18
Joi, Apr
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

București

În ultima perioadă s-a petrecut un fenomen extraordinar în politica românească, similar cu situația dintr-un proverb românesc, deși eu prefer varianta armeană: "Dacă un prost aruncă o piatră într-o fântână, patruzeci de înțelepți nu o mai pot scoate". Ei bine, un prost venit de pe malul Dunării a aruncat o piatră din Sibiu în smoala numită "politica românească", provocând un astfel de tsunami incandescent care a Thumbnail imageajuns în toată țara, aprinzând-o. Este vorba de "întoarcerea armelor" hotărâtă de Antonescu din zilele noastre, pe când la 23 august 1944, Antonescu a fost arestat, iar apoi împușcat. Îl putem denumi "efectul 23 august"

Cluj

Odată întoarse armele, la Cluj au fost "împușcate" câteva capete PNL-iste, mai întâi Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean, apoi un simplu consilier județean, Rareș Pop.
Se fură peste tot în România, ghinionul hoților de la Cluj este că aici există o echipă de anchetatori DNA foarte puternică și capabilă, spre deosebire de alte zone. Dacă statul român și-ar permite astfel de procurori și investigatori în toate zonele s-ar face curățenie mult mai repede, iar prestigiul României ar crește.
Sunt mândru că la Turda nu au existat "victime" în acest război, dar oare cât vom mai rezista în această situație, stând pe un butoi de pulbere.

Turda

Aici efectele s-au resimțit imediat. Mai ales pentru că aici este un primar care a condus cu libertăți depline 8 ani soarta municipiului, dar care, după 2012, printr-o lucrare extrem de abilă din punct de vedere politic, a fost izolat și scos, practic, de la putere, cu toate că a obținut cele mai bune rezultate la alegerile din acel an. Ei bine, primarul Ștefănie abia aștepta un asemenea moment, și l-a folosit la maximum pentru a se "dezlega" din strânsoarea oponenților politici, că nu cred că este cazul să vorbim de dușmănie.
Unirea naște forța, s-a dovedit un principiu viabil la Turda, atâta timp cât membri USL+PP DD au rămas laolaltă.
"Lanțul" care îl lega pe primarul Tudor Ștefănie, luându-i din puterea pe care a avut-o în perioada 2004-20012, a dispărut ca prin minune, după ce USL s-a destrămat, "Slăvit fie Antonescu", cum ar spune democrat liberalii.. Semnul că Ștefănie a revenit la putere este tocmai modul calculat în cele mai mici detalii și programat la minut, în care noua alianță PDL-PNL a măturat vechile consilii de administrație de la două dintre societățile subordonate, repopulându-le cu oamenii lor. Fac o paranteză pentru că nu pot să nu mă tăvălesc pe jos de râs, împreună cu dumneavoastră dragi cititori, dacă vreți, când îmi amintesc ce vorbe și ce declarații își făceau, în urmă cu doar câteva luni, unii altora, tovarășii de la PNL și cei de la PNL. Inclusiv primarul Ștefănie spunea anul trecut: "Cine este acest avocat Giurgiu, de cine a fost ales, de reprezintă municipiul Turda în Adunarea Generală a Acționarilor de la toate societățile subordonate?" Ei bine, în aceste zile, tocmai avocatul Nicolae Giurgiu a înscăunat noile Consilii de Administrație, dorite de noua alianță, în frunte cu primarul turdean. Dacă partidul o cere..., nu-i așa? Închidem paranteza.
Anunțam încă de dinaintea simulacrului de concurs care a dus la numirea noilor membri ai CA de la SC Turda Salina Durgău SA (TSD) și SC Domeniul Public Turda SA, (DPT)că aceștia nu vor fi aleși în funcție de competențe ci politic. Deși s-a anunțat cu surle și trâmbițe că demersul este unul de intrare în legalitate, că noii membri ai CA-urilor vor fi aleși în conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 109/2011, eu afirm sus și tare că întregul concurs a fost ilegal, "da capo al fine", încă de la stabilirea membrilor comisiei de evaluare și până la numirea noilor membri, fără a se ține seama de rezultatele concursului de la respectiva comisie. Adică, "oameni buni, prezentați-vă la concurs, dar nu sperați nimic, nu aveți nici o șansă, zarurile au fost aruncate". Din cei 49 de candidați care s-au înscris la concurs, câțiva știau deja că vor fi admiși, iar ceilalți sperau că e un concurs "pe bune", fără să vadă inscripția scrisă cu cerneală invizibilă pe ușa de la comisie și care era aceeași de la intrarea în infernul lui Dante Alighieri: "Lasciate ogni speranza, voi c'entrate!"
Așa cum am relatat, câțiva dintre candidați au fost respinși în etapa dosarelor, restul au primit note. La ce servesc notele dacă nu pentru a stabili clasificări? Să aruncăm o privire asupra clasamentului stabilit prin notele acordate de comisie și să vedem cine a ajuns membru în CA de la cele două societăți. Să începem cu cel mai teribil gest: Axente Husar, consilier județean PP DD, a fost numit membru în CA de la SC TSD SA. Știți câți candidați de bună credință care au avut note superioare acestuia au fost dați la o parte pentru a i se face loc "trădătorului" din PP DD? Nouă, cu note cuprinse între 2,85 și 4,08, în timp ce Husar a obținut abia 2,63. Și acum să vă spun de ce s-a întâmplat aceasta. Pentru că Axente Husar, fost securist la Turda, și-a trădat partidul, care oricum l-a exclus, acordând votul său majorității PNL-PDL în Consiliul Județean Cluj, ajutând această alianță să arunce PSD în opoziție și să demită vicepreședintele social democrat al Consiliului Județean, Ioan Oleleu. S-a făcut astfel un troc: lui Husar i s-a promis că va fi menținut în CJ Cluj, chiar dacă a fost exclus din partid, dar va lua un ban și de pe spatele contribuabilului turdean, ca membru al CA de la TSD.
Corina Făgădar, a ajuns președinte al CA de la TSD, dar consilierii locali au respins, pentru a-i face loc, nu mai puțin de patru candidați care aveau note mai mari decât ea. La fel s-a întâmplat și în cazul profesorului Călin Felezeu, președintele PNL Turda: 4 candidați respinși de politicienii care s-au aliat pentru a scoate social democrații turdeni din aceste structuri de conducere. Care este, de fapt, bătălia, pentru ce? Pentru bani, pentru salarii, dar și pentru ca aceste partide să-și poată angaja oamenii la aceste societăți pe banul public, într-un oraș cu industria pusă la pământ și cu un șomaj ridicat la cer.
La fel și în cazul DPT, unde noua putere a lansat zvonul că directorul acestei societăți, Adrian Sălăgean, nu ar avea studii superioare. Ei bine, are, chiar dacă nu asta contează când faci ca o societate să funcționeze bine, este subinginer. La concursul pentru membri CA de la DPT, pesedistul Robert Cojan a fost respins de "prietenii" săi din PNL , PDL, UDMR și PP DD, după ce aceiași consilieri, în urmă cu un an și ceva, îl considerau perfect capabil să ocupe funcția de președinte al Consiliului de Administrație de la Salina. Dacă această schimbare de atitudine nu este una politică, atunci nu știu care mai este. Despre numiri politice este OUG 109/2011? Sau vrem competențe manageriale și bunăstare pentru turdeni? În treacăt fie spus, actualul președinte al CA de la DPT, Constantin Costea, a obținut o notă mai mică decât respinsul Cojan.
Trei dintre cei respinși de politicienii din Consiliul Local, deși aveau note mai bune decât cei admiși, au depus o contestație la Instituția Prefectului Județului Cluj, un document foarte bine argumentat, pe care o să vi-l prezint într-un articol viitor, prin care petenții cer "Anularea hotărârilor atacate și suspendarea lor până la soluționarea definitivă a prezentei contestații, cu precizarea că dacă nu se respectă legea, răspunderea este solidară pentru cei care încalcă norma legală". Cei trei sunt Vasile Tot (PP DD), actualul director al TSD, Dorin Apahidean (PSD) și Traian Fărcaș (PSD). De fapt, social democrații sunt, mai ales, victimele de la Turda a "efectului 23 august". Contestația conține nu mai puțin de 6 puncte sesizate de cei trei care se consideră lezați de decizia Consiliului Local Turda.
Dacă prefectul Ioan Gheorghe Vușcan (PSD) suspendă Hotărârile Consiliului Local referitoare la noii membri ai CA-urilor, noile CA vor fi suspendate, astfel că vechile structuri de conducere vor fi cele legale, până la soluționarea de către instanța de contencios administrativ a acestei situații.
Lupta continuă, așadar, "Slăvit fie Antonescu".

Câmpia Turzii

Efectul "23 august" nu a ajuns, încă, la Câmpia Turzii, cu toată agitația produsă de Avrămuț, care l-a obligat pe avocatul Spătariu să-și de-a demisia pentru a-i pregăti apariția. Pagubă-n ciuperci.

Pin It

Comments   

# alex 2014-06-17 17:24
Toate ziarele turdene ridica ode PSD-ului. Domnule' Ignat care este pretul dumneavoastra, si sa nu spuneti ca dumneavoastra nu papati politic. Apropo uitati-va cine isi pune reclame in ziarul domnului Ignat. Acele societati conduse de PSD. Inseamna ca va platesc bine de va scremeti cu un asa patos. Dar domnule Ignat aia sint bani din jebul nostru, al contribuabilului.
Reply | Reply with quote | Quote
# Ionel Ignat - admin 2014-06-17 18:20
Pentru .... alex....: Inainte de a posta un comentariu ca al dvs., pe care il consider rauvoitor si eronat, ar fi fost mai corect sa comentati adevarul sau neadevarul spuselor mele, cu argumente, daca aveti. Altfel, nu sunteti decat un alt anonim, probabil dintre cei pe care scrierile mele i-au deranjat de-a lungul timpului.
La adapostul anonimatului, armatele de membri ai unuia sau altuia dintre partidele politice, pot spune vrute si nevrute, dar mai ales pot, asa cum faceti dvs. sa incerce sa discrediteze activitatea unui jurnalist. Repet, sa incerce, pentru ca pentru a reusi, trebuie sa mai si aiba dreptate.
V-as intreba doar atat: unde laud eu PSD-ul in editorialul la care ati comentat?
Iar apoi ce firme ale PSD-ului vedeti ca isi fac reclama la mine in ziar? Daca va referiti la Compania de Apa sa stiti ca aceasta are un contract cu fiecare organ de presa, este politica lor, treaba lor, nu comentez, nu sunt manager acolo. Insa legatura de cauzalitate este prost facuta in cazul ridicat de dvs. Cand alte organe media, dintre care unele aveau contracte babane cu Salina sau alte societati pentru a ”da de pamant” cu primarul Stefanie si PD-L-ul aflat in opozitie, eu ii luam apararea semnaland neregulile facute de oamenii din alianta PSD-PNL-PC.
Se pare ca echidistanta mea conteaza doar atat cat are de-a face cu un partid, cand am criticat acel partid, am gresit. Observ insa ca deranjez tot mai tare, iar apar ata[cenzurat]i la adresa mea, ceea ce este foarte bine. Imi da [cenzurat]ajul si puterea de a continua. Tineti minte, daca va deranjeaza cele scrise de mine, insemna ca sunteti partizanul unuia sau altuia dintre partidele pe care le critic, atunci cand este cazul, și doar in baza unor argumente si dovezi. Insa exista miide cititori turdeni care se bazeaza pe echidistanta si onestitatea mea.
Multa sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# Ion Vasile 2014-06-29 17:04
Ca orice cetatean al Turzii, am urmarit si eu schimbarile facute la societatile amintite de dl.Ignat in articol si pot sa spun ca are dreptate 100%. De fapt, a fost primul ziarist care a semnalat faptul ca tot ce s-a intamplat cu asa zisele schimbari a fost/este in afara legii (v. OUG 109/2011); asa ca Alexica, las-o usor si joc de glezna ca esti total pe dinafara. Ma mira insa ca Stefanie, vulpoiul politicii turdene a facut (de fapt a lasat CL-ul local sa faca) asemenea greseli dintr-o graba inexplicabila...sau oare totul este regizat a.i. sa fie doar o demonstratie de forta pentru ca bataia ca intotdeauna este pe postul de Viceprimar si pe CAA... Dle Ionel Ignat aveti tot respectul meu pentru verticalitatea de care ati dat si dati dovada : cand era PDL-ul la putere l-ati criticat pe Stefanie, cand a venit PSD-ul pe Matei, fara nici o jena si frica de urmari. Succes in continuare si Atentie la dusmani (citeste colegi de breasla) !!!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh