20
Sam, Apr
19 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

pensionari-militari-25-ani-5

Marţi, 26 ianuarie 2016, Sala Mare a Primăriei Turda a găzduit sărbătoarea membrilor Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere (A.N.C.M.R.R),  Filiala Turda.  Cu începere de la ora 10.00, cu o exactitate exemplară ce vorbește despre disciplina cazonă care le-a guvernat întreaga viață, cei aproximativ 60 de membri şi invitaţi au început desfăşurarea activităţilor programate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea la Turda a unei asociaţii care să reprezinte interesele militarilor ieşiţi din activitate.

 

Onor militar

pensionari-militari-25-ani-1Printre invitaţi s-au numărat col. (r) Ion Traşcă, vicepreşedinte al A.N.C.M.R.R., viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeş, comandantul Garnizoanei militare Turda, col. Ion Costinel Boboc, iar din partea filialei judeţene col. (r) Mariana Fediuc, purtător de cuvânt al filialei judeţene, precum şi preotul militar al garnizoanei,  Adrian Samoilă.

Cum altfel putea începe manifestarea celor care au fost instruiți și angajați să ne apere țara, decât prin intonarea imnului de stat? Momentul solemn inițial a fost prelungit  printr-un moment de reculegere în memoria membrilor filialei care au decedat între timp, oameni de care pe cei rămași în viață îi leagă frumoase amintiri.

Mesaj de la centru

A urmat prezentarea mesajului din partea conducerii ANCMRR prin col. (r) Ion Traşcă: „Stimaţi camarazi ai filialei Potaissa Turda, avem speranţa că reuniunea aniversară de astăzi, când filiala municipală Potaissa Turda împlineşte 25 de ani de la înfiinţare, este o reală manifestare a dragostei faţă de ţară şi faţă de armată, dar şi o întărire a spiritului Corpului Rezerviştilor Militari, prilej de socializare pentru dumneavoastră, cadrele militare în rezervă și retragere, şi de întărire a solidarităţii camaraderiei dintre generaţiile active şi cele ale pensionarilor militari din Garnizoana Turda. Aducem, în acest context aniversar pentru filiala din care faceţi parte, omagiu cuvenit cadrelor militare în rezervă şi retragere care în urmă cu 25 de ani au hotărât să se asocieze într-o structură care să apere interesele celor mulţi care, de-a lungul carierei, au fost prezenţi acolo unde ţara i-a chemat”, a subliniat vicepreședintele A.N.C.M.R.R.

 

pensionari-militari-25-ani-2Scurt istoric al filialei

A urmat prezentarea unui istoric a filialei, de la înfiinţare şi până în prezent. A.N.C.M.R.R.  a luat fiinţă în data de 16 ianuarie 1991, iar cel care a pus bazele  subfilialei de atunci, a fost col. (r) Gheorghe Creţu sprijinit de alte 31 de cadre militare. De la înfiinţare, asociaţia a crescut considerabil ajungând la un număr de 142 de persoane, în cei 25 de ani dintre membrii asociaţiei trecând în nefiinţă 77 de persoane. Din anul 2007, subfiliala Turda a A.N.C.M.R.R. se transformă în filială. De asemenea, de la înfiinţare şi până în prezent, asociaţia a avut 5 preşedinţi la conducere: col. (r) Gheorghe Creţu 1991- 1996, lt.col. (r) Kiesz Iohan 1996-2001, col. (r) Răducu Dumitru 2001-2005, col. (r) Ion Teodorescu 2005-2008, col. (r) Sandu Olteanu, din 2008 până în prezent, actualul fiind și cel mai longeviv ocupant al acestei funcții.

 

Distincții

pensionari-militari-25-ani-4Fiind un moment de sărbătoare, patru din cei mai vechi membri ai filialei au primit diplome onorifice din partea conducerii centrale a ANMCRR: col. (r) Dumitru Hagiu, lt.col. (r) Alexandru Pop, lt.col. (r) Sigismund Sarca şi lt. col. (r) Toader Părăliște. De asemenea, comandantul garnizoanei Turda, col. Ion Costinel Boboc, a primit o diplomă de onoare pentru sprijinul acordat filialei A.N.C.M.R.R.  Turda.

La rândul său, conducerea filialei municipale a primit o diplomă de onoare pentru întreaga sa activitate.

Medalia de onoare a A.N.C.M.R.R., cea mai înaltă distincţie ce se acordă de către conducerea asociaţiei, a fost acordată primarului municipiului Turda, Tudor Ştefănie, ea fiind înmânată viceprimarului Lucian Nemeş, delegat al  edilului turdean. O a doua medalie de onoare a fost acordată preşedintelui filialei Potaissa Turda, col.(r) Sandu Olteanu.

 

Problemă de maxim interes: recalcularea pensiilor

Pentru că of-ul cel mai mare al pensionarilor militari este noua recalculare a pensiilor,  col. (r) Ion Traşcă a informat colegii turdeni  despre prevederile noii legi, explicându-le și ce anume trebuie să întreprindă ei pentru a le putea fi recalculată pensia, conform noii legislații. Nu în ultimul rând, acesta a şi răspuns întrebărilor venite din partea membrilor filialei turdene.

pensionari-militari-25-ani-3La final, viceprimarul turdean, Lucian Nemeș a transmis foștilor militari activi:  „Mă bucur că asociaţia cadrelor militare la Turda se bucură de o recunoştinţă atât de importantă, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional, astăzi acordându-se o serie de diplome pentru persoanele care s-au implicat şi care au o vechime foarte mare în cadrul acestei asociaţii. Vreau să vă spun că pentru mine, ca tânăr, armata reprezintă una dintre instituţiile importante ale Statului Român, deoarece în cele mai grele momente ale naţiunii române a fost alături de oameni şi a fost alături de ţara lor. Dumneavoastră sunteţi oameni care v-aţi privat de multe lucruri, bine s-a spus în luările de cuvânt anterioare, nu se poate face egalitate între noi civili şi dumneavoastră militari”, i-a lăudat tânărul politician pe militarii rezerviști.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh