20
Sam, Apr
19 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Rezultatele financiare prezentate de directorul general al Companiei de Apă „Arieș” (C.A.A.) Turda, Cristian Octavian Matei, arată dezvoltarea acestei firme care deține monopolul serviciilor de apă-canal în arealul Comunității Urbane Arieș. Prezentarea cifrelor a fost făcută ca reacție imediată a conducerii C.A.A. Turda la acuzații bazate pe zvonistică, lansate de un candidat la postul de primar al municipiului Turda.

cristian-matei-dir-caa

Cristian Matei dezminte zvonurile

 

 

caa_corectii_si_datorii„Nu s-a luat nici un credit în ultimii trei ani, cu atât mai puțin pentru plata salariilor!”, lămurește Cristian Matei situația, în urma speculațiilor cum că C.A.A. ar fi împrumutat bani din bancă pentru a-ți plăti salariații.

„Referitor la cifrele pentru anul 2016 vorbim de estimări făcute pe baza situațiilor financiare. Puteți observa creșterea continuă a veniturilor din exploatare, a profitului și a celorlalți indicatori financiari din 2012 până la 2016. Compania de Apă este auditată de BDO, care este numărul cinci mondial, iar în România se află pe locul doi ca importanță”, a precizat directorul general Cristian Matei care a prezentat cifrele pe care le puteți viziona în tabelele pe care le publicăm alăturat.

 

Evoluția Companiei de Apă Arieș în perioada 2012-2016

 

caa_evolutie_financiara„După cum știți, în ultimii trei ani Compania de Apă Arieș a evoluat și s-a dezvoltat semnificativ iar acest lucru este evidențiat prin cifrele pe care dorim să vi le prezentăm. Evoluția acestei societăți nu ar fi fost posibilă fără un management performant care a generat  rezultate financiare solide, investiții masive și creșteri stabile și durabile pe termen lung. Compania de Apă Arieș, după cum am prezentat,  a derulat și derulează o serie de proiecte majore de investiții care vizează oferirea unui serviciu de o calitate ireproșabilă pentru consumatorii din arealul deservit. Aceste investiții au, de asemenea, și o componentă importantă care vizează protejarea mediului înconjurător”, a susținut directorul general al C.A.A. care apoi, a trecut la cifre concrete, pe care, cum am mai arătat, le puteți urmări în tabelele și graficele alăturate. Sunt prezentate evoluția cifrei de afaceri, a profitului din exploatare, a profitului brut și a celui net, dar și alți indicatori financiari elocvenți pentru fiecare dintre anii 2012-2016.

caa_evolutie_financiara_tabel„Evoluția companiei din 2012 la anul 2016 se vede prin cifra de afaceri care a crescut din 2012 de la suma de 17,7 milioane lei, ca să ajungă în acest an la 24,1 milioane lei (previziune). Creșteri substanțiale s-au înregistrat și la venituri și exploatare, profit din exploatare și alți indicatori. Pentru anul 2012 profitul net al companiei era de 108.977 lei, 166.169  lei pe 2013, în 2014 a crescut considerabil la 458.482 lei, anul trecut s-a înregistrat un profit de 456.461 lei iar pentru acest an este preconizată suma de 480.000 lei”, a mai arătat directorul general Cristian Matei care a trecut apoi la prezentarea proiectelor europene.

 

Proiectele europene ale Companiei de Apă Arieș

 

„Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă  și apă uzată  în regiunea Turda-Câmpia Turzii” POS Mediu I  2007-2013, proiect derulat  de Compania de Apă Arieș  a avut o valoare de 79,9 milioane de euro la contractare.  Acest proiect este finalizat în procent de 99.92%  iar Compania de Apă Arieș este singurul operator de servicii de apă şi canalizare cu un asemenea grad de realizare a investiţiilor.

În cursul anului 2014 Compania de Apă Arieş a efectuat demersuri susţinute pe langă AM POS Mediu astfel încât să utilizeze o parte din economiile realizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii”. Economiile rezultate în urma implementării măsurilor programate pentru perioada 2013 – 2015  au fost accesate prin intermediul proiectului “Investiţii şi dotări pentru îmbunătăţirea capacităţii de operare a Companiei de Apă Arieş Turda” valoarea aplicaţiei de finanţare fiind de aproximativ 6 milioane euro.

„Asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a in frastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda-Câmpia Turzii în perioada 2014-2020”.

Compania de Apă Arieș se numără printre primii operatori de apă din țară care demarează un nou proiect major de investiții, având ca principală sursă de finanțare Programul Operațional Infrastructură Mare. Acesta va permite continuarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii, conducând la o creștere considerabilă a calității serviciilor oferite întregii populații deservite.  În urma implementării, prin investiţiile în infrastructura de apă, se vor îndeplini cerinţele privind calitatea apei potabile, gradul de acoperire cu servicii de apă potabilă va fi de 100 % în toată zona deservită. Investiția preconizată în acest sens se ridică la peste 158,5 milioane de euro + TVA.

 

Economii realizate de C.A.A.

 

caa_in_cifre„În 21 martie 2016 am fost chemați la AM POS MEDIU și am fost anunțați că, datorită gradului de implementare pe care îl avem, datorită seriozității în implementare a pasului I din proiect, 4.016.715 din contribuția noastră au devenit eligibil. Deci, acești bani erau, înainte de această dată, neeligibil. Vă dați seama că este un cadou, o surpriză venită ca urmare a muncii asidue pe care a dus-o în special unitatea de implementare, dar absolut toată compania. Este un cadou care se adaugă la veniturile companiei pe care le-am expus până acum: economiile datorită achiziției utilajelor, corecțiile financiare recuperate, în valoare de 3,5 milioane de lei, cu șanse mari să recuperăm și celelalte corecții financiare. Se înregistrează economii anuale de 1.000.000 RON prin măsuri pro-active de management, licitație energie electrică, achiziționare de utilaje, utilizarea co-generării, sistem de management integrat ș.a.m.d. Într-un cuvânt, se realizează economii semnificative în acest moment a C.A.A., prin tot ce v-am prezentat”, a afirmat Cristian Matei înainte de a prezenta propunerea pe care a spus că o va face Consiliului de Administrație, de a aproba reducerea cotei de încasare a canalului la 80 % din apa consumată, cu 20 de procente mai puțin decât se facturează în prezent. Matei a motivat că propunerea sa vine tocmai pe fondul economiilor realizate printr-un management de calitate.

Matei a mai precizat că C.A.A. a trimis în data de 22 martie, aplicația de finanțare în limba engleză revizuită  către AM POS Mediu și Comisia Europeană, existând astfel toate premisele ca până  cel târziu la finalul lunii iunie 2016 să fie obținută suma de  4.016.715 lei.

Directorul general Cristian Matei nu a ocolit nici subiectul creditului contractat de C.A.A. pentru contribuția proprie la Pasul I al proiectului european. „În 2013 dobânda la credit era 4,5% + 1,5% penalitate pentru nerespectare contractului Am negociat cu BCR – dobândă actuală 3,5% = economie 75.000 Euro anual. Începând cu 30.09.2014 am rambursat 500.000 euro din creditul la BCR aferent POS1”, a arătat acesta.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh