15
Sam, Dec
43 New Articles

Politic
Typography

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, este preocupată de respectarea dreptului la învăţământ în limba maternă pentru românii din străinătate, adresându-se în acest sens ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, în cadrul unei interpelări parlamentare.

       Parlamentarul social democrat a amintit, potrivit documentului citat, că românii din diaspora pot beneficia, cel puţin scriptic, de Legea nr. 299/13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. „Acest act normativ transpune în legislaţia naţională prevederile Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, precum şi opiniile formulate de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) în Raportul privind tratamentul preferenţial acordat de statul înrudit minorităţilor naţionale”, a precizat Cristina Burciu.

Parlamentarul turdean a mai adăugat că respectivul act normativ stipulează o serie de drepturi pentru românii din afara graniţelor ţării: sprijinul acordat de statul român pentru efectuarea studiilor de toate gradele în România, perfecţionarea cadrelor didactice, renovarea sau construcţia şcolilor cu predare în limba română în statul de cetăţenie/reşedinţă, precum şi sprijinul material şi financiar al statului roman pentru achiziţionarea de manuale, cărţi de specialitate, publicaţii şi alte materiale editate sau pe suport electronic în limba română.

      Având în vedere situaţiile tensionate pe acest subiect din ultima perioadă dinn diferite ţări cu minorităţi româneşti, deputatul PSD a solicitat ministrului pentru Românii de Pretutindeni răspuns la următoarele întrebări: „1. Care sunt demersurile şi strategiile elaborate de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în vederea susţinerii şi promovării învăţământului în limba maternă pentru românii din afara graniţelor ţării?; 2. Câte unităţi de învăţământ cu predare în limba română funcţionează în prezent în străinătate, câţi elevi şi câţi profesori au acestea?; 3. Care este situaţia actuală a şcolilor cu predare în limba română din Ucraina, după noua lege adoptată privind restrângerea studierii în limba maternă?”

„Am reliefat prin această intervenţie parlamentară existenţa cadrului legal necesar dezvoltării culturii şi spiritului românesc în rândul românilor care trăiesc şi muncesc departe de ţară. Cu toate acestea, reprezentanţii comunităţilor româneşti afirmă că instituţiile de resort ale statului român nu s-au implicat suficient de activ în sprijinirea învăţământului în limba română pentru etnicii români din ţările vecine României, mai ales după situaţia survenită în urma modificării legii învăţământului din Ucraina”, a conchis Cristina Burciu.

 

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 5 ianuarie 2018

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh