20
Sam, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

parada-urca-1Duminică, 24 august, în satul Urca din comuna Viișoara a avut loc sărbătoarea populară " Jocul la şură”, conținând un spectacol folcloric destinat păstrării tradiţiilor populare şi a jocului specific satului - purtata de la Urca.

Programul manifestării a început la ora 10.00, când, pentru două ore, s-a asistat la slujba bisericească. De la ora 14.30 a fost programată parada portului popular iar invitaţii şi artiştii au traversat satul însoţiţi de fanfară şi taraf până la casa unui localnic.

parada-urca-3Alaiul a fost însoțit și de câțiva instrumentiști populari care au cântat aproape tot drumul. Oamenii au ieșit la porți pentru a admira costumele populare dar și pentru a vedea ce personalități au mai venit pe la ei. Ajunși la familia Băieșu, primarul Ioan Roman și invitații săi au fost primiți cu pâine și sare, dar și cu pălincă, în acordurile a două tulnice mânuite de două frumoase tinere. Apoi muzica a pornit mai abitir iar toată lumea prezentă a încins un joc pe carosabil înainte de a intra în curtea gospodarului care i-a așteptat cu băutură de tot felul și cu bunătăți de-ale gurii.

 

parada-urca-4În grupul celor care nu s-au dat înapoi de la joc au fost și urcani mai în vârstă, dornici de a arăta celor mai tineri ”ce bărbați/femei au fost odată”, astfel că dezideratul afirmat de primarul comunei Viișoara, pesedistul ioan Roman a fost atins: ”Dorim să facem ceva și pentru cei mai în vârstă iar ”Jocul la șură” din comuna Urca este un bun prilej. Particip pentru a 15-a oară la acest eveniment și sper să fiu prezent și de acum încolo. Încercăm să păstrăm tradițiile noastre populare și să le transmitem din generație în generație”, a spus primarul Roman.

Sătenii din Urca, viişorenii, dar şi cei sosiţi acasă cu ocazia acestui eveniment s-au putut bucura, începând cu ora 17, de un spectacol folcloric susţinut de Formația Alexandru Făgădar  a cărei participare este prezentată drept ”extraordinară” pe afișul manifestării, semn că urcanii îl iubesc foarte mult pe interpretul din Aiton și formația sa. Pe scenă au mai cântat artiștii Maria Corovei, Marinela Zăhan, Liliana Oară, Mia Dan și Maria Marcu, dar și Formația de Dansuri Tradiționale Urca, Fanfara Promenada Câmpia Turzii, Formația de Dansuri Ardeleana și Formația de Dansuri Valea Largă.

Organizatori sunt primăria și Consiliul local Viișoara, alături de Căminul cultural din comună.

parada-urca-2parada-urca-5parada-urca-6parada-urca-7parada-urca-8parada-urca-9parada-urca-10parada-urca-11parada-urca-12parada-urca-13parada-urca-15

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh