25
Joi, Apr
6 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Decizia adunărilor eparhiale ortodoxe din Alba Iulia şi Oradea de a reveni sub jurisdicţia Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, cu sediul la Sibiu, îi nemulțumește pe credincioşii din judeţele Alba, Bihor şi Mureş. Cel puțin așa arată rezultatul unei cercetări care a fost efectuată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) Cluj, în perioada 8 - 9 februarie. Studiul, dat publicității, relevă că, marea majoritate a credincioşilor ortodocşi din cuprinsul Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Episcopiei de Oradea sunt împotriva dezmembrării Mitropoliei Ortodoxe a Clujului.

Mitropolia Clujului nu are o istorie foarte veche, ea fiind de fapt, manifestarea de putere și influență pe care ÎPS arhiepiscopul Bartolomeu Anania a avut-o la momentul înființării ei, în conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Existența unei astfel de instituții administrativ-religioase ridică nivelul unei entități administrative, oricare ar fi aceasta. Așa se întâmplă și în cazul municipiului Cluj Napoca și a județului Cluj, două unități administrative care au jucat un rol major în ultimii ani, pe plan național. De aceea, decizia eparhiilor componente de a se muta sub jurisdicția Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu, a deranjat nu numai pe credincioși dar și pe deținătorii puterii locale care au dat, pe durata întregii existențe a Mitropoliei Clujului, tot sprijinul lor, atât lui Bartolomeu Anania cât și actualului arhiepiscop Andrei Andreicuț.

În cadrul ultimei conferinţe de presă susținută de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a fost prezentat stadiul în care se află în acest moment demersul iniţiat de el în ceea ce priveşte campania de adunare de semnături pentru susţinerea păstrării Mitropoliei Ortodoxe a Clujului în hotarele stabilite de către ÎPS Bartolomeu. „Nu aş dori să se interpreteze greşit demersul meu. Am strâns aceste semnături strict din partea persoanelor care au apelat la serviciile Consiliului Judeţean, fără să mergem pe stradă, să tragem pe cineva de mânecă. Iar faptul că în aceste condiţii s-au adunat aproximativ 1.500 de semnături îmi arată că sunt oameni nemulţumiţi de această decizie. Desigur, Biserica Ortodoxă este suverană în această chestiune şi va avea ultimul cuvânt de spus”, a declarat Alin Tişe. În perioada următoare va continua campania de adunare de semnături, urmând apoi ca listele semnate de către clujeni să fie înaintate Patriarhiei Ortodoxe Române.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a demarat o acţiune publică de strângere de semnături pentru păstrarea Mitropoliei Clujului în forma în care aceasta a fost statornicită iniţial. Campania s-a desfăşurat prin afişarea de liste în instituţiile subordonate CJ, unde cetăţenii au putut să îşi exprime poziţia. Campania nu a folosit resurse publice şi nu a implicat activitatea de niciun fel a funcţionarilor publici, susține Alin Tișe.

Dar iată și un istoric al deja fostei mitropolii.

Mitropolia Clujului a fost înființată în 4 noiembrie 2005, dată pânǎ la care episcopiile care o compuneau (Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Episcopia Oradiei, Bihorului și Sǎlajului, Episcopia Maramureșului și Sǎtmarului) au aparținut jurisdicțional de Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu.

Pe 3 noiembrie 2005 în funcția de mitropolit al Ardealului a fost ales episcopul Laurențiu Streza, considerat un apropiat al lui Daniel Ciobotea, pe atunci mitropolit al Moldovei. Contracandidatul episcopului Streza a fost arhiepiscopul Andrei Andreicuț de la Alba Iulia, un apropiat al arhiepiscopului Bartolomeu Anania.

În data de 4 noiembrie 2005, supărat că protejatul său nu a câștigat scaunul de mitropolit al Ardealului, Bartolomeu Anania a propus divizarea teritoriului Mitropoliei Ardealului, propunere acceptată de Sfântul Sinod.

Unitatea canonică mai mică a continuat să se numească Mitropolia Ardealului, iar unitatea mai mare, cu sediul la Cluj, a fost numită Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, cu jurisdicție asupra eparhiilor Vadului, Feleacului și Clujului, Albei Iulii, Oradiei, Maramureșului și Sătmarului. În 2007 a fost înființată și Episcopia Sǎlajului, tot în componența Mitropoliei Clujului.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh