din acele localități. Pistolul laser pentru viteză achiziționat de cei din Câmpia Turzii a costat mai mult decât cel cumpărat pentru poliția din Alba (54.000 lei) dar mai puțin decât cele de la Oradea  (69.853 lei/bucată).

 

PrimarulDOrin Lojigan este vitezoman. Pistolul l-ar putea ajuta și pe el

Primarul Lojigan recunoaște că este vitezoman și crede că s-ar putea disciplina cu ajutorul pistolului radar: „Acest pistol radar își va scoate banii în maxim 3 luni de zile. Maxim! Dacă nu în două luni de zile. Pentru că toți banii care se vor încasa – el va fi folosit doar de către Poliția Municipiului Câmpia Turzii – din amenzi, indiferent că el va opera, să zicem, pe raza comunei Luna, sau pe Câmpia Turzii – Ceanu Mare, toți banii vor intra la bugetul Municipiului Câmpia Turzii. Deci banii pe acest aparat vor fi recuperați eu zic în maxim 3 luni de zile, cred că și mai devreme. Până se va învăța lumea cu el și pe urmă vom circula regulamentar toți, inclusiv eu. Recunosc că și eu sunt vitezoman și prevăd că voi fi o victimă a acestui aparat, dar cred că este foarte importantă prevenția”, și-a susținut, în plenul Consiliului local, primarul Lojigan punctul de vedere în ceea ce privește achiziționarea pistolului laser pentru viteză.

 

Despre aparatele de măsurare a vitezei, cu laser

Aparatul va putea acționa atât pe timp zi, cât și pe timp de noapte, indiferent de condițiile meteorologice. Radarul tip pistol este nedectabil de dispozitivele antiradar și dispune de o cameră video HD de înalta fidelitate, capabilă să redea marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi chiar trăsăturile faciale ale şoferului. Spre deosebire de aparatele radar tradiţionale folosite până acum de poliţişti, care funcţionează pe bază undelor Doppler, noul echipament este dotat cu sistem laser. Ceea ce că noua aparatură elimină ambiguităţile ce ar putea apărea, ca de exemplu viteza unui alt vehicul care circulă în apropierea celui înregistrat, un avantaj pentru operatorul aparatului, mai ales în situaţiile în care procesele verbale încheiate sunt contestate în instanţă.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh