29
Vi, Mar
18 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Am votat în plenul Camerei Deputaţilor, împreună cu colegii din Grupul parlamentar PSD,  o modificare extrem de importantă a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Propunerea legislativă se adresează unui număr însemnat de români, inclusiv din judeţul Cluj, care au activat în grupele speciale de muncă, dar până acum au fost lipsiţi de anumite drepturi din cauza unor acte normative referitoare la recalcularea pensiilor.

Noua lege prevede că „pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze, etc.) prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3 din Legea nr.263/2010, reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”. De asemenea, modificarea legislativă stipulează reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel puţin 20 de ani în locurile de muncă respective (anexa nr.4).  De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani vor beneficia şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011.

Prin acest document Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD corectează inechităţile pensionarilor care au muncit în grupele speciale de muncă şi au fost privaţi de anumite drepturi băneşti din cauza unor ambiguităţi legislative survenite ulterior. Practic, sunt corectate diferenţele de pensii existente între oamenii care au ieşit la pensie înainte de 2011 şi cei care s-au pensionat ulterior.

Salut adoptarea acestei legi, prin care toate pensiile recalculate vor beneficia de stagiile de cotizare stabilite la data înscrierii/recalculării pensiei sau hotărârilor judecătoreşti. Este o altă lege reparatorie votată în acest an de Parlament cu aportul concret al deputaţilor PSD, iar faptul că foarte mulţi beneficiari sunt din zona Turda-Câmpia Turzii este cu atât mai îmbucurător.

 

Deputat PSD Cluj,

CRISTINA BURCIU

5 iulie 2018

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh