27
Sam, Apr
1 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Cluj-Napoca — Grupul USR din Consiliul Județean Cluj solicită clarificări urgente privind instalația de dezintegrare moleculară pentru gestionarea deșeurilor propus de conducerea CJ. Noul sistem, care implică arderea deșeurilor, ar urma să fie finanțat din bugetul local și ridică semne de întrebare majore în ceea ce privește transparența, eficiența și sustenabilitatea.

USR își exprimă îngrijorarea față de faptul că proiectul va fi suportat din buzunarele clujenilor, fără niciun fel de subvenție de la UE, care nu finanțează aceasta tehnologie prin programele de mediu. Ce impact vor avea aceste costuri asupra tarifelor pentru populație? "Cu toții merităm un răspuns concret, nu promisiuni vagi despre "reduceri de cheltuieli", a declarat consilierul județean Elena Muscă în ședința de joi a Consiliului Județean.

Documentația nu compară noua tehnologie cu alte sisteme similare deja funcționale. Asta lasă impresia că CJ își propune să "reinventeze roata" în loc să adopte soluții deja testate și eficiente. Elena Muscă a atras atenția că sisteme care funcționează în alte state europene la noi pot fi inadecvate pentru că diferă compoziția gunoiului colectat de la cetățeni și că această comparație necesară lipsește din proiect.

Studiul aduce în discuție costuri actuale ascunse legate de transportul și incinerarea deșeurilor. Cine le va suporta? CJ? Operatorul de salubritate? Aceasta e o altă incertitudine care planează asupra proiectului.

USR Cluj consideră că, fără răspunsuri clare la aceste întrebări, adoptarea proiectului este precipitată și riscantă. De aceea a propus amânarea proiectului pentru o dezbatere extinsă și completarea, cu analize care să răspundă tuturor riscurilor, propunere respinsă însă la vot. În consecință, grupul USR s-a abținut de la vot.

Consilierii USR au fost din nou atacați de către cei ai PNL pentru că dau voce întrebărilor și nemulțumirilor exprimate de societatea civilă și de către cetățeni. USR Cluj consideră că nu putem să ne jucăm cu viitorul și banii clujenilor cu un proiect cu atâtea semne de întrebare și a cerut transparență, eficiență și responsabilitate la nivelul Consiliului Județean.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh