19
Sam, Apr
2 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În data de 4 aprilie 2025, doamna lector univ. dr. Raluca Duinea, de la Departamentul de limbi și literaturi scandinave, Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, în calitate de fondator și coordonator al Cercului de Poezie Nordică DiktLek, a organizat workshopul „Norvegiana în versuri. Învățăm prin joc și poezie”, la invitația doamnei director a Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, Pașc Daniela, în cadrul Proiectului PNRAS- Împreună prindem curaj. 

Workshopul a avut ca scop diseminarea culturii și limbii norvegiene în rândul elevilor. Atelierul s-a desfășurat pentru prima dată în format fizic și a fost dedicat elevilor clasei a III-a, coordonați de doamna prof. înv. primar Laura Diaconu. Activitatea a avut loc la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Câmpia Turzii, în data de 4 aprilie 2025, ora. 9.00.

Colaborarea dintre Departamentul de limbi și literaturi scandinave și Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Câmpia Turzii, a început din anul 2021 de când organizăm întâlniri lunare desfășurate online cu elevii claselor primare. În cadrul întâlnirilor, studenții din anul II care își desfășoară stagiul de Practică Profesională la Biblioteca de Studii Nordice sub coordonarea asist. univ. dr. Diana Lățug, pregătesc întâlniri tematice și câte un basm norvegian pentru elevii claselor primare. Scopul parteneriatului este de a derula activități cultural-educative în mediul online pentru elevii claselor primare, de a stimula interesul elevilor pentru basmele norvegiene, de a disemina literatura norvegiană pentru copii în rândul elevilor și de a încuraja interacțiunea între medii educaționale diferite (preuniversitar și universitar).

Acest atelier a fost organizat de Cercul de Poezie Nordică DiktLek, care și-a început activitatea în primăvara anului 2022, avându-l ca invitat pe prof. univ. dr. Henning Howlid Wærp de la UiT – Universitatea Arctică din Tromsø, Norvegia. De atunci și până în prezent, în cadrul DiktLek, întâlnirile se desfășoară online, o dată pe lună. Printre invitați se numără poeți și scriitori norvegieni debutanți, dar și autori consacrați precum Jan Erik Vold, Nils-Øivind Haagensen, Ingvill Hekne, Anna With, Ingvild. H. Rishøi; profesori universitari și cercetători de la universități de prestigiu din Norvegia și din străinătate: prof. univ. dr. Henning Howlid Wærp de la Universitatea Arctică din Tromsø, Norvegia, cercetătoarea Flavia Teoc de la Unviersitatea Aarhus, Danemarca, absolventă de Norvegiană, conf. univ.dr. Karolina Drozdowska de la Universitatea NTNU din Trondheim, Norvegia, prof. univ. dr. Maria Sibińska de la Universitatea din Gdańsk, Polonia, prof. univ. dr. Ronny Grønning Spaans, de la Universitatea din Oslo, Norvegia; cercetătoarea Rachel Rankin de la Universitatea din Edinburgh, Scoția; studenți alumni conf. univ. dr. Gianina Druță de la OsloMet, studenta și poeta Iris-Roberta Kiraly, ambele absolvente de Norvegiană, precum și alți iubitori de poezie nordică.

În perioada 26-29 martie 2025 am avut bucuria să deschidem seria întâlnirilor DiktLek în format fizic, cu sprijunul financiar oferit de agenția norvegiană NORLA (Norwegian Literature Abroad). Cea care a inaugurat această serie a fost scriitoarea norvegiană Ingvill Hekne, fiind prezentă pentru prima dată la Cluj și la Departamentul de limbi și literaturi scandinave. În 27 martie 2025 – Ingvill Hekne s-a întâlnit cu studenții Specializării de Limbă și Literatură Norvegiană, pentru un workshop interactiv bazat pe prelegerea intitulată Om kvinnerolle og valgfrihet (Despre rolul femeii și libertatea de a alege), pornind de la volumul său de debut, Vi fødte aldri de barna (N-am născut nicicând acei copii) și de la cartea celebrei scriitoare franceze Simone de Beauvoir, Det annet kjønn (Al doilea sex).

În 28 martie 2025 – Ingvill Hekne a vizitat Uniunea Scriitorilor, filiala Cluj, apoi s-a întâlnit cu Doina Borgovan pentru un interviu la Radio Cluj. Scriitoarea norvegiană a deschis cea de-a doua întâlnire în format fizic din cadrul DiktLek, eveniment găzduit de librăria independentă Bookstory. Aceasta s-a întâlnit cu publicul larg și a susținut o prelegere despre Arta de a scrie poezie, pornind de la volumul său de debut, Vi fødte aldri de barna (N-am născut nicicând acei copii).

Pentru mai multe detalii legate de DiktLek, accesați pagina oficială a Cercului: https://lett.ubbcluj.ro/cercuri-stiintifice-studentesti/cercul-studentesc-de-poezie-nordica-diktlek/.

Raluca Duinea este lector universitar în cadrul Departamentului de limbi și literaturi scandinave la Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. A participat la burse de studiu și mobilități pentru profesori de tip Erasmus și SEE la Universitatea Arctică din Tromsø (UiT), Universitatea din Agder (UiA), Universitatea din Oslo (UiO), Universitatea din Bergen (UiB), NTNU, Trondheim, Norvegia. A participat la întâlnirile profesorilor de limba norvegiană din întreaga lume, întâlniri care au avut loc la universitățile din Oslo și din Agder. A publicat o serie de articole despre poezia contemporană norvegiană și teza de doctorat intitulată “The Poetry of Jan Erik Vold and the Norwegian Lyric Modernism in the 1960s”, în 2018, la Editura Casa Cărții de Știință, în Colecția Nordica. Raluca este și traducător literar care a publicat în 2023 antologia bilingvă de poezie norvegiană-română, Briskeby blues cu poezii selectate din diferite volume semnate de poetul norvegian contemporan Jan Erik Vold. Acesta a fost prezent la Cluj, când s-a lansat acest volum de poezii în 2023, la librăria Librariun Book Corner. Tot în 2023 a tradus romanul norvegian E a ta ? semnat de scriitorul Nils-Øivind Haagensen, iar în 2025 a fost co-traducător al volumul de nuvele Povești de iarnă semnat de scriitoarea norvegiană Ingvild H. Rishøi. Raluca Duinea a avut ocazia să îi întâlnească pe acești scriitori, care au fost invitați la DiktLek și care le-au vorbit studenților despre poeziile lor. La finalul fiecărei întâlniri are loc un workshop de traduceri de poezie moderat de studenții de la Practică Profesională care traduc poeziile împreună cu ceilalți studenți prezenți. Aceste poezii sunt ulterior publicate în Rubrica Cercului de Poezie Nordică din revista Echinox. În plus, pe lângă activitățile cultural-educative desfășurate în cadrul acestui Cerc de Poezie Nordică, sunt organizate seri culturale de poezie nordică și jazz, workshopuri de învățare a limbii norvegiene prin poezie derulate în școli, licee și biblioteci, concursuri de creație și de traducere de poezie pentru studenți și activități cu și pentru societate prin implicarea în acțiuni filantropice.

Mulțumim doamnei director Daniela Pașc pentru frumoasa colaborare. A fost o mare bucurie să mă întâlnesc cu elevii cu care am început acest proiect aceștia fiind în clasa pregătitoare coordonați de doamna învățătoare Laura Diaconu.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh