19
Ma, Mar
18 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Deputatul social democrat de Cluj, Cristina Burciu, s-a adresat ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu, căruia i-a prezentat, în cadrul unei interpelări parlamentare, memoriul Asociaţiei Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice „Dr. Ioan Raţiu” din municipiul Turda privind completarea punctului IV din Anexa nr.15 la Normele de aplicarea a Legii nr. 263/2010.

„Vă supun atenţiei memoriul trimis dumneavoastră, prin intermediul meu, de către conducerea Asociaţiei Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice „Dr. Ioan Raţiu” din municipiul Turda. Pensionarii turdeni vă solicită completarea punctului IV din Anexa nr.15 la Normele de aplicarea a Legii nr. 263/2010, aprobate prin H.G. nr.257/2011: «Alte sporuri acordate de către ministerele de resort, conform prevederilor actelor normative în vigoare, în diverse perioade evidenţiate, împreună cu salariile aferente, în statele de plată şi pentru care s-s datorat şi s-a virat contribuţie de asigurări sociale», cu o Adeverinţa prin care se dovedesc sporurile, respectiv adeverinţa de salarii brute conform statelor de plata lunare, care să conţină următoarele: Datele de identificare a persoanei; Denumirea unităţii; Perioada de activitate anul/luna; Retribuţia tarifar lunară; Sporurile conform statelor de plata ce fac parte din sala­riul brut neînscrise în cartea de muncă aferente; Venitul în acord realizat conform Legii nr.57/1974 lunar şi neînscris în cartea de muncă; Salariul brut realizat lunar. Potrivit petenţilor, Adeverinţa va trebui să aibă număr de înregistrare, data eliberării, ştampila unităţii şi semnătura celui în drept”, a subliniat parlamentarul PSD, în documentul oficial înaintat ministrului Muncii.

       Potrivit Cristinei Burciu, reprezentanţii pensionarilor turdeni au motivat acest demers prin faptul că în prezent calculul pensiilor nu se face în totalitate cu respectarea principiului  contributivităţii. Conform acestuia, fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoane fizice şi juridice participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor plătite. „Din aceste motive vă solicităm să completaţi pct. IV din Anexa nr.15 ia Normele de aplicarea Legii nr. 263/2010, cu un model de adeverinţă de salarii brute conform statelor de plată cu veniturile ce au stat Ia baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de stat achitate de angajator, conform Decretului nr. 389/1972 art. 1. Vă solicităm să dispuneţi ca, în baza acestei adeverinţe de salarii brute, Casele de Pensii să purceadă la recalcularea drepturilor de pensie, fără a mai invoca faptul că sporurile înscrise sunt cele ce au stat la baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de stat, fiind parte din salariul brut deductibil de C.A.S.”, se arată în memoriul trimis de către Asociaţia Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice „Dr. Ioan Raţiu” din municipiul Turda, preşedinte Emilia Szilagyi, conducerii MMJS, prin intermediul parlamentarului turdean.

Având în vedere petiţia prezentată, Cristina Burciu i-a solicitat ministrului Vasilescu să analizeze solicitarea, să acorde un răspuns cererii pensionarilor turdeni şi să dispună eventualele modificări legislative în cazul în care se impun.

„Am iniţiat această interpelare la cererea pensionarilor din municipiul Turda, care, pe bună dreptate, doresc reglementarea în mod oficial, legislativ, a acestei neconcordanţe. Unii dintre pensionari beneficiază de majorarea pensiilor în baza celor semnalate, dar doar după o acţiune în instanţă, acţiune ce nu este la îndemâna tuturor beneficiarilor. Sunt încrezătoare că ministrul Muncii va rezolva cu celeritate această doleanţă a pensionarilor turdeni”, a conchis deputatul PSD Cluj.

 

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina BURCIU, 3 octombrie 2017

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh