18
Joi, Apr
20 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

În cadrul ultimei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Consiliului Judeţean Cluj, preşedintele Alin Tişe şi vicepreşedintele Radu Bica au abordat problema stadiului proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj".
În cadrul conferinţei a fost anunţată public decizia Comisiei Europene prin care se aprobă contribuţia financiară din partea Fondului European de

Dezvoltare Regională pentru proiectul major "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj", care face parte din programul operaţional "Mediu" pentru asistenţă socială FEDR şi Fondul de Coeziune, în conformitate cu obiectivul Convergenţă în România. Suma la care se aplică rata de cofinanţare, în pondere de 80% din bugetul proiectului, este stabilită la 48.466.483 euro, 18% revenind Bugetului de Stat, iar 2% fiind valoarea contribuţiei judeţului Cluj.
Cel care s-a ocupat personal de acest proiect, încă de la început, a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean, turdeanul Radu Bica. "Suntem, cu multe dintre etapele pe care le cere implementarea acestui important proiect, într-o fază avansată. Unele dintre procedurile pe care legislaţia le cere pentru fiecare componentă în parte sunt deja finalizate, altele sunt în diferite etape de implementare. În actualele condiţii mai avem de semnat Contractul de Finanţare, împreună cu Ministerul Mediului, fapt care estimez că se va finaliza în perspectiva următoarelor două săptămâni. În continuare vom avea în vedere şi procedurile care privesc etapa următoare implementării proiectului şi care se referă la administrarea şi gestionarea deşeurilor la nivelul judeţului", a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica.
Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj" constă în investiţii în sectorul de gestionare al deşeurilor solide, incluzând închiderea depozitelor urbane neconforme de deşeuri. Proiectul este implementat la nivelul întregului judeţ, sub responsabilitatea Consiliului Judeţean. Întreaga populaţie a judeţului va fi acoperită de acest proiect. În cadrul proiectului sunt prevăzute furnizarea de echipamente de colectare (pubele şi containere pentru deşeuri voluminoase), unităţi de compostare individuală în zonele rurale, construcţia a trei staţii de transfer (Huedin, Mihai Viteazu şi Gherla), construirea unei staţii de sortare şi a uneia de tratare mecanico-biologică simplă, construcţia unei staţii finale (prima celulă va avea o capacitate de 1,35 milioane metri cubi), precum şi închiderea a 6 depozite de deşeuri neconforme.
La rîndul său, preşedintele Alin Tişe a spus despre acest proiect: "Este foarte important că locuitorii judeţului nu vor resimţi povara financiară a implementării acestui proiect. Am promis ceva clujenilor, am făcut. Am luat un proiect de la zero şi am adus acum 48 de milioane de euro. Altfel, aceşti bani ar fi trebuit puşi de fiecare clujean din buzunarul propriu. Practic se ia povara de pe primării, care nu mai trebuie să contribuie financiar, sumele care le revin fiind asigurate din cotele defalcate din TVA. Pe de altă parte, momentul acesta marchează finalizarea unei munci susţinute, care a durat peste doi ani. Deşi se vorbeşte de necesitatea acestui proiect de mai mulţi ani, abia în ultimii doi ani s-au făcut paşi concreţi pentru implementarea lui. Sunt convins că până anul viitor vom avea prima celulă de depozitare finalizată şi vom opera noul sistem de management al deşeurilor. Un alt aspect important se referă şi la faptul că se asigură şi fondurile necesare închiderii şi ecologizării vechilor rampe din judeţ".

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh