28
Joi, Mar
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 World Vision și Motivation au dezvoltat un program unic în România de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități din mediul rural

 București, 22 iunie 2017 – World Vision și Motivation au dezvoltat și implementat în perioada aprilie 2014 – iunie 2017 programul ACCESS, un model - unic în România - de răspuns holistic la nevoile persoanelor cu dizabilități locomotorii mai ales din mediul rural. Un număr de peste 2.200 de persoane cu dizabilități locomotorii au primit scaune rulante care le-au permis reintegrarea în societate, cu susținerea membrilor comunității.

În România, potrivit estimărilor disponibile, circa 14.000 de persoane au nevoie, anual, de un scaun rulant. Dintre acestea, 3.000 de persoanele cu handicap locomotor nu reușesc să obțină unul și sunt nevoite să trăiască izolate de comunitate și dependente de cei care le îngrijesc. Principalele cauze pentru care cei aflați în nevoie nu obțin scaunul rulant sunt atât nivelul de informare deficitar privind drepturile lor, perioada de așteptare mare pana la aprobarea decontului unui scaun rulant de la CJAS, cât și perioada scurtă de viaţă a scaunului comparat cu timpul legal de înlocuire.

Proiectul ACCESS a urmărit să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii sau cu mobilitate redusă[1] la scaune rulante potrivite şi adaptate. În acelaşi timp a urmărit crearea unui context comunitar propice care să răspundă prin servicii adecvate, la nevoile acestor persoane să poată beneficia de serviciile de care au nevoie, toate acestea pentru a putea să se bucure din nou de participarea cât mai din plin, la viaţa comunităţii. Astfel, peste 2.200 de persoane cu dizabilități locomotorii din mediul rural din toată țara au primit, în perioada proiectului, scaune rulante potrivite nevoilor lor și adaptate mediului în care locuiesc. World Vision și Motivation au oferit totodată şi servicii de instruire privind utilizarea scaunelor rulante, şi au creat grupuri de acțiune formate din voluntari pentru a facilita incluziunea socială a beneficiarilor din 17 comunități pilot.

O viață mai bună pentru persoanele cu dizabilității locomotorii doar începe cu accesul la un scaun rulant. A fi integrat în societate înseamnă a fi acceptat de oamenii din comunitatea ta, să participi la întâlniri ale comunităților tale. World Vision a pregătit comunitatea să primească cu brațele deschise utilizatorii de scaune rulante, chiar și la țară”, a declarat Dana Buzducea, Director World Vision România.

 „Motivation România a oferit experiența sa în domeniul de furnizare a scaunelor rulante, care alături de experiența World Vision în servicii la nivelul comunității, a făcut ca proiectul ACCESS să devină un model și o soluție pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități care trăiesc în mediul rural. Pe lângă scaunul rulant, Motivation a oferit serviciile de instruire a utilizatorilor, adaptate nevoilor lor și a mediului din care fac  parte. Sperăm ca acest proiect să fie preluat ca un model de bune practici care să ajute la îmbunătățirea legislației și extinderea accesului la servicii de sprijinire şi integrare pentru persoanele cu dizabilități din mediul rural”, a declarat Cristian Ispas, Director Motivation România.

 

Despre proiectul ACCESS:

 

Proiectul ACCESS a urmărit crearea unui model de răspuns holistic la nevoile persoanelor cu dizabilități locomotorii din mediul rural și implementarea lui în comunitățile pilot identificate prin:

  • Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la produse şi servicii de mobilitate, la standarde internaționale;
  • Extinderea serviciilor pentru utilizatorii de scaun rulant, prin diversificarea gamei de produse de mobilitate disponibile;
  • Mobilizarea membrilor comunităţilor pilot care să acţioneze pentru conştientizarea şi educarea comunităţii relativ la nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi spre parteneriate la nivel local care să susţină efortul de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități;
  • Formarea de specialişti care să asigure furnizarea de servicii pentru utilizatorii de scaun rulant pe termen lung.

 

Aria de implementare în România: națională, cu concentrare pe județele Cluj, Vaslui, Ialomița, Vâlcea, Dolj unde World Vision lucrează.

 

Rezultatele proiectului în cifre:

  • 251 persoane au primit scaune rulante potrivite şi adaptate nevoilor lor şi serviciile aferente, la standarde internaționale;
  • 93 de specialiști în domeniul serviciilor de scaune rulante au fost certificaţi;
  • Au fost organizate grupuri de acţiune comunitară în 17 comunităţi pilot din mediul rural;
  • 136 acţiuni de incluziune socială au fost organizate în aceste comunităţi;
  • 22 de gospodării ale persoanelor cu dizabilităţi au fost accesibilizate.

 

Beneficiari:

  • 251 persoane cu dizabilități locomotorii, în prezent utilizatori de scaun rulant: 56 % bărbaţi şi 44 % femei;
  • 49,5 % sunt persoane cu vârsta peste 55 ani; 34 % sunt persoane între 18-55 ani; 17 % sunt copii;
  • Dizabilitățile locomotorii au fost dobândite fie de la naștere, fie ca urmare a evoluției unei boli cronice pre-existente, sau în urma unui accident.

Proiectul ACCESS a fost implementat în România de Fundatia World Vision România în parteneriat cu Fundaţia Motivation România în perioada martie 2014 – iunie 2017, în cadrul programului ACCESS - Dobândirea de competențe esențiale pentru dezvoltarea de servicii eficace oferite utilizatorilor de scaun rulant, contract APC-GM-0029, prin Advancing Partners & Communities (APC), un program de cooperare, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, conform Acordului nr. AID-OAA-A-12-00047, începând cu 1 octombrie 2012.

Despre World Vision România

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 26 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe. World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi, de aceea, în comunităţile rurale unde este prezentă, desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţă împlinită pentru fiecare copil.

 

Despre Motivation România

Fundația Motivation Romania este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele și serviciile oferite sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor noștri și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferim acoperă o gama largă de nevoi, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, mediere pentru integrarea pe piața muncii și consultanță în accesibilizarea locuințelor și a clădirilor de interes public. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru un număr de peste 14.500 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

 

[1] Ex.: batranii care nu mai pot sa mearga sau se deplaseaza greu din cauza varstei

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh