24
Mie, Apr
6 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Comunitatea teatrală din întreaga lume sărbătoreşte ziua dedicată actorilor, regizorilor şi tuturor celorlalţi meseriaşi care se ocupă deja de secole cu arta interpretării, a prezentării unei legături între viaţa reală şi ficţiunea care cultivă, învaţă şi vindecă moral societatea şi caracterele individuale care o compun.
Colectivul artistic de la Turda repune în scenă mâine, de Ziua Mondială a Teatrului, spectacolul cu piesa „Femei de tranziţie", adaptare după piesa „Cinci femei de tranziţie" de Rodica Popescu Bitănescu. Din distribuţie fac parte artistele turdene: Nina Antonov, Narcisa Pintea, Rodica Lăpuşte şi Doina Şoproni.
Biletele pentru spectacol au fost epuizate. Au fost scoase la vânzare doar 120 de bilete, restul fiind invitaţii emise de Teatrul Municipal Turda cu ocazia aniversării artei teatrale.
Dealtfel, în ultimii ani, Teatrul Municipal Turda şi-a făcut o datorie de onoare din a marca ziua mondială, culminând anul trecut cu aniversarea a 60 de ani de existenţă a celei mai importante instituţii de cultură turdene.
Ziua Mondială a Teatrului a fost fondată în 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru. Celebrată în fiecare an, la data de 27 martie, de Centrele ITI şi de comunitatea teatrală internaţională. Numeroase evenimente teatrale naţionale şi internaţionale sunt organizate pentru a marca această sărbătoare.
Unul dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea Mesajului Internaţional de Ziua Mondială a Teatrului prin care, la inviţaţia ITI, o personalitate de renume mondial împărtăşeşte reflecţiile sale asupra Teatrului. Primul Mesaj Internaţional de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau (Franţa), în 1962.
În acest an, Mesajul Internaţional a fost scris de actriţa britanică Judi Dench:
"Ziua Mondială a Teatrului este un prilej de sărbătorire a Teatrului în nenumăratele sale forme. Teatrul este o sursă de divertisment şi inspiraţie care are puterea de a uni diversele culturi şi popoare din întreagă lume. Dar el este mai mult decât atât, pentru că poate educa şi informa. În toată lumea se joacă teatru, dar nu întotdeauna într-o sală clasică. Spectacolele pot avea loc într-un mic sat din Africa, lângă un munte din Armenia, sau pe o insuliţă din Pacific. Este nevoie numai de un spaţiu şi de public. Teatrul ne poate face să zâmbim şi să plângem, dar ar trebui să ne facă şi să gândim sau să analizăm. Teatrul este o muncă de echipă. Cei care se văd sunt actorii, însă există şi nişte oameni extraordinari care nu sunt vizibili. Aceşti specialişti sunt la fel de importanţi ca actorii, deoarece diferitele lor capacităţi sunt cele care fac posibilă producţia teatrală. De aceea, orice bucurie sau succes trebuie împărţite cu ei. 27 martie este data oficială la care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului. Din multe puncte de vedere, fiecare zi ar trebui considerată o zi a teatrului, fiindcă avem datoria de a purta mai departe tradiţia divertismentului, de a educa şi de a lumina publicul, fără de care noi nu am exista."
Preşedintele UNITER, actorul Ion Caramitru, a transmis, la rândul său, un mesaj din care redăm o frântură, preluată din România Liberă: " Teatrul te pândeşte că să te închidă între ziduri, unde poţi găsi liniştea de care ai nevoie pentru a gândi liber şi spontan. Unde, dintr-odată, te trezeşti copil gata de a pune mână fie pe o floare, fie pe un buzdugan. Unde poţi fi sigur că visezi aievea. Că ochii tăi deschişi văd lumea aşa cum este, nu cum vrea să pâră, unde, dacă adormi, pierzi şirul de surprize care ţi s-au rezervat. Când vii la Teatru, să-ţi iei în ghiozdan şi gustarea de a doua zi. Ai să uiţi de tine şi-o să-ţi fie foame, chiar la miezul nopţii, când, cu ochii mari deschişi, vei simţi că viaţa are pentru tine un loc rezervat în stal. Tot timpul."
În fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului fiecare ţara îşi poate organiza propriul său eveniment. În România, evenimentul naţional organizat sub patronajul UNITER este Campania „Artiştii pentru artişti", cu un spectacol emblemă, cu participarea instituţiilor de profil din ţară şi cu un mesaj naţional semnat de Ion Caramitru.
Conform aceleiaşi publicaţii, spectacolul emblemă din acest an este "În căutarea dorului pierdut", un spectacol cu Tudor Gheorghe. Spectacolul are loc luni, 29 martie, oră 19.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mare.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh