12
Joi, Dec
3 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

START DIN  27  IANUARIE 2017!  INTRĂ ÎN VIGOARE un act normativ așteptat cu nerăbdare de fermierii români. Produsele din fermele românești vor ajunge în restaurante, cantine, pensiuni turistice, pe rafturile magazinelor, etc. 

Crescătorii români de animale au undă verde să-și înființeze, în propria fermă, abatoare de capacitate mică sau centre de sacrificare.

De vineri, 27 ianuarie 2017, intră în vigoare prevederile Ordinului președintelui ANSVSA 140/2016  care stabilește condițiile minime de funcționare pentru abatoarele de capacitate mică. Prin acest act normativ se creează posibilitatea înființării unor unități de abatorizare locale de tipul centrelor de sacrificare/puncte de tăiere integrate ÎN FERMĂ.

Micii fermieri/crescătorii de bovine, ovine, caprine și porcine pot să își sacrifice animalele din fermele proprii, obiective noi care trebuie supuse procedurii de autorizare sanitară veterinară în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare a unităților care produc, prelucrează, depozitează, transportă si/sau distribuie produse de origine animală.

Carcasele/Semicarcasele/Sferturile și organele obținute în urma sacrificării în centrele de sacrificare și punctele de sacrificare la nivelul fermei vor putea fi comercializate la măcelării, carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice și magazine alimentare din România.

În vederea implementării acestor prevederi, precum și pentru a preveni posibilitatea livrării cărnii și organelor către alte state membre UE sau țări terțe, medicii veterinari oficiali au obligația să specifice în documentele sanitare veterinare obligatorii, denumirea și tipul unității de destinație (măcelărie, carmangerie, restaurant, cantină, pensiune turistică, magazin alimentar), adresa și numărul de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor acordat de Direcția Sanitară Veterinară din județul pe teritoriul căruia se află ferma, informează autoritățile sanitare veterinare.

CUM FUNCȚIONEAZĂ?  În aceste abatoare mici, integrate fermei, pot fi sacrificate maxim 50 de capete/lună de ovine, caprine sau porcine, 10 capete/lună de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depășească 1,5 UVM/zi (unitate vită mare).

Actul reglementează și capacitatea de sacrificare pentru abatoarele mici și pentru centrele de sacrificare. Abatoarele mici, altele decât punctele de tăiere din ferme, pot să sacrifice 200 de capete/lună de ovine, caprine și porcine și 40 de capete/lună de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depășească 5 UVM/zi.

Centrele de sacrificare, în care se desfășoară activități pentru recepția, cazarea și tăierea unui număr redus de animale, pot să sacrifice lunar 100 de capete de ovine, caprine, porcine și 20 de capete de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depășească 2,5 UVM/zi (unitate vită mare).

CONSILIUL DIRECTOR PAZIA

 

           IOAN HARCEAGA

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh