19
Vi, Apr
20 New Articles

Sport/Timp liber
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Tarnița este un lac de acumulare situat la doar 65 de km de Turda, la mai puțin de o oră de mers cu mașina. Odată ajuns acolo descoperi priveliști minunate, care te îmbie la o plimbare în aerul curat, de munte sau te provoacă să scoți aparatul foto și să nu mai iei degetul de pe declanșator.

Cu o suprafață de cca. 215 ha și o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarnița este una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someșul Cald (unul din afluenții Someșului Mic). Barajul Tarnița este un baraj în arc, construit în anul 1974, cu o înălțime de 97 m, cu o lungime a coronamentului de 237 m, care permite un debit deversor de 850 mc/s, având ca principal scop producerea de energie electrică.

În data de 7 mai 2009, la barajul lacului de acumulare Tarnița au fost date în funcțiune două microhidroagregate echipate cu turbine Francis, fiecare dine ele având o putere de 800 kW.

Sigur că vara, nu chiar în această perioadă a anului, turismul în zonă oferă mai multe decât priveliști frumoase. Principalele activități desfășurate pe lac sunt pescuitul, schi nautic, înotul, plimbările cu barca sau jetski-ul. Majoritatea se desfășoară în cadru neorganizat, ca și activități de petrecere a timpului liber. Totuși există și asociații cu profil sportiv care organizează periodic concursuri de înot (vezi Traversarea Tarniței) sau pescuit sportiv.

Drumul pe marginea lacului de acumulare este destul de bun, să nu uităm că pe el se desfășoară anual competiții de raliu. Lipsa restaurantelor care să-și primească eventualii clienți este o problemă în această perioadă a anului, singura opțiune fiind, se pare, Cabana Tarnița.

Imediat ce o cotești de la ieșirea de pe autostradă spre Gilău, descoperi primul lac, lacul de acumulare Gilău, pe care am găsit un grup de frumoase lebede albe. Tot acolo poți vedea o păstrăvărie care se întinde pe mai multe hectare, iar dacă începi să urci ușor dai de lacul de acumulare Someșul Cald iar următorul și cel mai mare este destinația articolului de față Tarnița.

Cu înălțimea sa de 97 de metri, barajul de la Tarnița îmi aduce aminte de un altul, mai impunător cu a sa înălțime de 148 de metri, pe râul Noce,  din provincia italiană Trentino, pe care l-am traversat de zeci de ori într-o perioadă a vieții mele.  Acel baraj al centralei hidroelectrice de la Taio era, la momentul construirii sale, cel mai înalt baraj din Europa.

 

Mai există și o legendă, legată de lacul Tarnița, care alimentează cu apă orașul Cluj și împrejurimile sale. Legenda spune că după darea în folosință a barajului, Ceaușescu ar fi ordonat popularea sa cu lostrițe uriașe, care ajung și la 3 metri, pentru a ține departe curioșii. Despre uriașii pești se spune că ar ataca bărci și înotători, dar, să nu uităm, asta este doar o legendă.

Pentru a vedea mai multe poze de la Tarnița, dați click pe gaeria foto de la adresa http://turdainfo.ro/index.php/turda-96332/10657-barajul-de-la-tarnita-16-aprilie-2017

În plus, nuuitați, dacă dați click pe butonul Galerie Foto din susul paginii Turdainfo. ro puteți descoperi fotografii frumoase din diferite locuir și de la o sumedenie de evenimente!

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh