03
Vi, Mai
1 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Eroii Revoluției din 1989 au fost, încă o dată, comemorați cum se cuvine la Turda, în cadru oficial și cu respectul câștigat prin jertfa lor de sine în zilele tulburi ale scuturării de comunism. 

Manifestările au început la ora 12, cu sosirea delegației oficiale, onorul militar al comandantului Garnizoanei Turda și intonarea Imnului de Stat al României. A urmat o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul turdean, Alexandru Rusu, întru pomenirea celor uciși în decembrie 1989.

Au urmat alocuțiunile oficiale, susținute de primarul turdean, Cristian Matei, și primul revoluționar turdean, Marian Bia, care cu săptămâni înainte de Revoluția din Decembrie 1989 a împrăștiat manifeste ce îndemnau la manifestații împotriva regimului dictatorial al lui Ceaușescu și pe care ridicarea maselor l-au găsit după gratii, în temnițele Securității.

„Acum 32 de ani, în data de 22 Decembrie s-a scris cea mai importantă filă din istoria noastră. În decembrie 1989 s-a pus capăt regimului comunist din România. Actele de curaj săvârșite atunci ne oferă astăzi oportunitatea de a trăi într-o Românie liberă!

Toate drepturile pe care le avem astăzi li se datorează românilor de pretutindeni care uniți au luptat pentru democrație, punând mai presus de orice, binele comun.

În amintirea eroilor noștri avem datoria să fim solidari, să avem compasiune unii față de ceilalți și nu în ultimul rând să ne respectăm alegerile și opiniile. Astăzi, dar și în fiecare zi putem aduce un omagiu memoriei victimelor regimului comunist reflectând asupra acțiunilor noastre și trăind în armonie unii cu ceilalți.

Dumnezeu să-i odihnească în pace și să ne aibă în pază pe noi toți!”, a spus printre altele primarul Cristian Matei.

Marian Bia, revoluționarul care a avut un rol determinant în acordarea Municipiului Turda a titlului de „Oraș Martir”, datorită acțiunilor sale de dinaintea zilei de 21 Decembrie 2021, a ținut să transmită: „Să comemorăm eroii naționali ai Revoluției, să ne amintim de curajul mulțimilor care au ieșit cu mult curaj, cu miile, să spună un „Nu!” hotărât dictaturi, tiraniei, lui Ceaușescu, să spună un da pentru libertate. Curajul lor de atunci ne-a înfrumusețat istoria, a uimit o lume întreagă. Suntem atât de familiarizați acum cu mitinguri, cu demonstrații, cu manifestări publice, dar atunci a fost cu totul altfel!”, a spus, printre altele Marian Bia.

Ambele discursuri pot fi vizionate în video-ul ce însoțește acest articol.

Au participat la manifestări membrii organizațiilor de revoluționari de la Turda și Cluj-Napoca.

La final, primarul Cristian Matei a depus o coroană de flori, alte jerbe fiind depuse la Monumentul Eroilor Revoluției din fața Primăriei Turda de Garnizoana Militară Turda și din partea deputatului PNL, Cristina Burciu, care nu a fost prezentă.

La manifestări au mai fost prezenți membri ai executivului turdean, consilieri locali PNL, UDMR și PSD, directori ai societăților comerciale cu capital de la bugetul local. Am remarcat absența consilierilor locali USR și PMP, primii absentând, până acum, la toate manifestările oficiale, fie că este vorba de Ziua Națională a României, Ziua Eroilor sau Ziua Armatei Române.

Un lucru trist este faptul că rândurile revoluționarilor turdeni au început să se subțieze, cel puțin trei dintre ei decedând în ultimul an iar la manifestarea de comemorare a eroilor revoluției participă tot mai puțini cetățeni, tot mai puțini turdeni, în afara oficialităților, militarilor, revoluționarilor și reprezentanților mass media.

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh