20
Sam, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Proiectul de finalizare și modernizare a Casei de CulturăThumbnail image

(acest material este continuarea celui publicat aici: http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Editorial/cetenii-grupul-t9-i-tefnie-qturda-turdenilor-vs-turda-turitilorq-partea-i.html)

A urmat unul din foștii viceprimari de după revoluție, Ovidiu Heler, careîmpreună cu Călin Pintea, un investitor în industria IT cu afaceri în Canada și România, au dat tonul la idei de amenajare și finalizare a clădirii Casei de Cultură aflată în construcție de peste 25 de ani, în fața primăriei.

Prin acești doi membri, Grupul T9 a propus identificarea unor posibili investitori printr-un parteneriat public-privat, prin angrenarea laolaltă a reprezentanților administrației locale , județene și centrale, cu scopul de a identifica și accesa fonduri europene care ar putea fi folosite pentru finalizarea clădirii care nu numai că strică aspectul centrului orașului, dar este păcat să zacă nefolosită după câte materiale și muncă au fost investite pentru construirea ei de către comuniști.

 

Grupul T9 a propus transformarea clădirii „monstru” cum au numit-o ei, într-un Centru de Business și IT, în care să fie amenajate și vândute ori închiriate birouri pentru firme sau investitori tineri, mai ales din Turda.

Primarul Tudor Ștefănie a luat cuvântul, pregătit pe marginea acestui subiect cu cifre care nu erau cunoscute de majoritatea organizatorilor sau a participanților

Și-au expus părerea nu doar cei de la grupul T9, ci și alți participanți la dezbatere, care au fost mai mult sau mai puțin de acord cu inițiatorii ideii.

Ce au propus cei de la T9, în special Călin Pintea și Ovidiu Heler? În mare, propunerile lor au fost publicate chiar de ei pe pagina lor, la adresa http://turdanoua.ro/strada/episodul-3-monstrul/ : „Am facut o propunere, ni s-a răspuns că suntem nepregătiți. Hai sa vedem cine are dreptate….

Oare noi suntem nepregătiți, sau cei care timp de peste 25 de ani nu au făcut nimic? Noi venim cu părerea unor oameni care au realizat multe în sectorul privat, s-au bazat doar pe propriile competențe, iar acum venim cu o idee curajoasă, pe care o argumentăm în cele ce urmează. Pentru că mass media turdeană nu a relatat complet propunerea noastră, revenim cu detaliile aferente. Propunem un Business Center, o repartiționare a clădirii în birouri de diferite dimensiuni, care ulterior să fie închiriate firmelor care doresc să-și stabilească un punct de lucru in Turda. Argumente în favoarea acestei idei:

Aceste firme vor plăti chirie, taxe și impozite, deci investiția e o sursă imediată de venit. Dacă firmele nu vor fi profitabile ele vor lăsa loc altor firme, deci va fi o selecție naturală a chiriașilor.

Aceste firme vor crea locuri de muncă în Turda. Are rost sa mai discutam dacă e un avantaj pentru cetățenii orașului?

Locația centrală a clădirii va permite accesul ușor al partenerilor de afaceri, va oferi firmelor interesate o adresă de prestigiu (mult mai bună decât Str. X, Ap. Y, etaj Z,….?!?) precum și un loc potrivit pentru întâlniri și ședințe (sau e mai bine la o cafea la OMV ?? )

Ni s-a spus că e mai ieftin sa fie demolată si construit altceva. Atunci de ce Primăria a decis să o modernizeze? Am înțeles că în scurt timp clădirea va fi renovată, se pare că există un contract în prag de derulare, care prevede montarea de uși și geamuri din termopan.

Ziariștii Gelu Florea și Horea Hudrea au afirmat în prezența primarului Ștefănie ca există un studiu de fezabilitate care estimează modernizarea clădirii la peste 7 milioane euro. Nimeni nu i-a contrazis, deci, bazându-ne pe reputația celor doi ziariști locali, avem certitudinea că informația e corectă.

Acestea fiind spuse, reamintim propunerile făcute de Grupul T9 în cadrul dezbaterii publice:

Clădirea sa fie modernizată doar după ce există un plan complet de acțiune, cu menționarea clară a destinației clădirii și cu o dată fermă pentru darea în funcțiune, precum și existența unor clauze de penalizare în caz de nerespectare a termenilor de livrare. E absurd să pornești la drum fără să știi unde vrei să ajungi.

Modernizarea clădirii sa fie făcută pe baza unui parteneriat între factorii implicați. Acest parteneriat va fi realizat între autoritățile locale și centrale, firme interesate, bănci sau alte instituții financiare, eventuali sponsori.

Acest Business Center să poarte numele uneia dintre marile personalități ale municipiului: Mircea-Dimitrie Rațiu, om de știință, inginer, profesor universitar, frate al lui Ion Rațiu.

In urma dezbaterii publice de săptămâna trecută, Grupul T9 solicită următoarele:

A. Publicarea pe site-ul Primăriei a planului de modernizare a clădirii. Ii rugăm pe cei doi ziariști susmenționați să ne ajute in acest demers. Daca acest plan de modernizare se apropie de funcționalitatea unui Business Center, Grupul T9 este deschis ideii unei colaborări în stabilirea parteneriatului amintit la punctul 2.

B. Conform prevederilor legale (Legea 233/2002 pentru aprobarea OG nr.27/2002) cerem Primăriei Turda să răspundă cererii depuse de Grupul T9 pe data de 13 octombrie 2015, prin care solicitam acordarea titlului de Cetățean de Onoare lui Mircea-Dimitrie Rațiu.”

Revenind în cadrul dezbaterii din noiembrie 2015, să spunem că au fost prezenți doar doi consilieri locali, Cristian Felezeu, Dora Arion, viceprimarul Lucian Nemeș și primarul Tudor Ștefănie. Consilierul PSD Dora Arion, fostă profesoară a multora dintre cei care compun Grupul T 9, pe vremea când aceștia frecventau Liceul „Mihai Viteazul”, înainte de revoluție, a luat cuvântul spunând: „Vă felicit pe aceşti iniţiatori care s-au gândit că este nevoie de o îmbinare a mai multor minţi care provin din mai multe domenii, ca împreună cu noi, să putem să realizăm un lucru durabil. Sunt de acord cu ce aţi propus, ar putea să devină, această clădire o posibilă sursă de cunoaştere a oraşului, dar să nu uităm că Turda trebuie să aibă şi un simbol al culturii. Eu consider că această clădire nu trebuie să-şi schimbe destinaţia. Este o Casă de Cultură şi trebuie să devină un simbol al culturii turdene. Avem o cultură în oraş care trebuie păstrată, încurajată şi să nu uităm cultura unui oraş ne ajută să rezistăm în timp. Poate o recompartimentare a clădirii este o idee bună, dar să nu scoatem cultura din ideea pe care voi aţi spus-o”, a spus profesoara Arion, consilier local PSD.

Și primarul și-a expus poziția: „Vorbim de o iniţiativă şi eu mă bucur că există iniţiativa. Clădirea are vreo 26 de ani, este desfăşurată la peste 8000 de metri pătraţi, este o clădire care reprezintă 50.000 metri cubi, o clădire la care costurile evaluate de noi pentru întreţinere ajung la peste 400.000 de lei anual. În aceste condiţii este foarte greu ca să o dăm cuiva care să investească sume foarte mari şi vă rog să ne lăsaţi iniţiativa ca şi încredere în sensul în care consiliul local şi noi să facem întrările în Casa de Cultură inclusiv cu finisarea sălii de spectacole. Spaţiile nefinisate decât la brut pot să devină comerciabile.

25 de ani nu a avut nimeni o iniţiativă sper să găsim împreună soluţia, mă bucur foarte mult, cred cam am da-o şi pe un leu dacă găsim pe cineva. Eu vă asigur că anul acesta începem nişte lucrări, anul viitor vom termina sala de spectacole, intrarea şi câteva finisaje interioare”,a promis Tudor Ștefănie, un primar aflat în „al 24-lea ceas” ca edil, după spusele sale nemaicandidând pentru un al 4-lea mandat. Ajunși aici nu ne putem abține să nu comentăm că, din acești 26 de ani de care vorbește domnia sa, 12 a deținut funcția de primar iar alți 8 pe cea de viceprimar. Ca urmare, în ultimii 20 de ani din cei 26, el era printre cei mai îndreptățiți, chiar obligați moral, să se ocupe de destinul acelei clădiri pe care comuniștii, bine intenționați față de cultura din municipiul Turda, nu au mai apucat să o finalizeze.

În ultimele zile ale lui 2015, conform declarațiilor primarului Tudor Ștefănie, s-au început niscai lucrări la Casa de Cultură aflată în construcție la Turda, de peste 26 de ani. Având în vedere totala lipsă de transparență cu care ne-a obișnuit primarul Tudor Ștefănie, acesta nedând publicității până acum informațiile tehnico-financiare legate de un eventual proiect de finalizare a construcției-mamut, se pune întrebarea dacă, fără agitația socio-mediatică provocată de Grupul T 9, acolo s-ar fi început orice fel de lucrări de continuare a construcției imobilului?

Eu cred că nu…

 

Pin It

Comments   

# ADRIAN 2015-12-28 10:46
Am fost bu[cenzurat]os ca vom avea o CASA de CULTURA,dar sunt dezamagit de felul cum gandesc unii si de cum arata aceasta cladire.Foarte dureros a fost distrugerea Bisericii Evanghelice din apropierea Primariei pentru a se putea inalta noua CASA de CULTURA.Dupa 26 de ani arata jalnic,cuiburi de dormit pentru cei oropsiti ai sortii,loc de facut [cenzurat],pentru''brunetei''etc.Poate ca dupa vreo cateva CINCINALE,se va termina finisarea cladirii,sau va deveni o ruina,spre rusinea edililor TURZII!
Reply | Reply with quote | Quote
# Alin 2016-01-29 21:46
Păcatul demolării bisericii evanghelice face ca această construcție să nu poată fi finalizată. Păcat și de acele vile care au fost puse la pământ tot atunci. Ce loc frumos era acum acolo dacă toate erau lăsate așa cum au fost. Cu tot păcatul și sacrilegiul ce s-a înfăptuit acolo, dacă această aglomerare de cărămizi și beton s-a înălțat acolo, ar trebui mers pe ideea finalizării unei săli de spectacole în acest oraș. Schimbarea destinației ar duce la recompartimentări costisitoare, dar nimic nu va fi potrivit acolo. Oricum, locul acela a fost și va rămâne blestemat. Orice se va face, niciodată nu va fi cum trebuie să fie.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh