16
Ma, Apr
13 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Când am aflat că primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, l-a dat în judecată pe prefectul Ioan Aurel Cherecheș pentru a-l obliga să-și respecte promisiunea de a deschide la  Câmpia Turzii birourile de Permise și Înmatriculări și Pașapoarte, am solicitat o poziție oficială  reprezentantului Guvernului României în județul Cluj. Primarul din Câmpia Turzii susține, prin chemarea în instanță, că vrea să-l oblige să ducă la bun sfârșit protocolul semnat în luna octombrie 2017, în care era prevăzut acest lucru. Însă limbajul politicii este unul complicat, așa cum veți vedea, în cele ce urmează, în poziția prefectului, transmisă Turda Info, la solicitarea noastră.

Am pus următoarele întrebări Instituției Prefectului Județului Cluj:

 

  1. Vă rog să-mi comunicați poziția oficială a domnului prefect Ioan Aurel Cherecheș vizavi de decizia primarului municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, de a deschide un proces civil în instanță pentru a-l obliga să deschidă la Câmpia Turzii un birou de înmatriculări auto, permise auto și pașapoarte.
  2. Va rog sa precizați dacă dl prefect recunoaște semnarea unui protocol cu Municipiul Câmpia Turzii în care se obligă să deschidă aceste birouri și dacă are intenția să îl respecte.
  3. Care sunt motivele care l-au împiedicat pe dl prefect să deschidă aceste birouri la Câmpia Turzii până la data de azi?

 

Vă prezentăm, în ceea ce urmează, răspunsul fără echivoc al prefectului Ioan Aurel Cherecheș:

„1 . Referitor la solicitarea dvs. de a vă comunica poziția oficială a prefectului județului Cluj „vizavi de decizia primarului municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, de a deschide un proces civil în instanță pentru a-l obliga să deschidă la Câmpia Turzii un birou de înmatriculări auto, permise auto și pașapoarte", vă comunicăm faptul că potrivit Titlului II - Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale din Constituția României, articolul 21 - Accesul liber la justiție (1) „Orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor sale legitime". În același timp, considerăm această acțiune regretabilă care nu aduce niciun fel de serviciu cetățenilor municipiului Câmpia Turzii.

  1. În ceea ce privește semnarea de către prefectul județului Cluj „a unui protocol cu Municipiul Câmpia Turzii în care se obligă să deschidă aceste birouri și dacă are intenția să îl respecte", vă facem cunoscut faptul că în data de 12.10.2017 a fost semnat Protocolul de cooperare cu nr. 17234 încheiat între Instituția Prefectului - Județul Cluj, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Municipiul Câmpia Turzii, care prevede ca părțile semnatare să coopereze și să efectueze demersurile legale pentru atingerea obiectivelor propuse.
  2. Motivele „care l-au împiedicat pe dl prefect să deschidă aceste birouri la Câmpia Turzii până la data de azi” au fost exprimate în spațiul public de mai multe ori, inclusiv în discuții avute cu domnul primar Dorin Lojigan. De la preluarea mandatului de prefect, una dintre prioritățile Instituției Prefectului a fost reducerea cozilor la ghișee, implicit și reducerea timpului de așteptare al cetățenilor. Dacă în luna august-septembrie 2017 cetățenii care doreau să beneficieze de Serviciul de permise și înmatriculări așteptau circa patru luni, astăzi vorbim de un timp de așteptare de circa patru zile. Desigur, ideal este să nu se mai aștepte nici măcar o zi și sperăm să atingem și acest obiectiv. La Serviciul pașapoarte programarea on-line și-a demonstrat eficiența. În vara acestui an, chiar dacă a crescut numărul de solicitări pe timpul vacanței copiilor și concediilor, lucrurile au stat mai bine, zilnic fiind procesate până la 105 cereri procesate/stație de lucru, găsindu-se soluții de fiecare dată pentru toate cazurile excepționale. Spre comparație, în perioada în care funcționa o stație mobilă pentru pașapoarte la Câmpia Turzii randamentul mediu era de sub 30 de cereri procesate/stație de lucru/zi. În aceste condiții, delegarea personalului în Câmpia Turzii ar fi afectat activitatea în Cluj-Napoca. Din informațiile existente, pe parcursul anului în curs nu a existat un vârf de cerere la Câmpia Turzii care să impună dislocarea de personal și logistică de la Cluj-Napoca. Reafirmăm în continuare apropierea de cetățeni, identificarea unor soluții pentru continuarea eficientizării activităților specifice și apoi vor fi făcute demersurile necesare pentru deschiderea unor puncte de lucru și în alte localități din județ.

Cu deosebită considerație,
PREFECT

Dr. Ing. Ioan Aurel Cherecheș”

Adică, dacă ni se permite să interpretăm și să simplificăm răspunsul politicianului numit de guvern în funcția de prefect al județului Cluj, trăim într-o țară liberă, Lojigan este liber să îl dea în judecată, însă el nu a promis că deschide acele birouri, ci să coopereze și să efectueze demersurile legale pentru atingerea obiectivelor propuse. Acțiunea nu aduce beneficii cetățenilor din Câmpia Turzii. Cererea de pașapoarte de la Câmpia Turzii, conform datelor prefectului, nu impune deschiderea unui punct de lucru al Serviciului Pașapoarte la Câmpia Turzii, iar în ceea ce privește Serviciul de permise și înmatriculări, treaba merge strună la Cluj-Napoca, nu are rost să deschidem un birou la Câmpia Turzii.

Dacă primarul Dorin Lojigan nu va renunța la procesul intentat prefectului, rămâne să vedem ce va hotărâ instanța, însă procesul va dura, cu siguranță, mai mulți ani, ceea ce ar putea excede termenului în care persoanele implicate ocupă funcțiile din prezent.

Disputa dintre Lojigan și Cherecheș ar putea avea și un substract politic, unul aparținând PNL iar celălalt PSD. Astfel că, dacă Cherecheș ar  decide deschiderea unui punct de lucru al Serviciului Pașapoarte sau al unuia al Serviciului Permise și Înmatriculări Auto, în afara reședinței de județ, este de așteptat să facă acest lucru la Turda, un oraș lipit de Câmpia Turzii, dar mai mare, unde primar este colegul său de partid, Cristian Matei.

 

Citește și 

Primarul Dorin Lojigan, hotărât să meargă până la capăt! Vezi pe cine a dat în judecată

 

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh