19
Vi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Primăria municipiului și Muzeul de Istorie Turda au fost organizatorii unui eveniment educativ pentru participanți, pe cât de simplu, pe atât de necesar. Marţi, 4 decembrie 2012, de la ora 13,   cercetătorul dr. Vlad Popovici, de la Universitatea “Babeş Bolyai” Cluj – Napoca, a prezentat rezultatele unor cercetări făcute chiar la muzeul turdean, cuprinse sub titlul “O zi din istoria oraşului Turda – 1 decembrie 1918”

Primul specialist în istorie care a vorbit mai ales adresându-se celor 20-30 de elevii de liceu, a fost directorul muzeului turdean, Mariana Pâslaru:

”La noi, la români, Ziua Națională a fost serbată la date diferite. De ce? Ca urmare a vremurilor tulburi, a transformărilor politice din ultimii 150 de ani, mai ales. Prima Zi Națională a fost 10 mai, pentru că la această dată, în 1866, regele Carol I a depus jurământul în fața Parlamentului Principatelor Unite. La aceeași dată, în 1877, România și proclama independența în fața Imperiului otoman. Alegerea datei nu cred că a fost chiar o coincidență. Tot la 10 mai, dar în anul 1881 a fost proclamat Regatul României, prin urmare, toate aceste evenimente justificau opțiunea de sărbătorire a Zilei Naționale la 10 mai. Odată cu proclamarea republicii populare Române, la 30 noiembrie 1947, a încetat ca Ziua Națională să se serbeze la acea dată. Regimul comunist de atunci a considerat că această dată este prea legată de monarhia României și atunci au ales 23 august”, a susținut directorul Muzeului de Istorie Turda, muzeograful Mariana Pâslaru, cea care a explicat mai apoi cum, după evenimentele din decembrie 1989 a fost aleasă ca Zi Națională a României data de 1 Decembrie, pentru a se marca Marea Unire de la această dată a anului 1918.

Tânărul cercetător dr. Vlad Popovici a vorbit, pe larg, despre ziua de 1 Decembrie 1918, dar și despre contextul evenimentelor de atunci, pentru ca participanții să poată înețlege cum au decurs acțiunile ce au dus la realizarea României Mari. În timp ce vorbea, istoricul a apelat la proiecții foto, dar a și înmânat tinerilor o ploscă de metal folosită în primul război mondial și o centură de militar cu efigia vulturului bicefal, artefacte menite să-i ajute la înțelegerea inclusiv materială a acelor timpuri.

Vlad Popovici a susținut printre altele, în prelegerea sa, că ”la fel ca în toate regiunile Transilvaniei, şi în comitatul Turda-Arieş ziua de 1 decembrie 1918 a produs bucurie, a generat speranţe şi a coalizat solidarităţi naţionale. Situat în centrul fostului Mare Principat şi locuit de o importantă comunitate românească, oraşul Turda a fost racordat din plin la evenimentele care au precedat acest important moment, la actul unirii şi la urmările sale. Prin delegaţii oficiali şi prin sutele de participanţi care s-au deplasat voluntar la Alba Iulia, românii din Turda şi din împrejurimi şi-au exprimat puternic adeziunea pentru unirea cu Regatul României. Ca urmare, atât în contextul larg al istoriei naţionale, cât şi în contextul mai restrâns – dar nu mai puţin relevant – al istoriei locale, evenimentele zilei de 1 decembrie 1918 merită rememorate şi prezentate generaţiilor tinere. ” Cercetătorul a prezentat pe larg frământările de atunci dintre români și maghiari, pe fondul terminării Primului Război Mondial, situație care punea Regatul României în rândul națiunilor învingătoare în timp ce austro-ungarii erau de partea învinșilor.

Prezentarea a avut loc în Sala de Conferinţe a Muzeului de Istorie Turda, str. B.P. Haşdeu, nr. 2.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh