19
Vi, Apr
20 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

felezeuÎntr-una dintre ultimele ședințe ale Consiliului Local Turda, consilierul local Cristian Felezeu a adus în discuție, pentru a câta oară oare, problema câinilor fără stăpân, argumentând faptul că în ultima perioadă au fost monitorizate și înregistrate aproximativ 60 de cazuri de agresiune a haitelor de câini, soldate cu mușcături și traumatizarea copiilor.

”Haitele sunt agresive mai ales în zona școlilor din Micro I, II, și III unde pericolul este foarte mare”, susținea Felezeu solicitând totodată un raport aferent anului 2013, bugetul alocat, modul de cheltuire a banilor și planul de masuri și de acțiune pentru 2014 al Centrului de Ecarisaj.

Medicul veterinar Nicolae Ciobanu,  coordonatorul Centrului de Ecarisaj Turda, prezent la aceeași ședință a dat, pe loc, niște informații legate de activitatea centrului în 2013: ”În anul 2013 am avut două contracte în derulare, pentru capturarea unui număr de 534 de câini. Vă pot spune că acești câini au fost capturați, dintre ei au fost adoptați și am colaborat chiar și cu un partener din Suedia. Din cei 534 de câini, aproximativ 15 % au fost adoptați, ceilalți au fost sterilizați și repuși în teritoriu, conform legilor în vigoare, la aceea vreme”, ne spune medicul veterinar Ciobanu.

Cei mai mulți câini au fost luați din zonele Micro I, Micro II, de pe malul Arieșului, din zona parcurilor și a școlilor. În toate  deplasările lor, echipa de la Centrul de Ecarisaj a fost însoțită  de reprezentanți ai Primăriei Turda și ai Poliției Locale, aceasta nu doar pentru a-i sprijini pe cei care trebuiau să ridice câinii ci, mai ales, pentru a-i  apăra de cei care protejează patrupedele dar nu-și asumă proprietatea asupra lor.

”S-a întâmplat de multe ori sa fim agresați, atât verbal cât  și fizic, colegi de-ai noștri au primit bătăi, au fost loviți, înjurați. Sperăm ca pe viitor astfel de acte să nu se mai întâmple și anumite acte normative ale Consiliului Local să fie puse în practică, astfel încât cei care sunt agresivi să fie amendați. Pentru că ne deplasam la fața locului, la reclamații, vrem să luăm câinii și vecinul reclamantului nu ne lasă să-l luăm”, mai spunea Ciobanu.

Câinii duși la adăpost, conform legilor de anul trecut, erau capturați, transportați, consultați, triați, deparazitați, vaccinați, erau ținuți 10 zile în adăpost, după care se  repuneau în teritoriu.

ciobanuÎn urma clarificărilor oferite de medicul veterinar care se ocupă cu activitatea de la Centrul de Ecarisaj Turda, consilierul local Cristian Felezeu a spus: ” Îi mulțumesc d-lui doctor ca a venit în fața noastră să prezinte acest raport. Sunt parțial mulțumit, făcând o socoteala simplă, ar veni cam 45 câini capturați pe lună, ar fi cam doi câini/zi. Mie mi se pare că este destul de puțin, aș dori ca activitatea centrului să fie mai laborioasă, ca să fie în jurul nostru mai putini câini fără stăpân. Într-adevăr este și vina cetățenilor care nu colaborează, dar trebuie s-o spun că se văd tot mai mulți câini pe raza municipiului, deși Politia Locală trebuie să acorde un sprijin mai puternic, poate și noi, ca și organ legislativ local ar trebui sa înăsprim regimul acțiunilor pentru cei care nu colaborează”, a mai spus Felezeu.

Din data de 15 martie s-a trecut la aplicarea noii legi care reglementează domeniile legate de câinii fără stăpân. În curând o să vă prezentăm primele informații legate de activitățile executate în lumina noilor prevederi legale, menite să facă din orașele și satele României localități civilizate, cu cât mai puțini câini fără stăpân, ceea ce ar duce la dezideratul comun al majorității cetățenilor: curățenie și siguranță pe străzi, în parcuri și aiurea.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh