16
Ma, Apr
13 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Fosta noastră colegă din presa locală, Dana Deac, astăzi bibliotecară la Biblioteca ”Teodor Murășanu” spunea foarte frumos că Turda este ”orașul care nu vrea să moară”. Tot cam pe vremea celor scrise de Dana se mai spunea că Turda nu mai este un oraș gri. Dar, vai, acum este un oraș cu ruine, cu gropi și cu bălării la tot pasul. Am ajuns să ne arate lumea cu degetul, mai ales după ce vizitează orașul vecin, Câmpia Turzii? Vă rog să mă credeți că am cunoștințe care preferă să-și scoată copii, la joacă, în Parcul din Câmpia Turzii, apoi să se plimbe prin centrul curatului oraș aflat în antiteză cu Turda, în rândurile pe care le aștern în această clipă dinaintea privirii voastre._NIK1894

Chiar dacă Salina Turda a ajuns un obiectiv ”luat cu asalt” de turiști, frumusețea locului subpământean nu-i mulțumește pe locuitorii orașului de lângă mină. Iar cum arată în acest moment orașul îi face pe turiști să vină, fugitiv, doar la Salină, în sistemul ”punct ochit, punct lovit”, iar apoi să se îndrepte spre orașe unde nu își rup mașinile și unde nu sunt nevoiți să-și întoarcă privirile la vederea gunoaielor și a câinilor fără stăpân, ori să se ferească de fecalele ciorilor care au împânzit orașul.

Am ajuns un oraș în care ție rușine că trăiești. Cum s-a ajuns aici? Voi scrie o istorie în cele ce urmează. Una recentă dar adevărată.

Se făcea că prin 2012, după 8 ani în care PD-L a condus orașul după bunul plac al primarului Tudor Ștefănie, contestatarii acestuia să facă o alianță, în urma alegerilor, prin care l-au scos pe edilul șef de la guvernarea locală, chiar dacă fusese ales de ”popor”, pentru a treia oară, consecutiv, în funcția de primar. În primele două mandate, primarul făcuse minuni. A schimbat fața transportului local, cu unul modern, mai curat, mai exact. A continuat și a finalizat proiecte mărețe cum ar fi modernizarea Salinei Turda și schimbarea acesteia într-o mină de bani pentru Municipiul Turda. A construit un bazin de înot atât de necesar generațiilor de copii turdeni. A alocat, împreună cu colegii săi, sume importante din banii contribuabililor, celor care au format un club de handbal puternic, a cărui echipă mare a ajuns pe locul trei între echipele patriei. A făcut un centru istoric modern, mai frumos, dar contestat de șoferi și de comercianții din zonă. A schimbat și extins zeci de kilometri de rețele de apă și canalizare, cu bani europeni. Tot cu bani europeni a mai dus la capăt și alte proiecte, cum este și cel  prin care s-a asfaltat aproape întreaga zonă a Băilor Sărate Turda. Însă totul s-a oprit în 2012 din două motive: 1. Nu a mai avut sprijin politic și nici putere de decizie, atâta timp cât în Consiliul Local USL și PP DD și-au dat mâna; 2. Nu a mai reușit implementarea niciunui alt proiect cu finanțare europeană iar banii din buget au ajuns să ajungă abia pentru plata salariilor celor din primărie și ale consumurilor de tot felul ale autorităților publice locale.

Din această cauză, primarul care făcea minuni în primele două mandate a lăsat impresia că nu mai vrea sau nu mai poate să facă nimic pentru turdeni. Nu doar el, ci, în tot ce am spus vizavi de cel care este ordonatorul de credite, trebuie să alăturați Consiliul local, probabil cel mai dezbinat și mai slab ca rezultate și ca tot ce vreți, de la revoluție încoace. Am subliniat că, din cauza luptelor politice care au debutat cam de la finalul primul trimestru al acestui an, la Turda nu s-a mai făcut nimic. Ambițiile politice au primat, în detrimentul binelui cetățenilor pe care cu toții, consilieri și primar, au jurat să-l apere. Suntem în luna august și la Turda nu s-a asfaltat nici o stradă. Ba mai grav, deși aleșii locali au aprobat, majoritatea dintre ei, orbește, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Serviciului public pentru construirea, modernizarea exploatarea şi întreţinerea străzilor, drumurilor, podurilor, viaductelor, a pasajelor rutiere şi pietonale, subterane şi supraterane din municipiul Turda, niciunul dintre ei nu a cerut să vadă lista cu străzile propuse spre asfaltare anul acesta. Este vorba de o listă care nu a fost dată publicității nici anul trecut, nici în acest an, și care ar arăta că executivul are un plan de modernizare străzi bine pus la punct și nu făurit după bunul plac al cuiva sau după câți alegători are cutare sau cutare partid pe acele străzi.

Nu știm dacă pe strada mea, cetățeanul Ionescu, s-ar putea turna covor asfaltic sau nu, nu știm dacă au fost introduse ori schimbate conform legii infrastructura serviciilor urbane sau nu. Se hotărăște și se plătește din banii noștri ai tuturor întocmirea de studii de fezabilitate în vederea asfaltării doar pentru anumite artere, fără să existe niște criterii bine stabilite. Ba chiar când există, există doar pe hârtie.

De acum, mai ales că vin alegerile prezidențiale iar apoi, peste doi ani cele locale, trebuie să vă afirm cu mâna pe inimă, dragi cititori, că la Turda există multă rea intenție în relația cu cetățeanul. Credeți-mă că nu mai recunosc pe unii politicieni care, altădată, chiar au luptat pentru binele cetățeanului. Nu știu dacă a apărut o blazare sau dacă unii și alții sunt mânați de răzbunări politice. Vreau să le transmit doar atât celor aflați la cârma orașului: pe cetățeni să nu vă permiteți să vă răzbunați, că ei v-au pus acolo și nu v-au căutat acasă pentru asta ci voi le-ați cerut-o, uneori implorând, dar de cele mai multe ori mințindu-i.

Am scris, în noiembrie 2013, un editorial cu titlul ”Turda cade pe noi!”. Vă invit să-l recitiți, dacă aveți un pic de timp liber, este la fel de actual ca atunci. Credeți că s-a deranjat cineva să schimbe acea stare de lucruri? Nu! De aceea, ziaristul se înclină în fața ta, cititorule, recunoscând că întotdeauna ai știut cel mai bine pe cine să alegi. Doar că, uneori, chiar și tu, cititorule, poți greși. Nu-I nimic, încercăm la alegerile viitoare…

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh