28
Joi, Mar
20 New Articles

POLIȚIA
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Marți, 14 noiembrie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a avut loc o conferință de presă privind proiectul de lege referitor la întărirea autorității polițistului, aflat acum în dezbatere publică.

Acest proiect a avut la bază propunerile polițiștilor și are drept scop înlăturarea acelor situații în care aceștia nu pot interveni eficient pentru a-i proteja pe cetățenii de bună-credință.

Un polițist susținut de un cadru legal care să îi sprijine activitatea de zi cu zi înseamnă un polițist care va răspunde mai bine și mai repede cerințelor de siguranță ale membrilor comunității.

Pachetul de propuneri privind întărirea autorității personalului M.A.I.  se referă la cele mai frecvente proceduri de acțiune ale polițiștilor care privesc direct interacțiunea cu cetățenii – legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției. Acestea vor fi introduse în Legea de funcționare a Poliției, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii.

Proiectul prevede majorarea sancțiunii pentru refuzul de legitimare, fiind prevăzute limite între 500 și 1.500 de lei.

De asemenea, se introduce prezumția de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului.

Poliţistul are dreptul să solicite oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia.

Se reglementează situațiile când polițistul are dreptul de a pătrunde într-un spațiu privat fără acordul proprietarului (situații prezentate în anexă).

 

Totodată, sunt introduse trei noi infracțiuni:

  1. Împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru:
  2. a) constatarea săvârșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții,
  3. b) ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol,
  4. c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat.

Pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

 

  1. Întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

  1. Continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani.

 

Cele mai dese situații se referă la:

- redarea de muzică, la intensitate mare, în imobile cu destinația de locuinţe;

- organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.

 

Vezi aici care este Pachetul de propuneri venit din partea Ministerului Afacerilor Interne.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh