18
Joi, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


fazani-art-feb-2016_1

Vasile Imbuzan locuiește în cartierul Primăverii și are o pasiune: creșterea păsărilor de curte și a unor specii valoroase de fazani ornamentali. În noaptea dintre lunile ianuarie și februarie, omul ațipise a televizor, ca de obicei. A fost trezit brusc de chelălăituri de câine care se auzeau din curtea sa. Când s-a uitat spre țarcurile special amenajate pentru creșterea păsărilor nu i-a venit să-și creadă ochilor: plasa de sârmă groasă și chiar unele uși cu cadru din lemn erau sfâșiate, iar înăuntrul îngrăditurii, trei câini fără stăpân, printre păsările moarte. În timp ce gospodarul a fugit să ia o sapă pentru a se apăra de câinii incitați de gustul sângelui, cele trei patrupede au reușit să iasă pe unde au intrat și duși au fost.


Abia acum crescătorul de păsări a putut să-și facă o idee despre dimensiunea dezastrului. Aproape că nu a existat nicio boxă în care câinii să nu fi făcut prăpăd: zeci de păsări moarte zăceau de valma. Bietul om a avut nevoie de îngrijiri medicale după șocul suferit!

Dimineața s-a deplasat la Primăria Turda pentru a se plânge. I s-a dat numărul de telefon al medicului veterinar Nicolae Ciobanu, cel care se ocupă de problema câinilor vagabonzi în oraș. Acesta a venit la el acasă, însoțit de polițiști locali, a văzut pagubele produse de câinii fără stăpân și a plecat promițând că va reveni cu oamenii săi pentru a ridica patrupedele din zonă, al căror număr trebuie să spunem că a scăpat de sub control în ultima vreme. Cartierul Primăverii nu este singurul unde aceste animale umblă în grupuri fazani-art-feb-2016_2mari speriind oameni și ucigând tot felul de vietăți, fără să le mănânce.

fazani-art-feb-2016_12Doctorul Ciobanu a plecat fără ca el sau polițiștii locali să întocmească vreun proces verbal în urma deplasării, pe care să îl prezinte și păgubitului.

„Nu ne mai putem apăra de câinii vagabonzi”, ne spune aproape plângând, Vasile Imbuzan. „Vecinului meu i-au omorât 20 de găini acum două săptămâni. Știu sigur că a făcut plângere la Primăria Turda, fără nici un rezultat. Azi noapte au dat iama la mine. În cartier au omorât peste o sută de găini pe la diverse gospodării. Acum mi-au omorât fazanii, găinile și câțiva porumbei!”, ni s-a plâns omul.

Împreună cu el ne-am deplasat la două străzi distanță unde știu toți localnici că s-au aciuat câinii fără stăpân, la o casă părăsită. Vreo cinci patrupede au luat-o la fugă la sosirea noastră. Lângă gard, două găini moarte zăceau printre alte mizerii, un focar infecție în stare incipientă. Pe maidan, o pisică neagră care a avut, judecând după urmele de pe gâtul său, aceeași soartă cruntă ca păsările gospodarului nostru.

fazani-art-feb-2016_6Pe drum, alți localnici ne povestesc despre alte atacuri ale câinilor de care nu se mai pot apăra. „În fiecare dimineață, când pleacă fiica mea la slujbă, iau furca și o însoțesc până între blocuri”, ne spune un alt locuitor al străzilor cu nume de poeți și scriitori, specifice cartierului Primăverii. Doar că nimic din acea zonă nu ține  de poezie, nici noroiul, nici gropile, nici lipsa canalizării, nici câinii vagabonzi.

Reîntorși la gospodăria lui Vasile Imbuzan, acesta a făcut un inventar rapid și aproximativ: circa 20 de fazani, 10 găini și mai mulți porumbei, au căzut victime câinilor care, incredibil, au intrat în curte sărind un gard se sârmă de circa 1,5 metri. Curtea omului este îngrădită cu garduri înalte, de metal. Doar înspre vecinul din dreapta este un gard de plasă groasă pe care, judecând după urmele de noroi lăsate pe ochiuri, câinii mai mult s-au cățărat decât l-au sărit. Din stradă la vecin, câinii au intrat printre un gard de plasă și sârmă ghimpată, iar  în câțiva țepi de sârmă au rămas șomoioage de păr din blana patrupedelor.

Vasile Imbuzan spune că nu va lăsa lucrurile așa. Vrea să fie despăgubit, de aceea a contactat un avocat și susține că va da în judecată primăria pentru a-și recupera paguba!

fazani-art-feb-2016_3fazani-art-feb-2016_4fazani-art-feb-2016_5fazani-art-feb-2016_7fazani-art-feb-2016_8fazani-art-feb-2016_10fazani-art-feb-2016_13fazani-art-feb-2016_15fazani-art-feb-2016_17fazani-art-feb-2016_18

Pin It

Comments   

# Cristea 2016-02-01 19:47
Mai stiu un caz in cartierul Primaverii ..24 de gaini si 2 iepuri a omorat...
Reply | Reply with quote | Quote
# Ioan 2016-02-02 10:26
Stimate domn,

Cu Ciobanu' am avut si eu nefericirea sa fac cunostinta intr-un context asemanator. Nu ma adresez cu numele de domn pentru ca nu merita.
Pe s[cenzurat]t, locuind tot in Turda in zona de case: "cartier Turda Noua", intr-o buna dimineata, la plecarea spre servici, m-am trezit la iesirea din [cenzurat]te inconjurat de o haita de caini foarte agresivi din cauza unei catele in calduri. La sesizarea facuta la telefon 112 (nu toata lumea stie numarul Serviciului de ecarisaj Turda, nici macar al Primariei), am fost transferat la Detasamentul de Pompiei Voluntari Turda unde am prezentat situatia si am solicitat ajutor. Ulterior, nu stiu prin ce mijloace am fost apelat de Ciobanu' pe telefonul mobil care mi-a reprosat ca el stie foarte bine situatia si ca panichez lumea. Ciobanu' mi-a cerut si sa fac o sesizare la Politia Turda - ca parca mai era necesar ...
Nu m-am interesat sa vad prin ce mijloace si cum intra in posesia numerelor personale ale oamenilor si am abandonat subiectul ... insa mi-a ramas numarul de telefon la care il puteti apela: 0742-01.04.80. Din partea mea: "Numai de bine!"
Reply | Reply with quote | Quote
# Costisor Alina 2016-02-02 14:51
Si pe strada Nicolae Iorga este tot aceeasi problema cu haita de caini vagabonzi dwsi aici locuieste primarul.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh