21
Joi, Noi
5 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageConsiliul Local al municipiului Câmpia Turzii a aprobat un proiect de hotărâre care prevedea trecerea unui imobil din patrimoniul public în patrimoniul privat al Municipiului Câmpia Turzii, pentru a putea fi retrocedat doamnelor Betegh Margareta, Betegh Catalin şi Betegh Terezia care au solicitat restituirea imobilului situat în Municipiul Câmpia Turzii, str. Teilor nr.10.

Nicolae Ştefan, șeful Serviciului juridic din cadrul Primăriei Câmpia Turzii, a fost cel care le-a prezentat consilierilor locali informațiile necesare din cazul cu pricina, pentru a putea decide în cunoștință de cauză. Președintele de ședință, democrat-liberalul Sabin Ghemeș l-a invitat să ia cuvântul spunând că ”discuţiile la comisie au fost legate de faptul că se dorea prezentarea acelei sentinţe judecătoreşti în temeiul căreia suntem obligaţi să restituim acel imobil”.

Juristul Nicolae Ştefan le-a relatat aleșilor că după ce petenții au solicitat restituirea imobilului, în temeiul Legii nr.112/1995, ”Comisia Judeţeană a respins solicitarea de retrocedare în natură şi i-a acordat despăgubiri băneşti  prin Hotărârea nr.306/13.12.2006, valoarea fiind stabilită la suma de (92 742 000 lei ROL)  Ulterior, a apărut Legea nr.10/2001 care stabileşte la art.20 că persoanele care au primit despăgubiri în condiţiile Legii 112/1195 pot solicita numai restituirea în natură, cu obligaţia returnării sumei reprezentând despăgubirea primită actualizată cu indicele inflaţiei dacă imobilul nu a fost vândut până la data intrării în vigoare a legii. Întrucât petenții intră sub incidenţa acestui articol de lege, au făcut o notificare în temeiul Legii nr.10/2001. Această notificare a fost respinsă prin Dispoziţia Primarului Municipiului Câmpia Turzii. Această dispoziţie a fost atacată în instanţă de către petente la Tribunalul Cluj care a admis acţiunea şi a anulat această dispoziţie. Am atacat această sentinţă cu apel şi cu recurs dar acestea au fost respinse şi dispoziţia este anulată”, le-a creionat Ștefan situația celor prezenți, generând un dialog între consilierii locali, dialog la care au participat și primarul Radu Ioan Hanga și consilierul juridic Nicolae Ștefan.

Poate este interesant pentru cititori să prezentăm exact dialogul ce a urmat:

Adrian Spătariu (PC) – ”În completarea celor spuse de domnul consilier, vreau să vă spun că noi ca şi Consiliu Local nu restituim în natură acest imobil, aceasta este competenţa exclusivă a primarului care este obligat conform acelei decizii civile să emită o dispoziţie de restituire. Acum  noi aprobăm doar  trecerea din domeniul public în cel privat, care este o etapă necesară în scopul retrocedării”.

Nicolae Stefan – ”Un asemenea lucru aţi făcut şi în luna noiembrie când s-a trecut din domeniul public în domeniul privat grădiniţa de pe strada Andrei Mureşanu, numai că aceasta a fost restituită de către comisia specială de la Bucureşti.”

Bene Andrei (UDMR) – ”Eu nu am înţeles dacă legea spune că se restituie, nu că se poate restitui, atunci de ce nu s-a aplicat legea? De ce a trebuit să ne ducem în instanţă, în procese care costă bani. Cât au costat aceste procese şi de unde s-au plătit?

Nicolae Ştefan – ”Există o comisie pentru soluţionarea notificărilor depuse în baza Legii nr.10/2001. În această comisie fiecare are dreptul la un vot. Aceasta a fost hotărârea comisiei, eu nu am ce să comentez. Cheltuielile au fost suportate de la bugetul local”.

Radu Hanga (primar Câmpia Turzii) – ”Cheltuielile de judecată le suportă cel care pierde procesul”.

Bene Andrei (UDMR) – ”Mă gândesc că sunt bani nu foarte puţini, noi mergem împotriva legii pentru că aşa ne place să atacăm!”

Radu Hanga (primar Câmpia Turzii) – ”Este legal să mergi la instanţă. De aceea este instanţa, ca să te duci cu părerea ta şi instanţa dă o decizie cu caracter imperativ pe care nu ai cum să nu o aplici. Eu zic să nu ne mai întrebăm de ce, ci să ne concentrăm pe ce facem. Aici este o propunere perfect legală în acord şi cu dorinţa proprietarilor, au plătit obligaţiile care le aveau de plătit, mai mult, avem obligaţia legală să punem în aplicare sentinţa, nu văd aici nici o problemă. De fapt, aşa cum a spus şi domnul Spătariu, Consiliul Local hotărăşte doar trecerea din domeniul public în domeniul privat, mai departe sunt atribuţiile executivului.”

Pentru a fi pe deplin edificați trebuie să redăm și celelalte afirmații ale juristului primăriei, Nicolae Ștefan: ”Pe temeiul acestor considerente, petenții revin din nou şi solicită restituirea în natură. În acest sens, s-a făcut o adresă către doamnele respective pentru a restitui suma primită aşa cum prevede art.20 din Legea nr.10/2001, adică 92 742 000 lei ROL,  indexată cu indicele de inflaţie. Au depus prin  Raiffeisen Bank  suma  de 276 284,30 lei iar Serviciul contabilitate ne-a comunicat că suma este corect calculată. În baza acestor considerente, am venit la dumneavoastră, având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile impuse de art.20 din Legea 10/2001 adică: bunul nu a fost vândut şi s-a restituit suma primită indexată cu rata inflaţiei, să hotărâţi trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului, pentru a putea restitui în natură construcţia şi terenul aferent”, le-a transmis Ștefan, concluzionând: ”Vreau să vă mai spun că neaplicarea unei sentinţe judecătoreşti este infracţiune, iar nesoluţionarea notificării constituie contravenţie care se sancţionează potrivit legii cu amendă care se aplică primarului”.

Supus votului, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 16 voturi pentru şi o abţinere (consilierul local USL Florin Popescu) astfel că, de acum demersurile pentru restituirea imobilului către cele trei doamne ține doar de executivul din Câmpia Turzii.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh