18
Joi, Apr
16 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

foto-interviu-cristian-matei

Scump la vorbă dar iute la fapte, nedispunând aproape de nici un minut neprogramat, preşedintele PSD Turda, lider al coaliției USL de la nivel local, Cristian Matei, fost consilier local şi actual director general la Compania de Apă Arieş, ca să numim doar funcțiile ocupate în acest an, 2013, este foarte greu de abordat. Pe lângă faptul că biroul său este plin de tot felul de oameni, majoritatea care vin să-i ceară ajutorul sau tot felul de favoruri, activitățile sale se întind pe foarte multe planuri, de la cele profesionale la cele politice, de la cele obiective la cele personale. Dar cumva trebuia să vorbim cu cel care în acest moment este cel mai influent om politic de la nivelul municipiului Turda, omul cu care trebuie să vorbești, indiferent din ce partid faci parte și ce dorești.


 

R.: Cum a fost acest an 2013, pentru că este finalul anului şi vrem să avem o retrospectivă din partea politicianului Cristian Matei, ajuns practic, în urma alegerilor din 2012 cel mai puternic politician din Turda?

C.M.: De la alegerile din 2012, când am intrat în cel de-al patrulea mandat de consilier local, m-am implicat foarte tare în activitatea de consilier local, în activitatea obştească, şi totodată am devenit şi liderul coaliţiei de la putere, puterea politică din consiliul local respectiv PSD, PNL, PC şi PP-DD. Am făcut o inventariere rapidă a problemelor care trenau din mandatul trecut, a problemelor curente care au apărut în problematica consiliului local, a creditelor luate de către primărie, a bugetului local devenind în acelaşi timp şi preşedintele comisiei buget-finanţe sens în care am avut acces şi am reuşit să cunosc, în foarte scurt timp, care sunt necesităţile municipiului în acest sens.

Sigur că în activitatea mea de consilier local, am avut şi trei mandate de preşedinte de şedinţă, am căutat să rezolvăm problemele turdenilor cu obiectivitate, fiindcă aveam o datorie morală faţă de cetăţeni să facem acest lucru, să identificăm toate problemele şi să încercăm să le rezolvăm cât mai repede posibil.  De asemenea ne-am implicat şi pe plan sportiv, susţinând echipa de handbal care este la un grad de performanţă foarte ridicat, fiind pe locul I în Liga întâi, încercăm şi în continuare să facem acest lucru dar nu a fost uşor. Asta deoarece nu am beneficiat de un buget consolidat foarte generos şi din cauza faptului că anul precedent au avut loc multe schimbări şi în ţară, iar bugetul ţării era pustiit şi trebuiau rezolvate probleme pentru cetăţenii României. Probleme care în acest moment sunt rezolvate, mă refer la reîntregirea pensiilor şi a salariilor şi multe, multe alte realizări ale guvernului Ponta, la care bineînţeles că  noi ne raportăm minut cu minut.

Dar cu toate acestea chiar dacă nu am reuşit să rezolvăm toate proiectele pe care ni le-am propus, am rezolvat foarte multe probleme în Turda, chiar dacă am fost vitregiți, de asemenea, şi de sume alocate  de la  Consiliul Judeţean, bugetul CJ Cluj fiind în aceeaşi situaţie ca şi bugetul naţional.

R.: Cum a fost trecerea la funcţia de director al CAA, cunoscut fiind ca un om de afaceri care a activat multă vreme doar în sistemul privat ?

C.M.: La momentul ’90, să spun aşa, am avut destul curaj, cum spunea domnul profesor Căbulea ”am avut un  curaj la limita nebuniei ”, dar l-am avut, probabil că am fost tenace, am fost perseverent, nu m-am lăsat  chiar dacă am trecut prin multe greutăţi şi sincope atât materiale cât şi financiare, dar şi morale la un moment dat; la un moment dat fiindcă era un hăţiş, respectiv un vid de legislaţie, dar în final cred că am reuşit să trec peste asta. Reușita în business-urile personale a făcut ca şi colegii mei, chiar şi politici, să-mi ceară sprijinul în anumite momente când era nevoie pentru a redresa anumite societăţi cu capital de stat.

Ei, şi în acest moment am fost rugat să încerc să modernizăm puţin  Compania de Apă care în ultima perioadă era cam închisă, nu prea răzbătea informaţia din spatele uşilor închise, nu ştiam exact ce se întâmplă,  şi am fost rugat să preiau frâiele  acestei societăţi  ca să încercăm să facem o cifră de afaceri mai bună , un profit mai bun, o dezvoltare a activităţii pe întreg arealul, continuarea proiectelor europene. Am reuşit în scurt timp, respectiv în două săptămâni, să prelungim ”pasul numărul unu” care, în momentul în care nu l-am fi prelungit, eram pasibili de a nu mai fi eligibili şi de a returna toţi banii, ceea ce ar fi însemnat un dezastru. Am reuşit în foarte scurt timp să accesăm şi ”pasul doi” suntem a doua companie din ţară cu care a semnat doamna ministru Plumb pentru iniţierea de achiziţie publică a asistenţei tehnice urmând ca,  după ce a fost selectat consultantul, se va trece la etapa elaborării studiilor de fezabilitate pentru ca până în   septembrie 2014 să fie completate caietele de sarcinii iar undeva în septembrie-octombrie să fim în măsură să organizăm licitațiile cu antreprenorii după care se va intra pe execuția lucrărilor. Înainte se va semna şi finanţarea cu Comunitatea Europeană. Sunt multe de spus aici, a fost o muncă grea până la a ajunge aici, important este că am reuşit să găsesc oamenii potriviţi, foarte repede, pentru a finaliza cu succes aceste demersuri pe care mi-am dorit să le întreprind aici.

R.: Imaginea dumneavoastră în Turda este de om de afaceri foarte acut, de politician tăios, chiar şi în acest interviu, sunteţi foarte exact în relatări. Ce este în viaţa privată a lui Cristian Matei, în familia sa, pentru că, mă gândesc că de acolo vine marele sprijin pentru un om care trebuie să se manifeste pe atâtea planuri, la nivel performant.

C.M.: Poate că s-ar putea scrie o carte… Foarte multe persoane când ajung la vârsta maturității depline şi având o vastă experiență familială, politică, financiară, morală şi tot ce vrem noi, ar fi bine să se destăinuie în faţa discipolilor, dacă persoanele respective au avut o viaţă plină de muncă şi realizări, iar urmașii ar trebui să înveţe din aceste lucruri. Eu încă nu am scris nici o carte dar vreau să vă spun că provin dintr-o familie care a muncit toată viaţa, părinții mei au fost profesor şi medic  veterinar, oameni care nu au avut nişte venituri deosebite, oameni care şi-au făcut o casă cu împrumut de la C.A.R., fiindcă aşa erau momentele atunci, şi oameni care au ţinut ca odraslele lor să facă mai mult decât ei.  Eu, la vârsta de 14 ani, am plecat la Cluj la Liceul de Informatică, după care am continuat cu Facultatea de Informatică, după care am luat repartiţie guvernamentală la Mediaş, prin medie nu prin buletin sau alte mijloace, cum erau la vremea respectivă. Am muncit în facultate am făcut şi sport, am făcut şi dansuri populare, am făcut totul ca mintea şi corpul meu să lucreze sănătos şi să devin un personaj important acolo unde voi fi trimis de viaţă ca să-mi desfăşor activitatea.

Sigur că viaţa nu mi-a oferit numai bucurii şi satisfacţii, am avut momente grele, am avut momente când aveam împrumuturi bancare pe firmă proprie, dobânzile erau la 162 %! Mă întrebam, la un moment dat, dacă asta e dobândă sau camătă şi dacă mai merită să faci ceva în ţara asta. Ei, cu timpul, am trecut şi peste astea, la un moment dat am simţit chiar eu mă gândeam că am devenit puţin egoist fiindcă erau atât de grele condiţiile în care puteai să faci business şi să rămâi în business; firmele pe care le-am condus eu au rămas în activitate din ‘90 până astăzi, nici n-am falimentat nici o firmă, nici n-am dus-o la dezastru, am căutat s-o ţinem pe linia de plutire chiar cu toate greutăţile care au fost. Am reuşit, am trecut, acum ne aflăm la dobânzi de 3-4 %, ceea ce atunci era un vis dar şi situaţia în România s-a reglementat astăzi, e mult mai uşor să conduci business-uri, drept dovadă astăzi nu mai conduc nişte SRL-uri cu greu, cu trudă, cu muncă infinită. Afirm cu multă mândrie în acest moment că astăzi am şi eu o companie de succes, un integrator de business la Bucureşti,  împreună cu alţi doi colegi, firmă cu 78 de specialişti în interior, cu experţi, în care am implementat toate tehnicile moderne de conducere a unei firme, legături cu străinătatea, implementarea unor proiecte străine în România şi aşa mai departe.

R.: Revin cu o întrebare: unde se retrage Cristian Matei? Poate şi din dorinţa de a vă proteja familia vorbiţi foarte puţin de familie. Care este relația dumneavoastră cu familia?

C.M.:  Tot ce v-am spus până acum s-a întâmplat împreună cu soţia mea, fiindcă mie îmi luaţi interviul, am spus ce am făcut. Dacă nu o aveam pe soţia mea lângă mine nu realizam nimic. Afirm cu putere acest lucru, este o femeie puternică este o femeie care a ştiut şi ştie ce vrea de la viaţă, familia mea este o familie foarte frumoasă, nu vreau să implic neapărat familia într-un astfel de interviu. Sigur că toată forţa îmi vine de la familie, tot ce am făcut îmi vine din interiorul familiei, fiindcă orice ţi se întâmplă în viaţă, practic, nu va fi nimeni lângă tine decât tot familia.

Am doi copii realizaţi, băiatul lucrează în domeniul IT, media, auto, are o afacere de succes, a fost foarte tenace, a fost foarte corect în relaţia cu furnizorii, drept dovadă în doi ani de zile a reuşit să obţină exclusivitate pe produsele respective de la companiile străine cu care lucrează, în timp ce, cu doi ani înainte în România operau cinci firme. El a respectat politica firmei, a participat la expoziţii în străinătate şi în ţară şi a înţeles că dacă marketing-ul pe care îl faci e corect, atunci compania ta este de lungă durată. Fetiţa lucrează pe proiecte europene la o companie în Bucureşti. Anul acesta a scris 17 proiecte, a condus două proiecte de succes, de 5 milioane de euro fiecare, a încheiat proiectele fără să aibă o singură penalitate la POSDRU, iar acum, din câte îmi spunea zilele trecute și era foarte încântată, alte 5 proiecte i-au fost aprobate. Încă celelalte nu au intrat în aprobare dar primele cinci au şi fost aprobate, dar ceea ce mă încântă este faptul că are o carieră frumoasă, de viitor, şi am reuşit prin activitatea noastră, a mea şi a soţiei, să-i facem pe copii să înţeleagă că în viaţă nu trebuie să stai cu mâna întinsă, nici nu trebuie să dai tunuri financiare, nici să fi un om de afaceri de carton, ci totul trebuie să se bazeze pe muncă, fiindcă alea sunt câştiguri sănătoase şi care într-un final îţi asigură trăinicia familiei tale a casei tale şi a tot ceea ce întreprinzi.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh