25
Joi, Apr
6 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageTaxele și impozitele locale ale municipiului Turda rămân, până la urmă, nemodificate față de anul anterior. Consiliul local al municipiului Turda, întrunit în ședință extraordinară în cursul săptămânii trecute a hotărât menținerea în valabilitate a HCL  nr. 181 din 2012 privind impozitele și taxele locale pe anul 2013. Consilierii locali au modificat însă un articol din respectiva hotărâre a Consiliului local Turda, adoptată în cursul lunii octombrie, cu următoarea prevedere: ”Se aprobă tabloul

cuprinzând valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe asimilate acestora,  precum și amenzile aplicabile în anul fiscal 2013, conform anexei 1 la prezenta hotărâre”. Anexa HCL adoptată săptămâna trecută conține tabloul prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1309 din decembrie 2012, însă, prin decizia Consiliului local Turda, toate cifrele conținute de acel tablou sunt reduse cu 16 %. Procentele de reducere sunt cele permise de Ordonanța Guvernului nr. 1 din 2013, actul normativ care stabilește, în sfârșit, cu claritate, care este situația impozitelor și taxelor locale.

Consilierii locali turdeni au stabilit, prin conținutul art. 2 din hotărârea privitoare la impozitele și taxele locale adoptată săptămâna trecută că ”în baza prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 1/2013, pentru anul 2013 se hotărăște reducerea valorilor impozabile la clădiri și a impozitului pe teren și mijloace de transport din anexa la HG 1309/2012 până la nivelul celor aprobate prin hotărârea de Consiliu local pentru anul 2012. În anexa nr. 1, valorile impozabile la clădiri și impozitul pe teren și mijloace de transport sunt influențate cu reducerea aprobată de Consiliul local.”

În traducere liberă, din limbajul tehnocrato-juridică-finanțist, nivelul impozitelor și taxelor locale stagnează în 2013 la nivelul din 2012, iar acest lucru este cel mai important pentru locuitorii orașului, loviți și ei, ca toți românii, de interminabila criză financiară mondială, care până la urmă s-ar putea dovedi doar americano-europeană, dar afectați și de reducerea continuă a locurilor de muncă nu numai din oraș ci și din localitățile vecine și din reședința de județ.

Așadar, Consiliul local al municipiului Turda a hotărât ca impozitele să nu fie mărite în acest an, însă anul următor majorarea devine obligatorie iar atunci, celor 16 procente prevăzute de Codul fiscal ar putea să li se adauge alte 5-6% reprezentate de indicele inflației pe anul 2013 care va fi stabilit și anunțat de Institutul Național de Statistică la finalul acestui an. Așa încât majorarea ne-pusă în aplicare în acest an, ar putea fi mai ”șocantă” pentru populație la începutul anului următor.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh