24
Mie, Apr
10 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Așa cum am prevăzut într-un editorial anterior, spiritele s-au încins în politica turdeană. Problema e că, din păcate, politic influențează, poate prea mult, celelalte domenii ale vieții din micuța dar iubite urbe ce străjuiește intrarea Văii Arieșului.

Așa s-a întâmplat și în ultima ședință a Consiliului local Turda când s-au împărțit banii noștri, în conformitate cu necesitățile creionate de specialiștii din primărie. Probabil pentru a evita orice fel de discuții, primarul Tudor Ștefănie a supus aprobării aleșilor asocierea municipalității cu diferite asociații sportive din oraș.

Discuțiile pe marginea banilor alocați pentru fotbal (FC Arieșul), handbal (ACS Potaissa) sau baschet (Școala de baschet "Gheorghe Mureșan") erau, chiar dacă nici un consilier nu și-a dat seama, tardive, pentru că ei tocmai votaseră structura bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2012. Acolo erau prinse deja sumele alocate de la bugetul local acestor asociații, așa că votarea colaborării cu formațiunile sportive era o simplă formalitate, ce-i drept, cerută de lege. Ce vreau să spun este că, oricum, consilierii nu se mai puteau opune alocării banilor.
Dacă în unele din materialele semnate de mine în acest număr al Ziarului 21 am remarcat pozitiv comportamentul unora dintre aleși, poate că ar fi bine să tragem un semnal de alarmă vizavi de acțiunile de tip "așa nu".
Nu contest dreptul consilierului PRM Doru Anca de a vota așa cum îi impune propria conștiință. Însă vajnicul consilier, care și-a făcut o faimă din a fi Gică-contra din Consiliul local, s-a abținut de la votul în cazul mai multe proiecte de hotărâre legate în principal de sume acordate pentru sport, dar mai ales, de la votarea bugetului local pentru 2012. De ce dau importanță votului unui singur consilier, o mică părticică în ansamblul Consiliului local? Pentru că, Doru Anca are o calitate, printre multe defecte. Mă refer la omul politic Doru Anca, neputându-mă pronunța asupra calităților sau defectelor sale ca om, ca persoană particulară. Calitatea respectivă este că vorbește, în plen și în conferințe de presă, pe stradă, chiar și în particular cu ziariști care îl acceptă sau îl contestă. Vorbind în plen, consilierul PRM și-a expus poziția încă de la început. "Mă voi abține, pentru prima oară în opt ani de mandat, de la votarea bugetului local, deși îl consider, atât proiectul bugetului din acest an, cât și execuția celui de anul trecut, o lucrare echilibrată" a spus Doru Anca. Apoi și-a spus of-ul. Cum că nu i s-a pus la dispoziție, defalcat, în amănunt, bugetul de cheltuieli. Apoi că sumele prevăzute la activități sportive sunt prea mari în comparație cu sumele pentru investiții.
Omul politic Doru Anca uită însă un amănunt important. Tot opunându-se, votând împotrivă sau abținându-se, el se dezice de realizările celor aflați la putere, în speță, ale primarul Ștefănie, investiții și dezvoltări care sunt vizibile cu ochiul liber. Opinia publică, informată foarte bine de o presă destul de activă la Turda, remarcă faptul că PRM Turda, se opune la mai tot ce înseamnă acțiuni ale puterii, putere desemnată prin vot. Așadar, când se va trage linie și se va aduna, prin luna mai a acestui an, ce o să aflăm despre activitatea lui Doru Anca? Că în opt ani de zile a inițiat proiecte cât degetele de la o mână? Dintre care majoritatea luau bani de la bugetul local și îi dădeau la FC Arieșul unde dispăreau?
Consilierul Doru Anca s-a opus, abținându-se de la vot, acordării oricăror sume pentru handbal, fotbal sau baschet. Tot așa cum s-a opus și când a venit vorba despre alocarea unor sume pentru construirea bazinului de înot. Dar de ce s-a opus acum, iar anul trecut și în urmă cu doi ani a solicitat zeci de miliarde pentru FC Arieșul? Singura diferență între atunci și acum este că atunci era reprezentantul Consiliului local Turda (finanțatorul echipei de fotbal) iar acum nu este.
De fiecare dată când vine vorba despre activitatea nebuloasă a echipei de fotbal, Doru Anca nu uită să solicite, pe bună dreptate, execuția bugetară de la clubul sportiv. Adică întreabă și omul, pe ce s-au dus banii noștri. Dar uită, voit, că atunci când reprezenta autoritatea locală la FC Arieșul, a promis că va informa consiliul lunar, despre modul de cheltuire a banului public. A făcut-o? Niciodată.
De aceea, trebuie să dăm dreptate consilierului PD-L, Alexandru Faur, actualul reprezentant al Consiliului local la fotbal, când i-a spus colegului său peremist: "Eu nu am avut niciodată fericirea să lucrez la FC Arieșul pe un buget de 27 de miliarde de lei!"
Așa că, să fi Gică-contra numai de dragul de a-i încurca pe colegii tăi, nu este întotdeauna benefic. Iar la alegerile următoare, conduita defectuoasă, în opinia electoratului va fi sancționată în mod drastic.
Și, domnule Doru Anca, ai dreptate să soliciți partidului sancționarea colegei dumitale dacă, printr-o ședință anterioară a filialei, s-a stabilit că ea trebuie să se abțină sau să voteze împotriva bugetului. Dar când a adus bani mulți la partid, pentru campania electorală, și ați pus-o pe loc eligibil, i-ați spus că dă banii aceia ca să aibă dreptul să voteze cum îi spuneți dvs., nu cum îi dictează propria conștiință?

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh