29
Vi, Mar
19 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Asociația T 9 a găsit un nou moment pentru a specula emoția colectivă, în încercarea de a obține un plus electoral în ochii celor care sunt împotriva bisericilor și credincioșilor. Membrii asociației au creat un eveniment pe Facebook, am relatat despre acest lucru, chemând pe cei care au aceeași opinie ca ei să participe la ședința Consiliului local de azi, de la ora 11. O ședință pe ordinea de zi a căreia există un proiect de hotărâre referitor la alocarea sumei de 500 000 RON de la bugetul local pentru Mănăstirea Mihai Vodă. Cei de la T 9 opinează că acea sumă ar fi mai bine dacă s-ar dirija către Spitalul Municipal Turda. Pentru asta sunt gata să-și manifeste punctul de vedere, de altfel legal, în plenul ședinței Consiliului local.

Cât de corect este, însă, un astfel de demers? Întrebarea noastră are tot o direcție democratică întrucât datele statistice indică faptul că peste 85 % dintre români sunt ortodocși și putem presupune că mulți dintre aceștia, nu avem de unde ști câți, ar dori finalizarea Mănăstirii Mihai Vodă cu bani din comunitatea turdeană. Ce ar trebui să facă aceștia, să vină în Consiliul local să se certe cu cei de la T 9?

Argumentele administrației locale, condusă de primarul Cristian Matei, care l-a învins pe candidatul susținut de T 9, Andrei Suciu, sunt prezentate în materialele de ședință și vizează dorința ca Mănăstirea să fie finalizată la momentul centenarului României ca stat unitar, să fie inclusă în circuitul turistic, alături de celelalte obiective din Turda, ea făcând parte, deja, din patrimoniul municipiului de pe Arieș, după ce tot primarul Matei a reușit să reia parcul și terenul de sub mănăstire în proprietatea localității. Un parc pentru care Matei susține că a pregătit un proiect ce urmează să fie finanțat de la guvern.

În condițiile în care, doar în urmă cu câteva luni s-au alocat 609 000 lei Spitalului Municipal Turda, iar administrația Matei a depus la guvern, spre finanțare, un proiect de 3, 3 milioane de lei, pentru reabilitarea întregului spital, demersul celor de la T9 pare doar unul politic.

Primarul Cristian Matei a comunicat suficient de transparent demersurile făcut de el și echipa sa de la preluarea Primăriei Turda, el fiind ales de comunitate să conducă această instituție și toate domeniile subordonate. Dacă administrația locală are un plan și a făcut anumiți pași manageriali și instituționali pentru rezolvarea tuturor problemelor comunității, să vii din afară ca societate civilă care și-a făcut un capital electoral din politica anti-biserică, să te opui finalizării unui obiectiv de patrimoniu istoric, cultural și clerical al municipiului Turda, poate fi o opinie, însă nu neapărat cea corectă.

În plus, suma de 5 miliarde de lei vechi  nu credem că va fi suficientă pentru finalizarea obiectivului a cărei piatră de temelie s-a pus pe vremea Arhiepiscopului Bartolomeu Anania, urmând, aproape sigur, ca și anul viitor să fie alocate sume de la bugetul local în vederea sfințirii Mănăstirii Mihai Vodă, o replică fidelă a ctitoriei domnitorului ce a fost ucis pe aceste locuri.  

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh