29
Vi, Mar
19 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, este preocupată de stadiul modificărilor legislative cu privire la violenţa împotriva femeilor, adresându-se în acest sens, printr-o interpelare parlamentară, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

„În contextul recentei sărbătoriri a Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, în această săptămână au loc în toată ţara acţiuni de conştientizare a acestui fenomen îngrijorător. România a ratificat în urmă cu un an noua Convenţie a Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice - Convenţia de la Istanbul. Aceasta reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului. Convenţia tinde spre toleranţă zero privind această formă de violenţă şi constituie un important pas înainte pentru a face din Europa şi dincolo de ea un loc mai sigur”, a subliniat Cristina Burciu, în documentul oficial trimis conducerii MJ.

Parlamentarul social democrat i-a mai transmis ministrului Justiţiei că organizaţiile non guvernamentale din domeniu îi solicită semnarea urgentă a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, în care Ministerul Justiţiei este co-inițiator, și care ar aduce modificări substanțiale pentru siguranța femeilor.

„Prin acest proiect va fi introdus în legislație ordinul de protecție provizoriu, ordin ce va putea fi emis de polițist imediat după constatarea faptei de violență. ONG-urile vă reamintesc că proiectul de modificare a Legii nr. 217/2003 transpune în legislație o parte dintre prevederile Convenției de la Istanbul, Convenție care a intrat în vigoare în România pe 1 septembrie 2016”, a arătat deputatul clujean.

Având în vedere aspectele prezentate, parlamentarul PSD a solicitat ministrului răspuns la următoarele întrebări: „1. În ce mod a implementat România dispoziţiile Convenţiei de la Istanbul?; 2. Care sunt modificări legislative efectuate privind armonizarea legislaţiei naţionale cu recomandările Convenţiei?; 3. Ce intenţii are Guvernul privind introducerea ordinului de protecţie provizoriu, care să poată fi emis pe loc de poliţist, imediat după constatarea faptei de violenţă?; 4. Care este situaţia victimelor violenţei domestice din acest an, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Cluj, raportat la anii anteriori?”.

„Statisticile indică faptul că în România una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau fostul partener. În fiecare săptămână este înregistrat la poliţie un caz în care o femeie a fost violată de un membru de familie. La fiecare patru zile este înregistrat la poliţie un caz în care o minoră a fost violată de un membru de familie. De asemenea, multe dintre faptele de violenţă împotriva femeilor şi fetelor rămân neraportate. În aceste condiţii, consider că Ministerul Justiţiei trebuie să ia măsurile necesare pentru a diminua acest fenomen alarmant al violenţei împotriva femeilor”, a concluzionat Cristina Burciu.

 

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 28 noiembrie 2017

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh