19
Vi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Spațiile de o anumită puritate te avertizează încă de la intrare că ai pășit într-o lume unde imaculatul este plin de culoare iar tu simți o relaxare a interiorului tău, de parcă ai ajuns acasă. O astfel de locație magică este Galeria Municipală de Artă, din păcate prea puțin vizitată de turdenii aflați în goana după asigurarea necesarelor zilnice, dar poate, acum, în preajma Sărbătorii Pascale ei își vor face curaj și
vor intra să se bucure de frumusețea icoanelor pe sticlă făurite de copii și tineri talentați, sau de îndrumătorii lor.

Varul de pe pereții galeriei dispare pentru a multiplica efectul sensibilelor reprezentări ale personajelor sfinte, pe sticla devenită nenumărate ferestre către Creator, într-un umil omagiu uman adus în Săptămâna Mare fiului său, cel care a făcut Lumina să străbată în lume, ba chiar și în adâncurile ei de neagră osândă interioară a fiecăruia dintre urmașii Evei.

Expoziția este una de forță izvorâtă tocmai din tradiția fondată pe încăpățânarea profesorului de arte plastice Alexandru Picovici, îndrumătorul unui atelier de creație prin care au trecut zeci de zeci de copii în ultimii ani, toți aducându-și amprenta diafană sau dimpotrivă, pregnantă și hotărâtă asupra acestui micro univers pe care profesorul lor li l-a dezvăluit cu mai multă sau mai puțină exactitate didactică, dar, fără îndoială, cu intențiile cele mai bune și generozitate adeseori neînțeleasă. Așa se face că, la Turda, este posibilă o expoziție iconografică la orice sărbătoare creștină, demersul fiind, dincolo de latura artistică, unul moral, ce mijlocește cu ușurință aproape teologică apariția în sufletele noastre a Scării lui Iacob.

Pe afișul expoziției de icoane de sticlă apar, mai întâi, organismele creative care sunt liantul dintre tinerii artiști și „maeștrii” lor: Clubul Copiilor Turda – prof. Adrian Țop, Clubul Copiilor Câmpia Turzii – prof. Viorel Mircea și Asociația „Atelier 7+” Turda – prof. Alexandru Picovici, acesta din urmă fiind și coordonatorul evenimentul ante-Pascal. Apoi apar talentatele calfe, unii, sperăm, meniți să-și înlocuiască la un moment dat profesorii, pentru a duce mai departe acest bun național care este icoana pe sticlă: Denisa Borbe, Teodora Ienei, Flavius Brendeș, Nicoleta Moldovan, Bianca Ciarnău, Alexandra Samoilă, Diana Florescu, Maria Șolea, Gags Timeea și Robert Vaida.

La vernisajul petrecut marți, 11 aprilie, de la ora 18, au fot invitați – gest inspirat și demn de urmat și repetat – câțiva tineri elevi ai Școlii Gimnaziale „Ioan Opriș”, care au interpretat două pricesne, împreună cu îndrumătorul lor, inimosul preot ortodox cu incontestabile calități și chemări cultural-artistice, Sebastian Zăhan. De altfel, părintele Zăhan a spus și câteva cuvinte calde, referitoare, la această perioadă din apropierea celei mai mari sărbători a creștinătății, cuvinte care au mers direct la inima celor prezenți, cum spunea cineva, „nu mulți, dar de calitate”.

 

Așadar, expoziția de icoane de la Galeria de Artă a municipiului Turda trebuie să devină o locație pe care toți cei care doresc să intre în atmosfera pascală sunt obligați să o viziteze. Recompensa sufletească va fi foarte mare!

 

Fotografii: http://turdainfo.ro/index.php/turda-96332/10633-expozitie-de-icoane-pe-sticla-la-galeria-municipala-de-arta-turda-11-aprilie-2017

Video: http://turdainfo.ro/index.php/video/10622-priceasna-interpretata-de-elevi-ai-scolii-ioan-opris-cu-parintele-sebastian-zahan-4

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh