27
Sam, Apr
1 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Comunitatea turdeană este îndurerată după aflarea veștii decesului profesorului universitar Călin Felezeu, istoric și politician care a activat în ultimul sfert de veac în mediul academic clujean.

Mesajele de condoleanțe au curs din toate părțile, atât din partea celor care l-au cunoscut, colegilor, rudelor și apropiaților, cât și din partea instituțiilor publice locale, județene și chiar naționale.

Intelectualul și politicianul turdean a decedat sâmbătă, 2 decembrie, după o îndelungată luptă cu boala.

Conform Bibliotecii municipale „Teodor Murășanu” din Turda, al cărui colaborator apropiat a fost, dea-a lungul anilor, prof. univ. dr. Călin Felezeu, a fost Prodecan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (UBB Cluj), Doctor în istorie universală, istoria Imperiului Otoman, președinte al Consiliului Științific al Institutului de Turcologie și studii Central Asiatice la UBB, unde a fost membru fondator, autor a peste 10 cărți și peste 50 de articole științifice publicare în reviste de specialitate și consilier județean în județul Cluj,

Fost Director adjunct al Institutului Cultural ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul, Călin Felezeu este considerat cel mai bun specialist în istoria otomană din România şi singurul specialist în turcologie din centrul universitar Cluj.

A făcut parte din corpul diplomatic al Institutului Cultural Român din Istanbul, ca director adjunct. Istoricul turdean a studiat de mai mulţi ani documentele existente în palatul sultanilor de la Top Kapî, documente din Egipt şi chiar China, şi are mai multe cărţi legate de cultura şi istoria turcă și română.

În decembrie 2003 Prof. Univ. Dr. Felezeu, pe atunci preşedinte a Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Profesorilor de Istorie din România (APIR), fiind singurul transilvănean ales în Consiliul Director APIR, mai consemnează Biblioteca Municipală turdeană.

Consilierul județean liberal, Călin Felezeu, considerat de cei care l-au cunoscut nu doar un specialist în istorie și domeniul univesitar, ci şi un om bun, prietenos, generos, și-a iubit foarte mult ţara şi orașul în care și-a trăit cea mai mare parte a vieții, Turda.

Astăzi, de la ora 12, Călin Felezeu a fost condus pe ultimul drum, de la Biserica Rățeștilor, când familia și prietenii i-au spus pentru ultima oară, „Rămas bun, Efendi!”, acesta fiind apelativul preferat de el din partea prietenilor apropiați.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh