20
Sam, Apr
20 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Președintele Consiliului Județean Cluj, Păunel Tișe, se „împăunează” cu faptul că a semnat miercuri, 31 octombrie 2018, contractul de achiziție publică având ca obiect ,,Proiectarea și execuția lucrărilor necesare închiderii și ecologizării depozitelor de deșeuri urbane neconforme din Câmpia Turzii și Dej” – Lot 1 – Închidere și ecologizare depozit deșeuri urban neconform din Câmpia Turzii, județul Cluj.

Odată cu semnarea acestui ultim contract vizând ecologizarea rampelor de deșeuri din județ lucrurile reintră în deplină normalitate. În cazul a trei dintre rampe lucrările sunt complet finalizate, la altele două acestea sunt în derulare, astfel încât perspectiva e acum mai mult decât clară și favorabilă în ceea ce privește ecologizarea rampelor și, în final, completa rezolvare a problemei deșeurilor”, susține președintele Consiliului Județean Cluj, Păunel Tișe.

De fapt, în anul 2015, contractul de lucrări pentru închiderea și ecologizarea ultimelor două depozite urbane neconforme din județ -  Câmpia Turzii și Dej, a fost atribuit Asocierii S.C. Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH. Ce susține Tișe? „Întrucât, ulterior câștigării licitației, asocierea în cauză a solicitat în mod total nejustificat suplimentarea valorii lucrărilor cu o sumă considerabilă,  respectiv cu nu mai puțin de 6.150.000 de lei, contractul a fost reziliat iar lucrările au fost scoase, din nou, la licitație. Semnarea, acum, a contractului referitor la rampa de deșeuri din Câmpia Turzii a fost posibilă ca urmare a finalizării întregii proceduri de licitație și a soluționării tuturor contestațiilor care au urmat”, arată acesta într-un comunicat de presă. De fapt, aceste cuvinte pot ascunde tot felul de interese și de conflicte de interese, dacă stăm să ne gândim că, inclusiv în acest an, Consiliul Județean, unde PNL-UDMR dețin majoritatea, a aprobat o sumă suplimentară colosală, cerută de antreprenorul care lucrează la Pata Rât, doar că, în acel caz,  nu s-a considerat că s-a „solicitat în mod total nejustificat suplimentarea valorii lucrărilor cu o sumă considerabilă”.

Conform unui comunicat din partea Consiliului Județean Cluj, societatea declarată câștigătoare în urma desfășurării procedurii de atribuire a acestui contract de lucrări este Secvision Business Solutions S.R.L., aceasta îndeplinind atât criteriile financiare, cât și pe cele tehnice prestabilite. Valoarea totală a contractului este de  6.128.140,82 de lei, preț fără TVA, termenul de execuție fiind de maxim 12 luni, din care patru luni sunt destinate lucrărilor de proiectare iar restul de opt luni sunt alocate execuției propriu-zise.

Ce ne mai spune Tișe: „Depozitul urban neconform de deșeuri Câmpia Turzii cuprinde o suprafață de 50.861 de mp pentru care trebuie realizate ridicările topografice, sistarea depozitării pe acest teren fiind dispusă încă din data de 16 iulie 2012”. Primarul Dorin Lojigan susține că închiderea rampei de gunoi de la Câmpia Turzii nu va afecta locuitorii municipiului întrucât, de mai bine de un an, Compania de Salubritate transportă deșeurile colectate de la populație la Odorheiu Secuiesc. De altfel, în urmă cu doar câteva luni, Consiliul local Câmpia Turzii a aprobat majorarea tarifelor la salubritate, iar edilul șef susține că acea majorare este, deocamdată, suficientă, astfel că nu se intenționează o altă modificare de tarif.

Principalele obiective vizate în cadrul procesului de închidere a depozitului de la Câmpia Turzii sunt eliminarea infiltrațiilor de ape meteorice în masa de deșeuri prin realizarea unui sistem impermeabil de închidere și acoperire, pentru prevenirea formării de levigat; asigurarea drenării corespunzătoare a apei din precipitațiile deasupra barierei etanșe în condițiile menținerii stabilității sistemului de acoperire; captarea și arderea gazelor de fermentație; izolarea deșeurilor față de mediul înconjurător și prevenirea poluării acestuia.

În ceea ce privește celelalte depozite neconforme de deșeuri din  județ, respectiv cele din Turda, Gherla și Huedin, lucrările de închidere și ecologizare au fost deja finalizate în proporție de 100%, în timp ce la depozitele de la Cluj-Napoca (Pata Rât) și Dej acestea se află în diverse stadii de închidere.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh