29
Vi, Mar
19 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Thumbnail imageAdrian Sălăgean, directorul S.C. Domeniul Public S.A. Turda, este un tânăr venit din domeniul privat, fost șef al Benzinăriei Lukoil din Câmpia Turzii, care a preluat conducerea ”Cenușăresei” societăților comerciale din subordinea Consiliului Local al municipiului Turda, managerul care a reușit, deocamdată, să readucă agentul economic pe care îl conduce pe ”plus”. Am dorit să realizăm un dialog, pe cât de scurt pe atât de concis, un fel de bilanț, ”din alergare”, la acest final de an.

R. Ne aflăm finalul unui an greu, zic eu, 2013. Cum îl descrieţi din punct de vedere al conducătorului SC Domeniul Public Turda SA ?


A.S.: Din punct de vedere al meseriei ca atare, în momentul în care am venit aici, a fost destul de dificil pentru că nu eram învăţat cu genul de activitate care se făcea zilnic aici. Din punct de vedere al actului managerial eram învăţat pentru că am lucrat opt ani la o companie internaţională şi am deprins multe din activităţile unui manager. Ca şi meserie pot să zic că am deprins-o destul de uşor pentru că am fost în teren aproape zilnic, cu toţi angajaţii, începând de la ingineri, maiştrii, lucrători şi tot ce înseamnă activitatea curentă, atât la sectorul de drumuri cât şi la sectorul de spaţii verzi, sere, salubritate, iar în momentul de faţă pot să zic că stăpânesc bine această activitate.

R. Cum a fost trecerea de la domeniul privat la un domeniu în care să zicem depinde de banii de la bugetul local ?

A.S.: Este diferenţă pentru că aici trebuie să faci situaţii aproape zilnice, acolo făceam doar lunar sau la cererea şefilor superiori, dar cu echipa pe care am avut-o mi-a fost puţin mai uşor pentru că m-au ajutat şi cei din sectoarele amintite anterior, plus o muncă serioasă cu ei, zic eu, am reuşit să ducem la bun sfârşit aproape tot anul.

R. Cum a fost colaborarea cu cei care în momentul acesta conduc oraşul, să zicem un primar ca Tudor Ştefănie cu care probabil n-aţi mai lucrat până acum, un şef local al USL-ului cum este Cristian Matei, care ştiu că va sprijinit foarte mult de la început. Cum a fost această colaborare?

A.S.: Colaborarea cu autorităţile locale, să le luăm aşa, pe rând, pot să zic că este una foarte bună. Dacă încep cu domnul primar pot să zic că este o relaţie foarte corectă şi m-a sprijinit în tot ceea ce am cerut, atât el cât şi cei subordonaţi dânsului, iar cu domnul fost consilier local, domnul Matei Cristian, pot să-i mulţumesc pe această cale că a avut foarte mare încredere în mine şi m-a sprijinit în tot ceea ce am făcut şi este în continuare alături de noi. La fel, doresc să-i mulțumesc și domnului senator Alexandru Cordoș. Până în momentul de faţă pot să zic că totul a decurs normal şi corect între noi și autoritățile locale.

Thumbnail imageR. Haideţi să vorbim puţin de activitatea dumneavoastră principală, aceea de asfaltări, de reparaţii drumuri. În acest an aţi depus, ca societate, o muncă poate mai pregnantă decât anii trecuţi. Dacă ne puteţi face o retrospectivă, să ne spuneţi ce s-a realizat, pe ce artere aţi lucrat în acest an?

A.S.:  Sectorul de drumuri al activității noastre,  aduce practic 80% din veniturile acestei societăţi. Aici activitatea s-a desfăşurat pe două segmente, cel al unui contract încheiat cu Primăria Turda, activitate desfăşurată pe bugetul local reabilitări de străzi şi, un altul, pe modernizări. Un total venituri până la această dată, pe ambele segmente, este în jur de aproximativ 8 milioane de lei. Ca şi străzi, luând prima stradă executată de către noi, a fost strada Agriculturii care, după spusele oamenilor de acolo, s-a realizat după peste 20 de ani, şi pot să spun că oamenii au fost nu încântaţi, ci foarte încântaţi, pentru că era o stradă care ducea la Staţiunea de Cercetări şi la liceul care este acolo în zonă.

Apoi, un proiect mare, pe care, spun eu, l-am terminat cu bine, a fost cel pe credit cu Primăria Turda străzile Dr. I. Rațiu, Bariţiu şi Cuza. Aceste străzi, care în acest an s-au ridicat, valoric vorbind, la 4,5 milioane de lei (restul s-au făcut anul trecut) reprezintă jumătate din veniturile realizate în această perioadă. Alte străzi reabilitate sunt Basarabiei, Tunel care fac parte din proiectul Cuza Vodă, am făcut Intrarea stadionului, cea spre bazinul de înot. În momentul de faţă, strada Cuza s-a canalizat până imediat după intersecţie şi probabil că în anul viitor, în funcţie de bugetul primăriei sau un alt contract încheiat cu dânşii, vom finaliza până la drumul naţional, aşa cred că este normal.

R. Aveţi o cifră în kilometri, câţi s-au asfaltat în acest an?

A.S.: Peste cinci kilometrii de străzi s-au asfaltat, plus lucrări adiacente de borduri, parcări, rigole, trotuare, un total de, v-am spus, în jur de opt milioane de lei.

R. Mergând mai departe în acest sector ce aşteptaţi de la următorul an, de la 2014?

A.S.: Noi sperăm să creştem veniturile şi asta se poate realiza, în mare parte, doar cu sprijinul autorităţilor locale. Vom încerca să mergem şi la licitaţii, care sunt o altă sursă de finanţare a bugetului nostru , aici în măsura în care posibilităţile noastre, vorbim de utilaje şi forţa de muncă necesară, ne-o va permite.  Am reuşit să avem nişte lucrări la unele societăţi pe raza municipiului nostru cum este Rigips, dar și la Sănduleşti am avut şi acolo o lucrare şi sperăm să continuăm şi anul viitor cu alte lucrări, plus lucrări mai mici pentru refaceri la E-on Gaz, la Compania de Apă Arieş şi o altă serie de firme private care lucrează pe raza Municipiului Turda

R. Şi aceste sume chiar dacă nu sunt comparabile cu cele de la bugetul local care se investesc în străzi şi acestea aduc venituri care vă ajută în activitate.

A.S.: Valoric  vorbind în jur la 1 milion de lei până la această dată.

R. Chiar dacă este iarnă ştiu că la sere activitatea continuă, dacă ne puteţi vorbi şi despre acest domenii al activităţii şi vara aţi vândut cantităţi uriaşe de roşii şi de alte legume.

A.S.:  Aş vrea să începem cu veniturile. În această perioadă sunt încasări de aproximativ 300.000 lei din activitatea strict de seră. În momentul de faţă pregătim culturile pentru primăvară şi culturile care sunt specifice acestui sezon să zic aşa, salată spanac şi ce mai avem acolo. Vrem ca pe anul viitor în funcţie de resurse financiare pe care le vom avea să investim şi în altceva ca să putem produce mai mult, vorbim de instalaţii şi cele necesare.

R. Pentru că tot aţi vorbit de situaţia financiară, care este ea acum la finalul anului? Poate nu aveţi încheiat întreg anul, dar nici mult nu mai lipsește.

A.S.:  Noi sperăm, dacă luna decembrie va decurge conform planurilor noastre,  sperăm ca la 1 ianuarie situaţia financiară să fie pozitivă. Credem că va fi pozitivă.

R. Puteţi avansa nişte cifre de anul trecut ca să-şi dea seama cam care a fost efortul din acest an ?

A.S.: Anul trecut aşa după cum se ştie, sunt date publice, societatea a înregistrat o pierdere de 1,2 milioane de lei. De aceea, un plus cât de mic va fi, în comparaţie cu finalul anului precedent, va fi un mare câștig pentru societate.

R. Într-o discuţie pe care am purtat-o în aceste zile cu primarul oraşului, cu domnul Tudor Ştefănie, spunea că anul viitor speră să atragă nişte fonduri Consiliul Local să primească nişte fonduri de la bugetele exterioare celui local pentru continuarea acestei politici de asfaltări de străzi, reabilitări de drumuri. Îmi spunea că, indiferent dacă vin sau nu bani, sume importante vor fi alocate de la bugetul local pentru asfaltări şi anul viitor. Sunteţi pregătiţi, aveţi proiecte, aveţi ceva străzi avansate deja?

A.S.: Noi nu putem decât să ne bucurăm dacă şi intenţia autorităţilor este în acelaşi sens cu intenţiile noastre, vom face un plan de investiţii care sperăm să fie aprobat de către Consiliul Local pentru a desfăşura în bune condiţii activitatea la sectorul de drumuri.  Avem utilaje care, în momentul de faţă sunt depăşite moral, fizic, cum vrem să spunem, putem face faţă cu ele, dar nu putem face faţă unui volum de muncă mult mai mare. În acest sens pregătim zilele acestea o listă de investiţii şi dacă este aprobată de Consiliul Local, noi suntem pregătiți pentru a face faţă cu oamenii pe care îi avem. Vom face noi angajări, dacă este necesar, pe posturile pe care strict va fi nevoie la momentul respectiv.

R. Încheiem aşadar într-un ton optimist pentru anul viitor, sperăm să fie mai bine decât în acest an.

A.S.: Noi sperăm şi pe această cale, cum am şi început, doresc să aduc mulţumiri în special autorităţilor locale, primarului Tudor Ştefănie şi fostului consilier, domnul Cristian Matei, actualmente director la Compania de Apă , care, alături de domnul senator Alexandru Cordoș a avut încredere în mine şi care m-a sprijinit cu tot ceea ce a fost necesar pentru a aduce acest an la un sfârşit, zic eu, pozitiv. În al doilea rând, aş dori să mulţumesc tuturor angajaţilor societăţii care au pus umărul şi este şi meritul lor împreună cu meritul meu şi al tuturor care ne-au ajutat pentru a încheia un an bine, colaboratorilor clienţilor noştri, furnizorilor, tuturor celor care ne-au sprijinit, un an nou cât mai bun, sărbători fericite şi un sincer la mulţi ani din partea mea şi a întregii societăţi.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh