Data: 08.11.2023
ANUNȚ DE PRESĂ
Finalizare proiect
“REABILITAREA, EXTINDEREA ȘI DOTAREA GRĂDINIȚEI CU PROGRAM PRELUNGIT SFÂNTA MARIA + STRUCTURĂ ȘI CREȘA NR. 5”
cod SMIS 124642
Între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Turda în calitate de Beneficiar a fost semnat la 24.06.2020, Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 5613, Cod SMIS: 124642, pentru proiectul “REABILITAREA, EXTINDEREA ȘI DOTAREA GRĂDINIȚEI CU PROGRAM PRELUNGIT SFÂNTA MARIA + STRUCTURĂ ȘI CREȘA NR. 5”.
Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 10 - Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritate de investiții 10.1 - Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 10.1 - Creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, Apel dedicat învățământului antepreșcolar și preșcolar.
Obiectivul general al proiectului l-a constituit creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii prin asigurarea unei infrastructuri adecvată/ corespunzatoare ciclului preșcolar, astfel încât copiii să beneficieze de o educație de calitate, într-o locație care să corespundă nevoilor acestora.
Proiectul și-a fixat ca obiective specifice :
- Creșterea calității și atractivității infrastructurii educaționale timpurii până în anul 2021 prin reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotarea obiectivului de investiție „Grădinița cu program prelungit Sfânta Maria + Creșa nr. 5”.
- Creșterea calității și atractivității infrastructurii educaționale timpurii până în anul 2021 prin reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotarea obiectivului de investiție „Structura apartinând de Grădinița Sfânta Maria”.
Rezultate obținute:
- Reabilitarea/extinderea/dotarea Grădiniței cu program prelungit Sfânta Maria și a Creșei nr. 5:
Clădirea dupa intervenții:
- suprafața construită -890,50 mp
- suprafața construită desfașurată - 2259,75 mp
- Reabilitarea/extinderea/dotarea Structurii apartinând Grădiniței Sfânta Maria:
Clădirea dupa intervenții:
- suprafața construită - 75,85 mp
- suprafața construită desfășurată -75,85 mp
- Numărul total de participanți la procesul educațional în unitatea de infrastructură subiect al proiectului - Educație preșcolară (Grădinița Sfânta Maria):
- 140 persoane din care 56 fete si 84 de băieți, 1 persoană cu dizabilități, 0 persoane din categoria dezvantajată
- Numărul total de participanți la procesul educațional în unitatea de infrastructură subiect al proiectului - Educație preșcolară (Structura aferenta Grădiniței Sfânta Maria):
- 16 preșcolari din care 6 fete si 10 de băieți (toți din categoria dezavantajată), 0 persoane cu dizabilități
- Numărul total de participanți la procesul educațional în unitatea de infrastructură subiect al proiectului - Educație antepreșcolară (Creșa nr. 5):
- 30 persoane din care 10 fete și 20 de băieți, 0 persoane cu dizablități, 0 persoane din categoria dezavantajate
- Categoria infrastructurii subiect al proiectului: antepreșcolar, preșcolar :
- 1 unitate de învățământ preșcolar
- 1 unitate de învățământ antepreșcolar
Proiectul “ REABILITAREA, EXTINDEREA ȘI DOTAREA GRADINIȚEI CU PROGRAM PRELUNGIT SFÂNTA MARIA + STRUCTURĂ ȘI CREȘA NR. 5” a avut o valoare totală de 9.657.740,16 lei, din care:
- 460.966,02 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR
- 147,73 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național
- 022,74 lei reprezintă valoarea cofinanțării eligibile a Municipiului Turda
- 056.603,67 lei reprezintă valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferentă cheltuielilor neeligibile
Perioada de implementare a proiectului a fost de 72 de luni, respectiv între data de 22.12.2017 și 30.11.2023 aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare.
Impactul proiectului:
Proiectul vine în întâmpinarea obiectivului general al Programului Operational Regional de „creștere a competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a condițiilor infrastructurale și a serviciilor, care să asigure o dezvoltare sustenabilă a regiunilor, capabile să gestioneze în mod eficient resursele, să valorifice potențialul lor de inovare și de asimilare a progresului tehnologic”, prin îmbunătățirea condițiilor infrastructurale a sistemului educațional timpuriu.