16
Ma, Apr
14 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Consiliul Județean Cluj aduce la cunoștința opiniei publice faptul că lucrările de închidere și ecologizare a celor șase depozite urbane neconforme de deșeuri din județul Cluj avansează în ritm alert, procesul aflându-se în diverse stadii evolutive, în funcție de particularitățile fiecărui obiectiv.

            Astfel, în ceea ce privește depozitele de deșeuri din Turda, Gherla și Huedin, lucrările de închidere și ecologizare au fost finalizate în proporție de 100%. Din punct de vedere procedural, în perioada imediat următoare, Consiliul Județean va iniția demersurile către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru recepția lucrărilor de către beneficiar – Consiliul Județean Cluj, etapă preconizată a se desfășura la finalul lunii noiembrie a.c.

            Referitor la depozitele neconforme de la Cluj-Napoca (Pata Rât), Dej și Câmpia Turzii, acestea se află în diverse stadii de închidere. Astfel, în ceea ce privește depozitul de la Dej, în luna mai a.c. a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, în baza acordului contractual încheiat cu asocierea câștigătoare a licitației. Durata contractuală a lucrărilor este de 12 luni, din care patru luni reprezintă proiectarea, restul fiind alocat execuției lucrărilor. În acest context, societatea contractantă a depus deja la Consiliul Județean documentația tehnică în vederea obținerii autorizației de construire. Referitor la închiderea depozitului de la Câmpia-Turzii, Consiliul Județean a finalizat licitația publică aferentă, semnarea contractului cu ofertantul declarat câștigător fiind stabilită pentru data de 31 octombrie 2018.

            În ceea ce privește depozitul neconform de la Pata-Râtîn vederea finalizării lucrărilor de închidere, la începutul lunii septembrie a acestui an a fost semnat contractul vizând proiectarea și execuția lucrărilor suplimentare necesare consolidării acestuia. Ordinul de începere a fost emis de Consiliul Județean în data de 27 septembrie a.c., primele trei luni fiind alocate proiectării lucrărilor de execuție. Până în acest moment a fost depus la Consiliul Județean Proiectul Tehnic aferent drumului tehnologic și platformei tehnice destinate stabilizării, precum și cel destinat realizării lucrărilor de terasamente, documentația fiind deja aprobată de Expertul beneficiarului. Totodată, în cursul acestei săptămâni va fi depus și proiectul aferent execuției piloților necesari consolidării depozitului. Menționăm în acest context faptul că drumul tehnologic este finalizat în proporție de aproximativ 30%, respectiv 230 de metri dintr-un total de 780.

            În ceea ce privește unele informații vehiculate în spațiul public cu privire la declararea unei „proceduri de infringement” la adresa României ca urmare a condamnării acesteia de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza neînchiderii, până la data de 16 iulie 2009, a nu mai puțin de 68 de gropi de gunoi neconforme, Consiliul Județean Cluj face următoarele precizări:

Niciunul dintre cele șase depozite neconforme din județul Cluj, al căror proces de închidere este gestionat de forul administrativ județean, nu se regăsește printre cele 68 de depozite neconforme invocate în decizia Curții de Justiției a UE. De altfel, singura groapă de gunoi din județul Cluj care trebuia închisă până în anul 2009 este „Someșul”, un depozit industrial privat din municipiul Dej! Or, în ceea ce privește cele șase depozite, conform angajamentului luat de Consiliul Județean Cluj cu Comisia Europeană, acestea trebuiau închise până în anul 2010 în cazul depozitelor de la Pata-Rât și Dej, respectiv până în anul 2012 pentru celelalte din Turda, Câmpia-Turzii, Huedin și Gherla.

            În același timp, declanșarea procedurii de infringement referitoare la neînchiderea gropilor neconforme de deșeuri reprezintă un demers judiciar extrem de laborios inițiat de Comisia Europeană care nu poate, în niciun caz, să fie aplicat în timpul derulării efective a procesului de închidere și ecologizare a respectivelor rampe. În acest sens, Curtea de Justiție a UE a luat act de acest aspect, motiv pentru care nu a impus României niciun fel de sancțiune pecuniară, ci doar plata unor cheltuieli de judecată, în paralel cu urgentarea demersurilor de închidere a acestor rampe. 

 

Biroul de presă al Consiliului Județean Cluj

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh