19
Vi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Cea de-a V-a ediție a Festivalului „Teatru pe drumul sării” a programat un prim spectacol în seara zilei de 12 octombrie în fața unei săli pline, ca de obicei când vorbim de piesele de teatru jucate pe scena Teatrului „Aureliu Manea”.

„Omul cu mârțoaga”, una dintre acele piese de teatru care au succesul de public garantat, pusă în scenă după o rețetă a succesului descoperită de regizorul Dan Tudor în urmă cu ceva ani, a avut și la Turda efectul scontat, în fața unui public cunoscător, obișnuit cu trupe „mari” și cu actori uriași.  Mai mult, acest Quentin Tarantino al teatrului românesc, l-am numit aici pe Dan Tudor pentru că știe șă spună o poveste fără timpi morți, cu o fluiditate ce respinge eșecul, nu este la prima prezență la Turda, spectacolele sale făcând săli pline de fiecare dată cu povești de viață credibile și actori îndrăgiți.

Cea mai nouă montare a piesei "Omul cu mârțoaga" de George Ciprian este considerată și cea mai modernă din punct de vedere al jocului actoricesc. Spectatorii turdeni l-au putut revedea „în carne și oase” pe cel care a debutat pe scena teatrului turdean, în urmă cu 40 de ani, îndrăgitul Tudorel Filimon, a cărui simplă apariție pe o scenă este suficientă pentru ca succesul de public să fie asigurat. Marius Bodochi, în rolul de dandy care îl prinde atât de bine, nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru iubitorii teatrului, fiind, în ultima vreme, o prezență constantă la Turda, ceea ce nu poate decât să ne bucure și să ne umple de mândrie.  Ceilalți  binecunoscuți componenți ai echipei de succes a inventivului regizor Dan Tudor, formată din: Andrei Duban, Dragoş Ionescu, Afrodita Androne, Ana Ioana Macaria și Orodel Olaru reușește să surprindă prin comicul subtil și abordarea inedită a rolurilor.

Aplauzele consistente de la finalul spectacolului au fost întrerupte de regizorul Dan Tudor, care a făcut a avut și o interpretare „ca la carte” în rolul principal „Chirică”, din dorința de a lega o relație și mai strânsă cu publicul pe care l-a numit „cald și generos”, aflat în Sala Mare a Teatrului „Aureliu Manea” din Turda:

„Vreau să îi mulțumesc managerului Narcisa Pintea pentru munca depusă în slujba teatrului. Aici suntem oameni din cinci teatre din București, de la Teatrul de Comedie, Teatrul Național, Teatrul Metropolis și Teatrul Bulandra, iar ea face ca acest teatru să vină în întâmpinarea dumneavoastră, cu resursele pe care le are, mai mari sau mai mici, să ne facă să ne simțim ca acasă. Vrem să-i mulțumim ei în mod special”, a ținut să transmită Dan Tudor, care i-a prezentat apoi pe fiecare dintre actorii  care au muncit pentru succesul spectacolului.

Publicul turdean i-a aplaudat la scenă deschisă pe generoșii actori care au deschis, practic, seria de spectacole invitate în Festivalul de  Teatru de la Turda, ajuns, cum spuneam, la a cincea ediție, cumva surprinzător pentru unii, o bucurie imensă, însă, pentru iubitorii de teatru de la Turda.

 

De aceea, ne alăturăm lui Dan Tudor, în a-i mulțumi managerului Narcisa Pintea pentru ce a făcut în teatrul turdean, în cei 10 ani petrecuți la conducerea celei mai importante instituții de cultură din frumosul oraș al Salinei, la doar 30 de km de un centru cultural de primă linie cum este Cluj-Napoca.
                                                                                                          

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh