19
Mie, Sep
29 New Articles

Politic
Typography

Camera Deputaţilor a respins astăzi proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, iniţiat de UDMR, cu 256 de voturi împotrivă şi patru abţineri.

Iniţiativa prevedea ca în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor, şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia folosirea limbii materne, în conformitate cu procedurile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

„Practic, ţelul iniţiatorilor acestei modificări legislative a fost scăderea pragului care permite folosirea limbii materne în localităţile cu populaţie minoritară, de la 20% la 10%, fapt considerat a fi inacceptabil de către cvasi-majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa de plen de astăzi. Salut votul exprimat la acest proiect de lege şi, cu tot respectul pentru colegii, prietenii şi conjudeţenii mei de origine maghiară, susţin că drepturile minorităţilor naţionale sunt respectate la înalt nivel în România. Consider că, în acest moment, nu se impun modificări privind acordarea altor drepturi suplimentare, în contextul în care, de ani buni, ţara noastră este considerată un model de bune practici în domeniul respectării drepturilor minorităţilor naţionale la nivel european. În opinia mea, este mult mai important ca toţi românii, indiferent de naţionalitate, să îşi demonstreze unitatea şi solidaritatea, în contextul în care anul viitor vom aniversa centenarul Marii Uniri de la 1918, la care au contribuit cu brio şi foarte mulţi români de origine maghiară”, a apreciat deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu

 

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 4 octombrie 2017

 

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh