25
Joi, Apr
2 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageMuzeul de Istorie Turda în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca a organizat un eveniment cultural de excepție pentru spațiile expoziționale turdene. Expoziţia comemorativă "Mihai Barbu (1937-1992) – sculptură, desen, pictură, fotografii", a prilejuit iubitorilor de frumos turdeni apropierea de o "supernovă" a artei românești de substanță, o expoziție vernisată cu sală plină joi, 8 Mai 2014, de la ora 17,00, la sediul Muzeului de Istorie Turda din strada B. P. Haşdeu, nr. 2. Întâlnirea postumă cu maestrul Barbu a fost facilitată atât de prezența soției sale, Otilia Barbu, cât și a lui Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă din Cluj (el însuși artist foarte apreciat și cunoscut) și a scriitorului clujean Horia Bădescu 9prieten al sculptorului) care ne-a contrazis atrăgându-ne atenția că Mihai Barbu este viu și prezent prin opera sa nemuritoare.

Mariana Pâslaru, directorul instituției gazdă a deschis evenimentul cultural: "Vernisajul de astăzi se înscrie în seria expozițiilor temporare de artă plastică pe care instituția noastră le va organiza în acest an. La inițiativa distinsei sale soții, Otilia Barbu și grație amabilității directorului Muzeului de Artă din Cluj-Napoca și cu sprijinul colegiilor săi, am reușit să organizăm acest eveniment la Turda. Comemorarea omului de cultură Mihai Barbu la peste două decenii de la trecerea sa în neființă oferă un prilej iubitorilor de artă de a revedea și admira operele artistului. Cunoscut în primul rând ca sculptor am expus portretele sculptate în marmură, piatră și aluminiu din colecția Muzeului de Artă și imagini ale sculpturilor care reprezintă diverse personalități și care sunt expuse în mai multe localități din țară", a spus aceasta, dând apoi cuvântul directorului Muzeului de Artă din Cluj.
Călin Stegerean l-a evocat cu multă căldură pe artistul omagiat: "Mihai Barbu era foarte mult apreciat și ca persoană, cu o căldură deosebită. Eu vorbesc în cunoștință de cauză pentru că Mihai Barbu mi-a fost profesor în perioada Liceului de Artă, avea o căldură deosebită și o apropiere deosebită față de cei din jurul său și mai ales de cei care îi erau elevi. O caracteristică a artistului, în general, și asta cumva compensează privațiunile care însoțesc de regulă viața artistului pentru că viața artiștilor în general este o existență sacrificată în favoarea unui crez artistic", a mărturisit directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.Thumbnail image
Scriitorul Horea Bădescu le-a spus, la rândul său, celor prezenți: "Demonstrați încă odată câți de mulți prieteni a avut dragul nostru Mihai. Cred că este a patra sau a cincea oară când, după ce Mihai a hotărât să plece în orizontul din care a coborât sub dalta și sub penița și penelul lui o parte din operă Îmi e foarte greu, dincolo de emoția de a vorbi despre opera unui prieten, artist extraordinar care nu se află împreună cu mine în spațiul expozițional, dincolo de emoție, spun, pentru a nu știu câtea oară că nu pot vorbi de Mihai Barbu decât la timpul prezent", a rostit scriitorul.
Nu în ultimul rând, soția artistului, Otilia Barbu, a vorbit cu emoție, despre viața alături de Mihai Barbu, în versuri: "Se potrivesc teribil cu acest moment versurile pe care aștept să le citesc de 22 de ani. Nici nu credeam că o să ajung să le citesc, versurile care se potrivesc cel mai bine acestui eveniment:
"Clipa Fugară
Mult soare,
Puțină umbră în zile de martie,
Au fost adevărate furtuni de aprilie
Și nopțile de mai.
Peste mulți ani,
Vei căuta să le trăiești într-o clipă fugară,
Această clipă fugară.
Oare au fost adevărate și pline
Furtunile de aprilie și nopțile de mai?"
Un număr impresionant de lucrări sculpturale, grafică şi pictură din colecţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi din colecţii private au fost expuse pentru prima dată la Turda, spre deliciul consumatorilor de frumos din orașul de pe Arieș, dar și a turiștilor care trec, zilnic, pragul fostului Palat princiar.
Născut la 1 Septembrie 1937 în Arad, Mihai Barbu, după absolvirea Institutului de Arte Plastice « Ioan Andreescu » din Cluj-Napoca îşi va desăvârşi menirea de sculptor, pictor şi grafician, profesând la Liceul de Arte Plastice din Cluj-Napoca. Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1974, Mihai Barbu va participa cu lucrări la expoziţii colective şi de grup din ţară sau itinerante în străinătate, precum Canada (1988), Germania (1989), Belgia (1990), Ungaria (1994) şi Franţa (1996). Între anii 1968-1998 a fost protagonistul a numeroase expoziţii personale.
La peste două decenii de la trecerea sa prematură în nefiinţă, iubitorii de artă au prilejul să contemple portrete sculptate în marmură şi piatră sau aluminiu şi să admire lucrări de grafică sau pictură, care trădează o profundă sensibilitate a sculptorului şi poetului Mihai Barbu. Sculpturile monumentale ale unor personalităţi expuse în diferite localităţi din ţară (Alecu Russo, Alexandru Vlahuţă, Avram Iancu, Victor Babeş, Gh. Pop de Băseşti etc.), nu puține la număr, sunt prezentate prin intermediul unor fotografii.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 8 Mai-30 Iunie 2014, de marţi până vineri între orele 10,00-17,00 şi Sâmbătă – Duminică între orele 11,00-19,00.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh