18
Joi, Apr
20 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

dr-vasile-grumazRaportul lui Grumaz

La ultima conferință de presă a PNL, a fost prezent și managerul Spitalului Municipal Turda, medicul Vasile Grumaz, membru al acestei formațiuni politice. Urmând exemplul colegilor săi consilieri locali care și-au prezentat raportul de activitate, Grumaz a ținut să facă și el același lucru. Pentru a nu știrbi sau interpreta spusele managerului celei mai importante instituții sanitare din oraș, vom reda cuvintele sale în totalitate, fiind de acord cu poziția PNL-iștilor că spitalul este foarte important pentru comunitatea turdeană și pentru cele din jurul acestui oraș. Iată ce a ”raportat” medicul Vasile Grumaz despre spital: ”În primul rând trebuie să specific că am preluat conducerea pe la mijlocul anului, obiectivele care le-am propus şi le-am realizat în mare parte, într-un procent de 70-80 %, constau în schimbarea din punct de vedere constructiv a infrastructurii de canalizare pe toată clădirea spitalului, menţionez, instalaţie neschimbată de când e construit spitalul, cam din 1984.

Am reuşit să introducem grupurile sanitare în fiecare salon, am pus bazele unei secţii de ginecologie şi un corp de naşteri în corpul spitalului, în speranţa că în acest an reuşesc să mut ginecologia în corpul central. Am refăcut sistemul informatic în tot spitalul atât ca infrastructură cât şi ca soft.

 

Trebuie să ţinem cont că spitalul nu este o problemă politică, e o problemă a tuturor, interesul tuturor şi aşa trebuie văzută, orice politizare, v-am mai zis odată, nu este, după mine, sănătoasă şi nici productivă. Boala nu ține cont de organizare, religie, sex sau vârstă.

Totul a pornit de la această tranziţie de anul trecut, de la schimbarea conducerii şi de la necompensarea creşterilor salariale, reîntregirea salarială , care practic a dus la un cost de 150.000 lunar, care nu s-a compensat din punct de vedere al Casei de Asigurări şi procesul de reorganizare al procesului pentru a absorbi acest şoc financiar nu s-a putut face în acest an. Ca atare, spitalul a acumulat datorii importante de ordinul miliardelor, datorii care se ”rostogolesc” în acest an. Am început un proces de eficientizare şi de compensare a acestor deficite, în schimb, din păcate, procesul de reorganizare şi restructurare este un proces care nu se poate face de pe o zi pe alta, mai ales că anul trecut era un an care contractele erau în derulare, activităţile nu puteau fi oprite, încă nu avem buget, singurul lucru ce am putut să-l facem este să renegociem, la începutul anului, actele adiţionale ale contractelor în sensul reducerilor de preţ, acolo unde am putut.

De asemenea, o problemă mare este că, în conformitate cu legea dată de către Guvernul României anul trecut, dacă bine ţin minte în mai sau martie anul trecut, de către domnul Chiţoiu, orice unitate a administraţiei locale care are datorii nu poate să desfăşoare activităţi de investiţii. Ca atare orice bani vor veni de la guvern, de la Consiliul Judeţean şi respective  Consiliul Local, până nu sunt amendate aceste datorii nu vor putea fi folosiţi pentru continuarea lucrărilor de investiţii, adică continuarea reparaţiilor, finisajelor, schimbarea instalaţiei de apă externă ale spitalului ş.a.m.d. Dacă după câte se pare că sunt pregătiţi să vină aceşti bani eu cred că aş reuşi cam, nu eu, toate eforturile au fost făcute de colectivul spitalului, să ajungem la un spital civilizat şi modern într-un procent de 70 %, ceea ce pentru turdeni ar fi un lucru foarte bun.

Ca atare, mai multe date o să le pot oferi de luni (N.A. 24 martie 2014) încolo când am să vă prezint şi un plan de restructurare, am să prezint acţiunile pe care le-am făcut, am să organizez o nouă conferinţă de presă care să depăşească situaţia acestui raport de activitate în care, alăturat, am menţionat o situaţie destul de dificilă a spitalului. Necazul e dacă nu reuşim să corectăm aceste deficite în luna aprilie intrăm pe arierate, iar intrarea pe arierate înseamnă blocarea spitalului pentru că vor putea fi făcute plăţi doar pentru salarii şi pentru facturile restante iar acele servicii care nu pot fi plătite vor duce la oprirea activităţii spitalului şi eventual retragerea autorizației sanitare de funcţionare, respectiv incapacitatea de a spăla lenjeria, prin recul, duce la retragerea activităţii sanitare. V-am dat un exemplu.

Cam atât am vrut să spun şi de asemenea vreau să menţionez că în urma unei statistici pe care am cerut-o Centrului Statistic, anul trecut, prin Spitalul Turda, au trecut 63.000 de CNP-uri, deci practic populaţia Turzii şi încă o dată a trecut prin Spitalul Turda, deci este un obiectiv, după mine, destul de important.

Datoria noastră, la sfârşitul anului 2013 a fost de în jur de 20 de miliarde de lei vechi, să nu uităm că anul trecut a mai fost o datorie, tot cam aşa, de 14 miliarde preluate în 2012, numai legea aceasta apărând acum, în martie,  practic ne-a permis investiţiile anul trecut”, a creionat medicul Vasile Grumaz situația.

 

Datoriile cresc continuu, se estimează să ajungă, la finalul lui 2014, la peste 40 de miliarde de lei vechi

 

La final, managerul Spitalului Municipal Turda a promis că va organiza o conferință de presă în care va prezenta și mai amănunțit situația în care se află instituția pe care o conduce.

Grumaz recunoaște că ar avea nevoie de peste 1,8 miliarde de lei vechi lunar pentru a acoperi datoriile iar apoi să poată face investiții la Spitalul turdean. Vasile Grumaz susține că numai după acoperirea datoriilor va putea pune în aplicare planul să de reorganizare a activității spitalului, despre care el susține că va aduce reduceri semnificative ale costurilor. Managerul spune că are nevoie de timp pentru a-și pune în aplicare planul de restructurare a activității spitalicești de la Turda, iar acest timp îi poate fi acordat prin stingerea datoriilor pe care le are și care cresc lunar, pentru că Spitalul Municipal Turda lucrează cu un deficit lunar de 1,5 miliarde de lei vechi.

 

Legal vs. ilegal

 

10 % din pacienții internați în Spitalul din Turda sunt din Câmpia Turzii, mai susține medicul Vasile Grumaz, lăsând să se înțeleagă că și cei din Câmpia Turzii ar trebui să contribuie la ajutorul necesar pentru salvarea Spitalului Municipal Turda. Legea însă nu permite așa ceva, ba chiar sancționează astfel de fapte. Pentru finanțări comune din partea unor unități administrative locale este necesară organizarea în asociații etc. prin intermediul cărora să se poată finanța anumite componente ale costurilor.

Solidari cu colegul lor de partid, consilierii PNL Turda au luat decizia, susține unul dintre ei, Ovidiu Micu, de a boicota toate proiectele de hotărâre din Consiliul Local Turda, până la soluționarea datoriilor spitalului. Această decizie are cel puțin două aspecte care ar trebui luate în seamă.

 

Politicul, bată-l vina!

 raport-pnl-marti-1Unul este acela că cei trei consilieri nu sunt PNL, ei au acces în Consiliul local ca și consilieri USL, iar atât timp cât au luat această decizie fără să se consulte cu colegii din alianța care, încă, funcționează la Turda, ar putea avea probleme în coaliție.

Al doilea aspect este faptul că această boicotare poate apărea ca un șantaj la adresa colegilor lor din Consiliul Local Turda, a celor din primăria Turda, care au hotărât de la începutul anului cum se cheltuiesc banii comunității. În plus, dacă nu greșesc, legea nu permite comunităților locale să aloce bani pentru unitățile spitalicești de pe raza unității administrativ-teritoriale decât pentru cheltuieli salariale și investiții.

Pentru a avea o idee despre cât de dificil este acest circuit al banilor inventat de cei care au cârmuit sau cârmuiesc țara, să facem o retrospectivă a acestei probleme ridicată în ședința Consiliului Local Turda din 27 februarie de consilierul Cristian Felezeu. Acesta a susținut atunci, în plen: ”Stimați colegi, luni, împreună cu câțiva colegi din Consiliu local am efectuat o vizită la Spitalul mun. Turda, unde conducerea spitalului ne-a arătat lucrările care au fost efectuate în cadrul spitalului. A avut loc și o discuție referitoare la problemele cu care se confruntă spitalul. Aș dori să fac un apel la toți colegii, având în vedere greutățile cu care se confruntă colegii noștri, să încercăm ca la prima rectificare bugetară să alocăm spitalului sumele necesare pentru funcționarea în condiții optime, pentru reușirea acreditării spitalului, această acreditare urmând a avea loc în acest an. Menționez că fără acreditarea spitalului, șansele de funcționare sunt aproape nule. Cheltuielile pe care spitalul nu și le poate asigura prin resurse proprii sunt la 170.000 lei / lună. Sper că toți membrii ne gândim la acest lucru, iar prin luna iulie se vor putea face rectificări corespunzătoare. Până atunci încercăm cu sprijin de la Consiliul județean”, a solicitat Felezeu. Răspunsul a venit imediat din partea primarului Tudor Ștefănie: ”Am avut și eu azi o discuție cu dl președinte de la C.J., mesajul dânsului era, având în vedere că poate să dea sursa de finanțare cu destinație numai pe investiții de la Consiliu județean, la momentul rectificării să găsim noi sursa de finanțare să ajutam spitalul. Am zis să vă transmit acest mesaj și la momentul potrivit să vă aducem și o variantă de lucru”, le-a spus primarul consilierilor locali. Adică exact ce susțineam mai sus, banii pot veni doar pentru investiții, nu pentru stingerea datoriilor, nu pentru cheltuieli de întreținere etc.

 

Semnul de întrebare

 

Acum, problema care se pune, când este vorba de atât de mulți bani, este și un semn de întrebare asupra managementului actual de la Spitalul municipal Turda, cu atât mai mult cu cât medical Vasile Grumaz a preluat funcția după intervenția politicului, în urma câștigării alegerilor din 2013 de către USL. El a schimbat-o pe medical Antonica Bica, cea care a avut sprijinul PD-L.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh