03
Vi, Mai
1 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Așa cum scriam zilele trecute, Consiliul local al municipiului Turda a adoptat textul final al câte unei „Scrisori de așteptare” pentru societățile subordonate, SC Domeniul Public Turda SA și, respectiv, S Turda Salina Durgău SA. Este o premieră pentru aceste două societăți, ceea ce pare a indica faptul că actualii aleși doresc aplicarea, în sfârșit, a legislației din domeniu, adică a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Lucru pe care fostul Consiliu local nu l-a făcut preferând să nu țină seama de rezultatele unui concurs organizat în baza OUG 109/2011 și Legii 31/1990. În 2014, conducerea de la SC Salina Turda și SC Domeniul Public, adică membrii Consiliilor de Administrație de la aceste două societăți, a fost schimbată pentru ca Tudor Ștefănie, fostul primar, și Partidul Național Liberal Turda să-și pună acolo oamenii săi. Au făcut acest lucru cu largul concurs al Registrului Comerțului și al instanțelor de judecată care pur și simplu au refuzat să judece pe fond cauzele deschise de cei nemulțumiți, închizând proces după proces pe excepții și chichițe de procedură. Aceasta a fost istoria pe scurt a luptei politice pentru conducerea celor două societăți subordonate Consiliului local Turda.

Revenind la documentul adoptat în ultima ședință a Consiliului local, Scrisoarea de așteptări vine să completeze Hotărârea Consiliului local nr. 262/07.11.2016 și 263/07.11.2016, prin care s-a declanșat procedura de selecție a membrilor Consiliilor de Administrație ale Societății Turda Salina Durgău și, respectiv,  Societății Domeniul Public Turda SA. Aceeași hotărâre din noiembrie anul trecut a încredințat organizarea acestei proceduri Consiliului de Administrație. Conform legislației, unul dintre documentele obligatorii ale procedurii de selecție îl constituie scrisoarea de așteptări, document în baza căruia candidații înscriși în lista scurtă vor redacta o scurtă scrisoare de intenție. Definiția scrisorii de așteptări este dată la art. 2 pct. 6 din OUG 109/2011.

Așa cum remarcau consilierii locali PNL într-una dintre „ieșirile” lor în spațiul public cu propria versiune asupra activității lor și a adversarilor politici, Cristian Matei, primarul municipiului Turda, inițiator al celor mai multe proiecte de hotărâre, nu se află, de această dată, printre inițiatori. Faptul că primarul turdean nu inițiază hotărâri de Consiliu local referitoare la societățile subordonate, DPT și Salina Turda, este pus de liberali pe seama faptului că acele proiecte ar fi ilegale. Însă odată ce ele sunt avizate de juriștii Consiliului local sau de însuși secretarul municipiului Turda, această prezumție nu stă în picioare, așa că noi am interpreta reținerea primarului de a iniția astfel de HCL-uri pe seama faptului că el înțelege prevederile legale care cer în mod expres primarului să nu aibă ingerințe în activitatea societăților subordonate, lucru pe care fostul edil șef nu l-a respectat.

Scrisoarea de așteptări adoptată de Consiliul local Turda pentru SC DPT SA este identică cu cea adoptată pentru S Turda Salina Durgău SA și conține obiectivele pe termen lung, viziunea acționarului asupra obiectivelor de dezvoltare a societății, clasificarea societății, așteptări privind politica de dividende/vărsăminte din profitul net aplicabilă societății, revizuirea strategiei corporative, așteptări privind politica de investiții, schimbări legislative și de reglementare așteptate, evaluări independente, calitatea și siguranța serviciilor, controlul costurilor, etică și integritate, comunicare și raportare, remunerația.

Cei care doresc să consulte forma finală a conținutului scrisorilor de așteptări pentru cele două societăți subordonate Consiliului local Turda, pot face acest lucru accesând link-urile: http://primariaturda.ro/portal/cluj/turda/portal.nsf/EF1CD1DAC82DFE7EC22580AA0049122B/$FILE/anexa%20HCL%20nr.%203%20din%2016.01.2017%20-%20scrisoare%20de%20asteptari.pdf

http://primariaturda.ro/portal/cluj/turda/portal.nsf/0367BA437EC2E99DC22580AA00492FEA/$FILE/anexa%20HCL%20nr.%204%20din%2016.01.2017%20-%20scrisoare%20de%20asteptari.pdf

Să mai precizăm că aleșii locali aparținând PNL Turda au absentat în bloc de la ședința de îndată a Consiliului local de luni, 16 ianuarie. Este a 3-4-a oară când liberalii absentează sau părăsesc o ședință a Consiliului local. Dincolo de orice comentarii, pare a fi modul lor de a face opoziție, deși ar fi fost mult mai normal să fie prezenți și să-și exprime opinia prin vot, chiar dacă votul lor este „împotrivă”. Este ceea ce și-au asumat când au candidat pentru funcția de ales local și când au depus jurământul. Restul este politică și luptă pentru niște poziții bine remunerate, culminând cu salariul de 9000 de lei al directorului SC Turda Salina Durgău, care s-a dotat în urmă cu peste un an cu un automobil Skoda Superb, similar cu cel folosit de mitropolitul Andrei Andreicuț.

 

Însă așa cum spuneam la începutul acestui material, coaliția PSD-ALDE, sprijinită total de PMP și UDMR, pare decisă să respecte legea și să restabilească normalitatea în ceea ce privește conducerile de la cele două societăți subordonate.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh