19
Vi, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Zeci de localnici din satul Bãdeni, au protestat ieri în mai multe locaţii din comună, faţã de amplasarea, în apropierea satului, a unui depozit de substanţe toxice. Aici ar urma sã fie transferate deşeurile de inactiv provenite de la fostele uzine chimice.
Prefectul a prezentat presei decizia  Comitetului pentru Situaţii de Urgenţa de a muta în localitatea Bădeni reziduurile de hexaclorciclohexan de la Turda.Thumbnail image
Decizia a fost motivată de necesitatea curăţirii zonei din apropierea Turzii, pe unde urmează să treacă autostradă.

 
Locuitorii comunei Moldoveneşti s-au declarat împotriva mutãrii acestui depozit, speriaţi că terenurile agricole vor fi afectate iar investitorii ar putea ocoli zona. 
„Întreaga zonă este cunoscută pentru suprafeţele cultivate cu zarzavaturi. Cine o să mai cumpere de la noi dacă se aude că avem un depozit de DTT în apropierea acestor terenuri? Cine câştigă din creearea unui depozit aici? Noi, cu siguranţă nu!” este numai una dintre declaraţiile oamenilor care şi-au trimis o delegaţie să-l întâlnească pe prefectul Stamatian.

„Nu este normal să aflăm despre o decizie care ne afectează pe noi, în primul rând, de pe internet şi din ziare” mai spune un altul. „Pe ăştia din primărie de ce i-am ales? De ce îi plătim?” au răbufnit oamenii, pe bună dreptate.

Primarul comunei Moldoveneşti, Kanyaro Pal, s-a arătat şi el surprins de declaraţiile prefectului, cu atât mai mult cu cât nici el nici Consiliul local nu au fost consultaţi de Florin Stamatian. SC I&C Invest SRL Turda a fost aleasă de Prefectura judeţului Cluj pentru a construi depozitul  ce i-a scos în stradă pe sãtenii din Bãdeni. Primarul Kanyaro spune că dacă proprietarul balastierei s-a declarat dispus să ofere terenul pentru depozitul de HCH, nu înseamnă că autorităţile locale nu trebuie consultate. 


Conducerea societăţii care deţine balastiera din Thumbnail imageBădeni susţine că depozitul va fi conform cu standardele de securitate ale Uniunii Europene şi nu va afecta mediul înconjurător, aşa că teama sătenilor ar fi neîntemeiată. Bineînţeles că oamenii nu cred o iotă şi se declară gata să lupte prin orice mijloace pentru ca acea rampă se nu se realizeze în satul lor, nici în imediata apropiere a câmpurilor pe care ei le cultivă.Thumbnail image
Depozitul de lângă Turda are peste 14.000 tone de HCH, un insecticid produs de Uzinele Chimice din Turda în perioada comunistă. 
Conform datelor furnizate de prefectură, depozitul de la Bãdeni ar urma sã aibã o suprafaţã de stocare de 15 hectare şi o capacitate de stocare de peste 400.000 de metri cubi. Costurile de realizare a depozitului de Hexaclorcilohexan ar urma să se ridice la circa 16 milioane de euro.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh