20
Sam, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Odată cu transformarea oraşului într-un şantier, aici au apărut tot felul de personaje dubioase din toate zonele ţării, angajaţi ai subcontractorilor care execută lucrările de tot felul.

Parcă turdenii nu mai ştiu să facă nimic, nici să sape, nici să instaleze, nici să repare. Nici măcar să taie copaci, pentru că refuz să cred că trupa de barbari care a tăiat copacii din parcul muzeului sunt turdeni. Orice om născut aic, în oraşul de pe Arieş, ar fi avut mai multă grijă şi mai mult respect pentru vestigiile urbei multimilenare. Pentru un turdean, orice bucăţică din castrul roman are o mare valoare.

Thumbnail imageNu însă şi pentru netoţii care le-au răsturnat, spart şi trântit de-a valma. Orice turdean a trecut de nenumărate ori pe lângă sarcofagele de piatră, coloanele sau capetele de coloane vechi de 2000 de ani care străjuiau aleile micuţului părculeţ. Unii, ca mine, le-au atins cu pioşenie de fiecare dată, şi şi-au învăţat şi copilul că sunt nepreţuite.
Ieri însă, oamenii aceia fără minte şi-au bătut joc de această comoară de piatră a noastră. Comuniştii le-au apreciat şi le-au aşezat acolo cu mândrie. Le-au străjuit şi nimeni până după revoluţie nu le-a distrus. Acum însă, odată cu executarea lucrărilor de „modernizare" a parcului, efectuate de primărie, zeci de turdeni care au văzut „blasfemia" au rămas consternaţi. Niciun inspector din primărie nu a supervizat lucrările la faţa locului. Niciunul nu i-a urecheat pe „hunii" ce lucrează acolo. E clar pentru orice turdean că să stai cu fundul pe un scaun dintr-un birou din primărie şi să-ţi vină banii e mult mai comod decât să păzeşti vestigiile multimilenare ale unui oraş care abia acum începe să scoată capul în lume.

Acum, vestigiile (pietroaie fără valoare pentru cei care lucrează acolo) zac înghesuite în sarcofagele deja distruse. Se vor deteriora atât de mult cum nu au reuşit să o facă nici hortyştii, nici naziştii. Au reuşit însă bădăranii care au invadat Turda anului 2011.

Va fi cineva sancţionat pentru distrugerile de acolo? Nici vorbă.Nu există precedente. Nu avem speranţă nici acum.
Şi-n plus, unde erau poliţiştii locali când nenorociţii ăia ne distrugeau monumentele? Probabil aplicau amenzi şoferilor care nu găsesc locuri de parcare. Dar numai pe cei care conduc maşini de la BMW în jos. Exclus BMW-ul.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh