16
Ma, Oct
37 New Articles

Politic
Typography

Am asistat marțea tocmai scursă, pe la ceasurile serii, la un moment care ar putea deveni unul istoric pentru suflarea liberală turdeană. În sala de conferințe a Hotelului Sun Garden Salin din Turda, unul din foștii președinți ai filialei liberale turdene, prof. univ. dr. Călin Felezeu, a anunțat înființarea Asociației „Turda Liberală” care „își propune să militeze pentru apărarea drepturilor indivizilor, pentru creșterea gradului de educație politică și a celui de implicare socială, respectiv civică, a cetățenilor”. Ceea ce ne dă speranța că această asociație va deveni în scurt timp activă în promovarea principiilor liberale, port-stindardul celor care doresc schimbarea, emanciparea și bunăstarea „prin noi înșine, pe un tărâm pustiit de organizațiile democrate și care are nevoie de un liberalism activ și care să fie distribuit într-un rol principal în piesa ce se joacă în această perioadă, intitulată „Turda turdenilor”.

Călin Felezeu: „Acest tumultuos an 2017 seamănă, teribil de mult cu anul 1917”

Profesorul Călin Felezeu a susținut, în fața celor prezenți, în general membri ai organizației Partidului Național Liberal de la Turda și Câmpia Turzii, printre care președinții acestora, avocații Nicolaie Giurgiu și Dorin Lojigan, dar și consilierul județean Dumitru Drăghici și consilieri locali din cele două localități: „Organizația Partidului Național Liberal din Turda și-a propus un gest foarte generos, acela al constituirii Asociației Turda Liberală, pe care am gândit-o multă vreme, pentru că, nu trebuie să uitați, chiar dacă m-am retras din funcția de președinte al filialei PNL Turda, am rămas fidel acestei organizații și doctrinei sale. Ceea ce facem noi azi, prin lansarea Asociației Turda Liberală nu este altceva decât reluarea unui program și a unei idei care are rădăcini în timp. De ce ne-am propus o asemenea asociației. Pentru că dorim să realizăm o educație politică a cetățenilor în spiritul responsabilității și a implicării civice și a promovării și respectării drepturilor individuale, spirit civic pe care îl vedem ciuntit, în zilele noastre”, a dezvăluit profesorul Felezeu sorgintea ideii unei asociații liberale la Turda, aruncând apoi, cu greutatea vorbelor de istoric, o opinie cel puțin interesantă: „Acest tumultuos an 2017 seamănă, teribil de mult cu anul 1917, anul în care România s-a aflat într-o situație extrem de dificilă, după ce și-a pierdut cea mai mare parte a teritoriului național după înfrângerile succesive din 1916 și retragerea la Iași, ca să nu  vorbim de bulversările care au avut loc pe plan mondial care au culminat cu abolirea monarhiei în Rusia și începuturile Revoluției socialiste din octombrie. Un an 1917 foarte dificil iar 2017 nu a fost cu nimic mai prejos decât el”, a susținut Călin Felezeu, mergând poate puțin prea departe cu comparația făcută între vremi.

Felezeu a pus apoi accentul pe rolul tineretului, de păstrător și continuator al tradițiilor naționale, subliniind aspectul politic al organizației „Turda Liberală”: „Fiind o asociație liberală nu trebuie să neglijăm aspectul politic, pentru că această asociație nu se dorește a fi decât un fel de școală, în care, împreună cu conducerea organizației liberale de la Turda dar și cu sprijinul organizațiilor surori, cum este cea de la Câmpia Turzii, trebuie să facem educație în trândul membrilor noștri de partid și mai ales în rândul tineretului, în așa fel încât atunci când vor veni bătăliile electorale, bătăliile cetățenești importante, să ne găsească pregătiți și să ne găsească dominați de acel spirit prin care, politica pe care o promovăm, o promovăm „prin noi înșine”, pentru binele și bunăstarea cetățenilor”, a mărturisit Călin Felezeu, care sunt ideile principale care au stat la baza înființării Asociației ”Turda Liberală”.

Ion Novăcescu: „Turda - era locul mișcării memorandismului românesc, adică a mișcării de emancipare națională”

A urmat la cuvânt dr. Ion Novăcescu, istoric și publicist, care a vorbit despre importanța liberalismului din perspectiva istoriei acestui curent politic, argumentându-și opinia prin expozeuri pe care le putem găsi și în volumul „Ion I.C. Brătianu – concepție și management politic”, pe care, de altfel, l-a oferit spre cumpărare liberalilor prezenți la eveniment.

„Din organizațiile liberale ardelene, din vremea celui pe care eu îl consider cel mai mare om de stat pe care l-a dat România, Ion I. C. Brătianu, organizația de la Turda era una dintre cele mai puternice, fiind depășită doar de cea din Bihor. Vă mai dau un reper, esențial și acesta. Atunci când a stabilit, în mai 1919, traseul celor doi monarhi ai României, Ferdinand Întregitorul și Maria cea Înțeleaptă, prin Transilvania, traseul stabilit de premierul I. C. Brătianu, au fost două opriri foarte importante: la Gherla și la Turda. De ce a stabilit Brătianu Turda și nu Clujul, ca punct terminus a pelerinajului regal, care trebuia să ajungă undeva? A spus la Turda, nu la Cluj, pentru că aici era o organizație liberală puternică și, așa cum  spus domnul profesor Felezeu, la Turda era locul mișcării memorandismului românesc, adică a mișcării de emancipare națională”, a susținut Ion Novăcescu.

Cu ocazia aceluiași eveniment, prof. dr. Ciprian Rigman, și-a lansat cea mai nouă carte, intitulată „Școala elementară confesională din Episcopia Greco-Catolică de Gherla, la mijlocul secolului al XIX-lea (1856-1868)”, moment publicistic pe care îl vom prezenta,  pe larg, în cadrul altui material de presă.

-----------------------

Vezi aici o galerie foto de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/12491-lansarea-asociatiei-turda-liberala

 

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh