Tehnologia evoluează pe zi ce trece. Un sistem automatizat de porți poate fi o investiție foarte bună, care aduce multiple beneficii, de la facilitarea accesului, până la siguranță și mai multă confidențialitate.
Fie că o alegeți pentru casă, ori afacere, poarta electrică va aduce mai mult confort și în special va crește nivelul de securitate al proprietății.
Dacă sunteți în căutarea celui mai bun sistem de automatizare a porților, acest articol vă oferă câteva sfaturi utile în alegerea sistemului potrivit locuinței și necesităților dumneavoastră.
Veți descoperi care sunt detaliile de care trebuie să țineți cont în alegerea unui sistem de automatizare a porților, ce motoarele electrice specifice au și care sunt diferențele dintre sistemele principale de automatizare a porților.
- Cum vor fi folosite porțile?
În primul rând, este vital să vă gândiți exact cum vor fi folosite porțile dumneavoastră și cât de des este nevoie de acces prin intermediul acestora?
Spre exemplu, multe proprietăți casnice necesită intrare și ieșire, doar de câteva ori pe zi. În timpul săptămânii, de obicei se folosesc pentru a pleca la serviciu sau la școală, și apoi seara, pentru retur. În consecință, acest lucru va afecta motorul și stilul sistemului de acces necesar.
Numărul de persoane care necesită intrare și frecvența utilizării, va influența semnificativ alegerea sistemului de control al accesului.
- Care este cel mai bun material și design?
Există o gamă largă de combinații de culori, stil și materiale din care puteți alege. În timp ce designul se poate alege în mare parte în funcție de preferințele personale, puteți lua în considerare stilul general al proprietății și aspectul împrejurimilor.
Ca și materie primă folosită, este util de știut că anumite materiale vor necesita tipuri diferite de întreținere. De exemplu, porțile din lemn, oțel și fier, oferă un anumit nivel de lux și prestigiu, însă aceste elemente sunt susceptibile de degradare lentă în timp, necesitând un nivel mai ridicat de întreținere decât aluminiul, care este în mod natural rezistent la coroziune. De asemenea, un finisaj special poate fi aplicat porților din aluminiu, care le crește și mai mult longevitatea.
Pentru un aspect modern, dar mai ales un plus de confort și siguranță, puteți adăuga porții un interfon video, pentru a ușura comunicarea.
- Cât spațiu aveți la dispoziție?
Există multe soluții pentru cei care au spațiu limitat, sau cerințe specifice în zona în care vor fi montate porțile. Acestea trebuie să se poată deschide liber de orice obstacole, cum ar fi copaci, pereți, zone de parcare sau trepte.
- Ce tip de poartă preferați?
Există 3 tipuri mari de porți automatizate:
4.1 Porți batante
Acestea se deschid rotindu-se pe centrul de greutate, ca orice poartă tradițională. Deschiderea antelor se face doar pe interiorul proprietăţii şi necesită un anumit spaţiu interior.
4.2 Porți glisante (pe șină)
Acest tip de porți ocupă mai puțin spațiu, în sensul că au nevoie doar de suficient loc pe ambele părți și nu în fața porților. Zona în care porțile culisante glisează în momentul deschiderii, trebuie să fie puțin mai lungă decât porțile în sine.
4.3 Porți articulate bifold
Sunt porți batante, cu aripi articulate. Acestea sunt prevăzute cu un mecanism special care permite plierea aripilor în timpul mișcării de deschidere și închidere. Sunt porți rapide, deschiderea pentru o poarta de 4 m, realizându-se în 25 secunde și ocupând un spațiu mult mai mic decât o poartă batantă cu aripi rigide.
- Tipuri de sisteme de automatizare porți, adecvate fiecărei situații
Toate tipurile de sisteme cuprind următoarele elemente de bază:
-un motor de automatizare care folosește un motor electric, sau o pompă hidraulică pentru a mișca fiecare foaie a porții
-sistem de control
-fotocelule de siguranță
-telecomenzi pentru deschiderea și închiderea porților
Există în esență trei tipuri de motoare de porți batante pentru porți automate.
Acestea sunt:
- motoare de porți cu braț articulat
- motoare de porți cu șurub sau liniare
- motoare de porți subterane
Siguranța este o parte vitală a automatizării porților. Motoarele electrice pentru porți trebuie să miște porți mari, adesea grele, uneori împotriva vântului puternic.
În consecință, evaluările de siguranță și utilizarea dispozitivelor de siguranță în automatizarea porților sunt vitale.
Fotocelulele de siguranță oferă un fascicul de lumină invizibilă. Dacă acest fascicul este rupt, porțile se opresc. Ele constau într-un transmițător și un receptor și sunt create să reziste oricărui tip de vreme.
În momentul achiziționării unui astfel de sistem automatizat de deschidere a porților, este deosebit de important să alegeți un producător profesionist, care să ofere și instalarea tuturor accesoriilor în mod eficient și sigur. Porțile automate instalate necorespunzător pot fi periculoase și ajung să necesite costuri financiare mult mai mari.
URMET oferă soluții integrate și suport complet pentru sistemele automatizate de porți, precum și sisteme de interfonie, antiefracție, antiincendiu, sau kit-uri de control acces, pentru o casă smart.